Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Κλειστές παραμένουν οι φοιτητικές εστίες

Κλειστές παραμένουν οι φοιτητικές εστίες

0

Έντονη διαμαρτυρία εκφράζει ο σύλλογος οικότροφων φοιτητών. Καταγγέλλουν ζημιές λόγω πλημμύρας στο διάστημα της καραντίνας

 Οι φοιτητές ενημερώνονται ότι μπορούν να προσέλθουν μόνο για να πάρουν τα πράγματά τους και να παραμείνουν μόνο εφόσον υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα στην οικογένεια

Έντονη διαμαρτυρία εκφράζει ο σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Ξάνθης, καθώς κλειστές παραμένουν οι φοιτητικές εστίες και μάλιστα, οι εστιακοί φοιτητές ενημερώνονται ότι μπορούν μόνο να προσέλθουν για να πάρουν τα πράγματά τους και μπορούν να παραμείνουν μόνο εάν στην οικογένειά τους υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού (!).

Οι φοιτητές σημειώνουν ότι αντί να λαμβάνονται μέτρα για την τήρηση κανόνων υγιεινής στις εστίες, τους στερείται η δυνατότητα διαμονής ενώ δεν υπάρχουν και σαφείς οδηγίες για το πώς θα εξελιχθεί η εξεταστική. «Είναι προφανές πως σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζεται ότι κανένας φοιτητής δε θα χάσει εργαστήρια, εξετάσεις ή πρακτική άσκηση. Κανείς δεν εγγυάται ότι θα μπορέσουν όλοι να συνεχίζουν χωρίς επιπλέον εμπόδια τις σπουδές τους. Δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα για όσους δεν έχουν πρόσβαση στον απαραίτητο εξοπλισμό και στο διαδίκτυο, δεν έχουν παρθεί  όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας όσων εξακολουθούν να ασχολούνται σε πανεπιστημιακούς χώρους. Συγκεκριμένα, στην πόλη της Ξάνθης, έχουν αφήσει τους χώρους του πανεπιστημίου με τεράστιες ελλείψεις σε καθαριότητα, μέτρα υγιεινής, φύλαξη. Εκθέτοντας στον κίνδυνο του ιού όλο το προσωπικό (διδακτικό, διοικητικό κλπ.), συνεπώς και την γύρω κοινωνία», ενώ κατήγγειλαν και την περίπτωση φοιτήτριας, της οποίας ο χώρος πλημμύρισε, αλλά το συνεργείο των τεχνικών λόγω των περιοριστικών μέτρων διαπίστωσε τη ζημιά μέρες μετά.

Ως προς τη λειτουργία των εστιών σημειώνουν ότι «υπάλληλος της φοιτητικής μέριμνας μας ενημέρωσε ότι το Υπουργείο έστειλε στην Πρυτανεία οδηγία ότι οι εστίες θα παραμείνουν κλειστές. Οικότροφοι μπορούν να παραμείνουν μόνο με απόδειξη πως υπάρχει στην οικογένειά τους επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοιού (ενώ δεν πραγματοποιούνται καν μαζικά τεστ για όλο το λαό) ή αν είναι από εξωτερικό και από την Κύπρο. Όλοι οι υπόλοιποι εστιακοί δεν επιτρέπεται να μείνουμε στα σπίτια μας. Γίνεται να επισκεφτούμε τις εστίες μόνο για να πάρουμε τα πράγματα μας, και αυτό μετά από επικοινωνία για ορισμό ραντεβού με την φοιτητική μέριμνα για ολιγόωρη επίσκεψη!! Ενημερωθήκαμε πως πλέον ο φύλακας στην είσοδο θα πρέπει να ζητάει στοιχεία και τον λόγο για τον οποίο θέλει να μπει ο καθένας!». Συμπληρώνουν ακόμη ότι δεν υπάρχει σίτιση για τους φοιτητές που μένουν στις εστίες.

Σε σχετική ανακοίνωσή τους οι οικότροφοι φοιτητές σημειώνουν: «οι εστίες είναι τα σπίτια μας. Δε μπορεί κανείς να μας διώχνει από αυτά! αυτή την περίοδο που τα περιοριστικά μέτρα σταδιακά αίρονται, πολλοί επιστρέφουν στη δουλειά τους, η αγορά και ο επισιτισμός ανοίγει ξανά. Αυτή την περίοδο δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να μην λειτουργούν εστίες και όλες οι φοιτητικές παροχές. Από τη άλλη, μεγάλο μέρος των οικότροφων φοιτητών είμαστε και εργαζόμενοι και αρκετοί στην πόλη της Ξάνθης. Τώρα έχουμε, περισσότερο από ποτέ, ανάγκη να δουλέψουμε, αφού έχουν πληγεί οικονομικά οι οικογένειές μας. Δεν δεχόμαστε αυτή την εξέλιξη. Είναι εμπόδιο για τη ζωή και τις σπουδές μας το επόμενο διάστημα, μας πλήττει οικονομικά ειδικά τους οικότροφους από τις φτωχότερες οικογένειες».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το 15ο Συνέδριο Φοιτητών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΣΦΗΜΜΥ) στην Ξάνθη

Θα πραγματοποιηθεί απο τις 19 έως τις 21 Απριλίου υπό την αιγίδα του Δημοκριτείου Πανεπιστ…