Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Η Δ. Αυγέρη ζητά άμεση επαναλειτουργία μονάδων εμφύτευσης αορτικών βαλβίδων με τη μέθοδο «TAVI» στα δημόσια νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας

Η Δ. Αυγέρη ζητά άμεση επαναλειτουργία μονάδων εμφύτευσης αορτικών βαλβίδων με τη μέθοδο «TAVI» στα δημόσια νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας

0

Ερώτηση της ξανθιώτισσας Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β’ Θεσσαλονίκης και Αν. Τομεάρχη Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) που υπογράφουν 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

«Εν μέσω πανδημίας και αυξημένων υγειονομικών αναγκών η κυβέρνηση αποφάσισε την αναστολή των επεμβάσεων εμφύτευσης αορτικών βαλβίδων με τη διαδερμική μέθοδο TAVI στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Με την από 9/4/2020 απόφαση του Υφυπουργού Υγείας αφαιρείται ουσιαστικά  η δυνατότητα επεμβάσεων εμφύτευσης με TAVI από τα τρία δημόσια νοσοκομειακά ιδρύματα Παπαγεωργίου, Παπανικολάου, ΑΧΕΠΑ, τα οποία εξυπηρετούν τον πληθυσμό όλης της Βόρειας Ελλάδας». Σημειώνοντας τα παραπάνω, η Δώρα Αυγέρη, Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και Αν. Τομεάρχης Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) έφερε στη Βουλή το θέμα με ερώτηση που κατατέθηκε και την οποία υπογράφουν 22 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως αναφέρει η βουλευτής, «το Υπουργείο Υγείας προχώρησε αιφνιδίως στην αναστολή λειτουργίας των μονάδων εμφύτευσης στα τρία αυτά δημόσια νοσοκομεία, προφασιζόμενο ότι αυτά δεν πληρούν το τυπικό κριτήριο της πραγματοποίησης του ελάχιστου απαιτούμενου αριθμού των σαράντα επεμβάσεων ανά διετία. Κι αυτό σε μια περίοδο κατά την οποία όλα τα νοσοκομεία είχαν αναστείλει στο μεγαλύτερο μέρος την τακτική τους λειτουργία.

Συνέπεια της κυβερνητικής απόφασης ήταν να ματαιωθούν δεκάδες προγραμματισμένες από καιρό επεμβάσεις ασθενών στα παραπάνω δημόσια νοσοκομεία, τη στιγμή που αυξάνει ο αριθμός των νέων ασθενών που χρήζουν της εν λόγω μεθόδου θεραπείας.

Όπως καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, αναμένεται να δημιουργηθεί οξύ κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα στον πάσχοντα πληθυσμό, καθώς οι ασθενείς σε Μακεδονία-Θράκη θα εξαναγκαστούν προς μετακίνηση είτε στην Αθήνα ή τα Ιωάννινα, όπου λειτουργούν αντίστοιχες δημόσιες μονάδες εμφύτευσης διαδερμικών βλαβών, είτε σε ιδιωτικά θεραπευτήρια ανά την επικράτεια».

Στην ερώτησή τους οι 22 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από τον Υπουργό Υγείας να γνωστοποιήσει, αφενός, με ποιον τρόπο και σε ποιον χρόνο μετρήθηκαν οι σχετικοί δείκτες αξιολόγησης των μονάδων εμφύτευσης διαδερμικών αορτικών βαλβίδων στα τρία δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και, αφετέρου, να διασφαλίσει την παροχή της εν λόγω ιατρικής υπηρεσίας στους ασθενείς, με τη λειτουργία μονάδων εμφύτευσης σε δημόσια νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αν. Τσελεπή: «Με την ψήφο μας σε αυτές τις εκλογές πρέπει να πούμε ένα ηχηρό ΟΧΙ στην τρομακτική άνοδο της ακροδεξιάς»

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Αριστεράς παρουσίασε την υποψήφια ευρωβουλεύτρια, Αννέτα Τσελεπ…