Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Η Επανεκκίνηση της δημόσιας ζωής. Ο Θεσμός των Πολιτών

Η Επανεκκίνηση της δημόσιας ζωής. Ο Θεσμός των Πολιτών

0

Το πρότυπο μιας σύγχρονης διακυβέρνησης για την αντιμετώπιση ενός δημόσιου προβλήματος απέχει από το κλασικό πρότυπο κάθετης οργάνωσης διοίκησης με ιεραρχική λογική. Βασίζεται στις συνεργασίες, στις συνέργειες και στις οριζόντια συντονισμένες δράσεις με κύριο συστατικό αυτών τη συμμετοχική δημοκρατία.  Στο σύγχρονο κόσμο πλέον, η κεντρική δημόσια διοίκηση, η τοπική αυτοδιοίκηση, ο ιδιωτικός τομέας, διεθνείς οργανισμοί, ΜΚΟ και άλλες οργανώσεις συνεργάζονται σε επίπεδο δικτύων για κοινούς στόχους, εθνικούς και τοπικούς. Η δικτυακή οργάνωση μειώνει το δημοκρατικό έλλειμμα, καλύπτει πολλές υπάρχουσες ανάγκες και δημιουργεί νέους στόχους.

Ζούμε σε ένα Δήμο, ο οποίος τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζει σημάδια αποδιοργάνωσης και εγκατάλειψης, με προβλήματα λειτουργίας, με ελλείψεις βασικών υποδομών και υπηρεσιών, με ελλιπές σχέδιο, όραμα και έργο. Η κρίση του κορωνοϊού έρχεται να προστεθεί στην ιδιαίτερα δυσμενή και παρατεταμένη περίοδο αδράνειας, στασιμότητας και αρνητικής αναπτυξιακής προοπτικής για ολόκληρη την πόλη. Η αντίληψη όμως για τη σύγχρονη έννοια του Πολίτη οφείλει να βασίζεται πρώτα στην υποχρέωση δράσης και συμμετοχής στα κοινά προβλήματα και μετά στη διεκδίκηση δικαιωμάτων και παροχών. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ρόλος μας ως Πολίτες με κυρίαρχο το αίσθημα της κοινής ευθύνης κρίνεται κομβικός.

Υπάρχει η ανάγκη για έναν νέο Θεσμό της τοπικής κοινωνίας που θα θεμελιώνει ένα άμεσο βήμα διαλόγου και συνεργασίας ανάμεσα σε Διοίκηση και Πολίτες με σκοπό την αποτελεσματικότερη και δημοκρατικότερη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Λειτουργώντας με συλλογικές αποφάσεις, διεκδικώντας κοινά αιτήματα και αναδεικνύοντας ιδέες, αρχές και ανθρώπους. Με άποψη, με λόγο και με δράση στο τοπικό γίγνεσθαι εκπροσωπώντας το μέρος της κοινωνίας που δεν μπορεί να εκφραστεί με κάποιον άλλο επίσημο τρόπο. Ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή και τη γνώμη στο πρότυπο του υπεύθυνου Πολίτη με δικαιώματα αλλά και με υποχρεώσεις.

Την 26η Μαΐου 2019 διεκδικήθηκε ένα νέο αξιακό, κοινωνικό και πολιτικό σύστημα για την ανάπτυξη, την προοπτική και την πρόοδο αυτής της πόλης. Με οδηγό το πολιτικό αποτύπωμα αυτής της ημέρας, η εξέλιξη σε μια πραγματική Κοινωνία των Πολιτών για τον τόπο μας είναι εφικτή. Με πολίτες συνειδητοποιημένους και οργανωμένους στα πλαίσια της ευρείας έννοιας της Πολιτικής, του Εθελοντισμού και του Ακτιβισμού που δρουν στο όνομα του κοινωνικού συμφέροντος. Μια κοινωνική καινοτομία που θέλει το κάθε άτομο ως πομπό αλλά και ως δέκτη πληροφοριών για τον σχεδιασμό, για την υλοποίηση και την αξιολόγηση των τοπικών δημόσιων πολιτικών.

Η πόλη μας έως πρόσφατα είχε να επιδείξει έναν πλούτο πολιτιστικών, αθλητικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούσε τα τοπικά στεγανά. Η τοπική κοινωνία είχε τη διάθεση για εξωστρέφεια. Η μετά-lockdown εποχή είναι η καλύτερη αφορμή για την εξέλιξη των συνθηκών που προϋπήρχαν, όχι μόνο για τον καθημερινό τρόπο ζωής. Αλλά και για μια πιο ουσιαστική πολυκεντρική Διοίκηση με μετατοπισμένο κέντρο βάρους προς τη βάση της Κοινωνίας.

Για μια σύγχρονη αντίληψη της δημόσιας ζωής και για την αναγκαία και δυναμική Επανεκκίνηση.

Στέλιος Τσετινές
Πολιτικός Μηχανικός

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Στέλιος Τσετινές
  • Θερμοπύλες

    Φαντάσου ότι είσαι ένας πολίτης του Ισραήλ. Εβραίος στο θρήσκευμα πλην κοσμικός, γαλουχημέ…
  • Για να τιμηθεί ο Λόρδος Βύρων

    Από τον Κώστα Μαυρομάτη Επιστολή προς τον Στρατηγό Διοικητή του Δ΄Σώματος Στρατού Παπασταθ…
  • Βυρώνεια…

    Στο φύλλο της Τετάρτης 3 Απριλίου ο αγαπητός συλλέκτης-ερευνητής ο Κώστας Μαυρομάτης, μας …
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Θερμοπύλες

Φαντάσου ότι είσαι ένας πολίτης του Ισραήλ. Εβραίος στο θρήσκευμα πλην κοσμικός, γαλουχημέ…