Εφαρμόζοντας το υπάρχουν σχέδιο βρίσκονται σε ετοιμότητα οι εμπλεκόμενοι φορείς
Καθάρισμα δασικών δρόμων και προστασία του περιαστικού άλσους παραμένουν οι προτεραιότητες
Χωρίς συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας ξεκίνησε χθες 1η Μαΐου η φετινή αντιπυρική περίοδος στην ΠΕ Ξάνθης. Ο νόμος προέβλεπε το Συντονιστικό Όργανο από φέτος να γίνει περιφερειακό, ωστόσο λόγω των εξελίξεων της πανδημίας, δόθηκε παράταση για άλλη μια χρονιά να λειτουργήσει σε επίπεδο περιφερειακών ενοτήτων.
Όπως μας ενημερώνει ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας ΠΕ Ξάνθης Ευστάθιος Βαφειάδης, φέτος οι απαιτήσεις για την Πολιτική Προστασία ήταν αυξημένες λόγω της πανδημίας, ωστόσο σε συνεννόηση με την περιφερειακή διεύθυνση θα δρομολογηθεί η συνεδρίαση των ΣΟΠΠ είτε με τηλεδιάσκεψη είτε με σύσκεψη δια ζώσης, ανάλογα με τις συνθήκες. Πάντως, όπως επεσήμανε ο ίδιος, τα σχέδια υπάρχουν από την προηγούμενη χρονιά και οι εμπλεκόμενοι φορείς έχουν την πείρα και γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν.
Και φέτος, τα σημεία που εντοπίζεται η προσοχή είναι ο καθαρισμός των δασικών δρόμων, η συντήρηση των δεξαμενών και των κρουνών για την παροχή νερού, καθώς και η προστασία του περιαστικού άλσους, όπου ο περιορισμός της κυκλοφορίας αναμένεται να εξεταστεί όταν κορυφωθεί η θερμοκρασία, συνήθως στα μέσα Ιουλίου. Για τις παιδικές κατασκηνώσεις των Αβδήρων φέτος, η κατάσταση θα εκτιμηθεί εκ νέου, αφού δεν είναι βέβαιο ότι θα λειτουργήσουν εξαιτίας των συνθηκών της πανδημίας.
Σε ετοιμότητα βρίσκεται και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης, όπου υπάρχει σχέδιο επέμβασης και αναμένεται τα μέτρα να κλιμακώνονται ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, όπως μας ενημέρωσε ο Διοικητής Θεόδωρος Κοσμίδης. Για άλλη μια χρονιά έμφαση και ιδιαίτερη προσοχή δίνεται, στην ευθύνη των πολιτών και την προσοχή καλλιεργητών, ώστε να μη δημιουργούν συνθήκες που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά.
Σε σχετική ανακοίνωσή της η Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Ξάνθης υπενθυμίζει, ότι «κατ’ εφαρμογή των υπ’, 9/2000 & 9Α/2005 Πυροσβεστικών Διατάξεων «ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η καύση και η χρήση γυμνής φλόγας στην ύπαιθρο με οποιαδήποτε μορφή από 1η ΜΑΙΟΥ έως και 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ με σκοπό την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς». Επίσης σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 4/2012 Πυροσβεστική διάταξη, οι ιδιοκτήτες ή οι με οποιοδήποτε τρόπο εκμεταλλευτές οικοπέδων και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται μέσα σε κατοικημένες περιοχές ή κοντά σε αυτές και μέχρι απόστασης εκατό (100) μέτρων, να προβούν στην αποψίλωση αυτών από τα ξηρά χόρτα και στην απομάκρυνση τυχόν άλλων εύφλεκτων υλικών που βρίσκονται μέσα σ’ αυτά, προς αποτροπή του κινδύνου πρόκλησης ή ταχείας επέκτασης πυρκαγιάς. Την ίδια υποχρέωση έχουν το δημόσιο, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Νομικά Πρόσωπα, Οργανισμοί κ.λ.π. εφόσον είναι κάτοχοι τέτοιων χώρων. Επισημαίνουμε ότι η προστασία του δασικού πλούτου της περιοχής μας, είναι υπόθεση όλων μας. Η συνεργασία όλων των Υπηρεσιών καθώς και των πολιτών του Νομού μας, είναι επιβεβλημένη προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή προστασία του φυσικού περιβάλλοντος επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου».