Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα Ένα πακέτο προτάσεων για την επανεκκίνηση της οικονομίας στο νομό

Ένα πακέτο προτάσεων για την επανεκκίνηση της οικονομίας στο νομό

0

Το επεξεργάζονται και θα το καταθέσουν όλοι οι παραγωγικοί φορείς του  που ενώνουν την φωνή τους και τις δράσεις τους

 

Πόρους του ΕΣΠΑ, 12%, μείωση ΦΠΑ, κατάργηση ΕΝΦΙΑ και προκαταβολής φόρου εισοδήματος για φέτος ζητούν οι φορείς

Νομική καταχώρηση έναντι του κορωνοϊού Τουριστική συμφωνία με Βουλγαρία – Ρουμανία ζητούν οι ξενοδόχοι

 

Η πανδημία του κορωνοϊού και η κοινή αγωνία για τις επιπτώσεις της στην οικονομία του νομού μας από το δίμηνο lockdown, έδωσε το έναυσμα για να αναλάβουν δράση όλοι οι παραγωγικοί φορείς και να ενώσουν την φωνή τους  και τις δράσεις τους σε μια κοινή προσπάθεια να καταγράψουν με σαφήνεια την υφιστάμενη κατάσταση στην αγορά και στις επιχειρήσεις και να διεκδικήσουν στοχευμένα μέτρα στήριξης που λαμβάνουν υπ’ όψιν τα ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί από την πολύχρονη οικονομική κρίση, την αποβιομηχάνιση και την υψηλή ανεργία και σ’ αυτά έρχεται να προστεθεί και να επιβαρύνει η πανδημία.

‘Ένα πακέτο προτάσεων απ’ όλους για όλους

 

Οι παραγωγικοί φορείς που συμμετέχουν σ’ αυτή την προσπάθεια είναι: Το Επιμελητήριο Ξάνθης, Η ΟΕΒΕ Ξάνθης, ο Εμπορικός Σύλλογος Ξάνθης, το σωματείο Ξενοδόχων Ξάνθης, το σωματείο Καφέ μπαρ Ξάνθης και το σωματείο Υφασματοπωλών. Κάθε φορέας ξεχωριστά κατέθεσε τις προτάσεις του και τα αιτήματα του κλάδου που εκπροσωπεί και αυτά βρίσκονται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας και αξιολόγησης από την κοινή επιτροπή που τα ανέλαβε ώστε να αποσταλούν στον πρωθυπουργό, τα αρμόδια υπουργεία και τους τοπικούς πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς και στον Τύπο.

 Πόρους του ΕΣΠΑ, 12%, μείωση ΦΠΑ, κατάργηση ΕΝΦΙΑ και προκαταβολής φόρου εισοδήματος για φέτος ζητούν οι φορείς του νομού  

Παρέχοντας μια αδρομερή περιγραφή  του διεκδικητικού πλαισίου η πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης κα Μαίρη Τσιακίρογλου ανέφερε: «Προτείνουμε συγκεκριμένα μέτρα και εργαλεία που μπορούν να στηρίξουν τις επιχειρήσεις. Μέτρα που τα κρίνουμε απαραίτητα για την βιωσιμότητα  της επιχειρηματικότητας του νομού μας. Μέτρα που αφορούν την εστίαση, τον εμπορικό και τον τουριστικό κλάδο. Όλοι μαζί αυτοί οι κλάδοι είναι αλληλένδετοι μεταξύ τους κρίκοι της ίδιας αλυσίδας. Έτσι για παράδειγμα ζητάμε η περιφέρεια να αποδεσμεύσει πόρους από προγράμματα του ΕΣΠΑ και να ενταχθούν και επιχειρήσεις της εστίασης που δεν συμπεριλαμβάνονται. Κι αυτό να γίνει με fast track διαδικασίες. Ζητάμε να χορηγηθεί το 12% στις δικαιούχες επιχειρήσεις μετά την απόφαση του ΣτΕ. Επίσης την μείωση του ΦΠΑ στο 6% και την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, της προκαταβολής φόρου εισοδήματος και του τέλους επιτηδεύματος για το 2020. Προτείνουμε τέλος την επιδότηση εργασίας μέσα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Sour “.

Νομική κατοχύρωση έναντι του κορωνοϊού ζητούν οι ξενοδόχοι – Τουριστική συμφωνία με Βουλγαρία – Ρουμανία και κίνητρα για εσωτερικό τουρισμό

Σ’ ότι αφορά τον τουρισμό οι προτάσεις, έτσι όπως τις διατύπωσε ο πρόεδρος του σωματείου Ξενοδόχων Ξάνθης, κ. Γιάννης Ιερόπουλος,  είναι: «Καταθέσαμε 11 αιτήματα που τα θεωρούμε απαραίτητα για να λειτουργήσουμε. Μεταξύ αυτών είναι η διαγραφή χρεών, ζητάμε την κατάργηση του τέλους  διανυκτερεύσεων  για  τουλάχιστον 2 χρόνια και να υπάρξει νομική κατοχύρωση της επιχείρησης και του προσωπικού μας στο θέμα του κορωνοϊού καθώς αν κάποιος εργαζόμενος βρεθεί θετικός θα είμαστε αντιμέτωποι με αγωγές από τους πελάτες. Έχουμε προτείνει επίσης μια τουριστική γυάλα μεταξύ των χωρών Βουλγαρία – Ρουμανία αλλά και να δοθούν κίνητρα για εσωτερικό τουρισμό όπως η Γερμανία».

Παράλληλα προτάσεις που αφορούν τον τουρισμό είναι ο επαναπροσδιορισμός των συνθηκών Natura και Ramsar ώστε να αξιοποιηθεί η παραλιακή ζώνη όπως επίσης και μείωση στο 50% των αντιτίμων των μισθώσεων στα beach bar και παροχή διπλάσιου χώρου καθώς και άμεση επανεκκίνηση των πλειοδοτικών δημοπρασιών.

Τηλεδιάσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης κ. Σιμιτζή με εκπροσώπους των Επαγγελματοβιοτεχνών της ΑΜΘ

Αυτά τα αιτήματα καθώς και άλλα που αφορούν ειδικότερα αναπτυξιακά θέματα ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης με τη διάσκεψη που είχαν το πρωί της Παρασκευή οι πρόεδροι των Ομοσπονδιών Επαγγελματοβιοτεχνών όλων Περιφερειακών Ενοτήτων της ΑΜΘ με τον θεματικό αντιπεφερειάρχη Ανάπτυξης κ. Κώστα Σιμιτζή. Όπως μας ενημέρωσε η κα Τσιακίρογλου που συμμετέχει στην σύσκεψη από πλευράς της τέθηκαν όλα αυτά τα αιτήματα ενώ  έγινε ιδιαίτερη αναφορά στα δάνεια με επιδότηση επιτοκίου για τα οποία έχουν κάνει αιτήσεις οι επιχειρήσεις. Η κα Τσιακίργολου εξέφρασε φόβους ότι δεν θα μπορέσουν να έχουν πρόσβαση σ’ αυτά οι επιχειρήσεις που το έχουν ανάγκη γιατί εμπλέκονται οι τράπεζες και όσες μικρές πολύ μικρές επιχειρήσεις έχουν αρνητικό τραπεζικό προφίλ δεν θα έχουν πρόσβαση στον δανεισμό. Ο κ. Σιμιτζής δεσμεύτηκε να μεταφέρει και τα αιτήματα στον περιφερειάρχη και να προωθήσει λύσεις

Ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης σε τηλεδιάσκεψη με το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού

Για τις τελευταίες εξελίξεις σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, το σχέδιο προτάσεων για την επόμενη ημέρα για τα μέτρα και τα πρωτόκολλα επανεκκίνησης  ενημέρωσε ο Υπουργός Τουρισμού, κ. Χάρης Θεοχάρης, τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού και εννέα (9) από τους 13 Περιφερειάρχες, κατά την 5η συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη, (14/05), με τηλεδιάσκεψη. Ο κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε στα πέντε σημεία του πλήρους επιχειρησιακού σχεδίου του Υπουργείου Τουρισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ειδικότερα, ο Υπουργός Τουρισμού μίλησε για τις εξελίξεις όσον αφορά τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τα μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων σε οικονομικό επίπεδο, τις διπλωματικές ενέργειες με τη συνεργασία με χώρες, όπως το Ισραήλ και η Κύπρος, το σχέδιο μάρκετινγκ, τις προωθητικές ενέργειες με υλικό προς tour operators και αεροπορικές εταιρείες ώστε να μπει δυνατά η χώρα μας στον παγκόσμιο χάρτη και τις ενέργειες για τον κοινωνικό τουρισμό που εντάσσονται στο πλαίσιο της ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού.

Επιπλέον ο Υπουργός Τουρισμού ανέλυσε την πολιτική της προσέγγισης των μεγάλων αγορών της Δυτικής Ευρώπης και των Η.Π.Α., οι οποίες εξαρτώνται πρωταρχικά από τις αποφάσεις των κυβερνήσεών τους και επεσήμανε ότι «σε κάθε ευκαιρία κάνει παρεμβάσεις και δίνει συνεντεύξεις σε διεθνή ΜΜΕ ώστε να ενημερώνονται οι πολίτες των χωρών αυτών για το ασφαλές περιβάλλον της Ελλάδος, που πρόκειται να τους φιλοξενήσει».

«Το πλάνο προχωράει με γρήγορους ρυθμούς. Βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με τις περιφέρειες για να διαμορφώσουμε τους χάρτες προορισμών.  Στόχος μας είναι να ανοίξουν όλες οι περιοχές και να μην υπάρχει αποκλεισμός», υπογράμμισε ο κ. Θεοχάρης.

Στο πλαίσιο του προγραμματισμού της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Υπουργείου Τουρισμού ειδικότερα, ο κ. Θεοχάρης επεσήμανε ότι «το Υπουργείο Τουρισμού έχει εκπονήσει μία ιδιαίτερη καμπάνια προβολής της χώρας και ανάδειξης της υγειονομικής της ασφάλειας, σε συνδυασμό με την προσέλκυση των δυνητικών τουριστικών αγορών. Επίσης έχει συνεργασία με άλλα υπουργεία που είναι αρμόδια για την προετοιμασία άλλων μέτρων για τις επιχειρήσεις και για τους εργαζόμενους».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόγραμμα “Σπίτι μου 2”: Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την έναρξή του

Τα ψιλά γράμματα που πρέπει να προσέξετε O χρόνος για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής …