Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αποκλεισμός του Εργαστηρίου Βιολογίας του ΔΠΘ από τη μελέτης της πανδημίας

Αποκλεισμός του Εργαστηρίου Βιολογίας του ΔΠΘ από τη μελέτης της πανδημίας

0

Σε αναφορά της η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Χαρά Κεφαλίδου ρωτά γιατί δεν συμπεριλήφθηκε στην εθνική προσπάθεια το εργαστήριο βιολογίας της Ιατρικής Σχολής

Τονίζεται η σημαντική ερευνητική δραστηριότητα ιδιαίτερα στην ανάλυση στελεχών του κορωνοϊού

Εκτός της εθνικής προσπάθειας για τη μελέτη της πανδημίας του κορωνοϊού βρίσκεται το Εργαστήριο Βιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) παρ’ όλο που αναπτύσσει σημαντική ερευνητική δραστηριότητα ιδιαίτερα στην ανάλυση στελεχών του κορωνοϊού.

Σχετική Αναφορά κατέθεσε η Χαρά Κεφαλίδου βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής προς τους αρμόδιους Υπουργούς, με την οποία ζητά να διερευνηθεί η δυνατότητα συμμετοχής του συγκεκριμένου Εργαστηρίου στις επιστημονικές μελέτες (σύμφωνα με σχετική Ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας & Τεχνολογίας) για τον Covid19 που αυτή τη στιγμή διενεργούνται στη χώρα μας. Την Αναφορά συνυπογράφουν οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής Μπαράν Μπουρχάν, Ιλχάν Αχμέτ και Δημήτρης Κωνσταντόπουλος.

Το κείμενο της ερώτησης αναφέρει: «το Εργαστήριο Βιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) πρωτοπορώντας στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας του COVID-19 αξιοποιεί τον εξοπλισμό και τα υλικά μέσα που διαθέτει για την ανάλυση στελεχών του κορωνοϊού στη χώρα μας. Στο εργαστήριο Βιολογίας έχουν αναλυθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα γονιδιώματα του ιού από την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, έχοντας ήδη φτάσει τα 40 πλήρη γονιδιώματα. Η τεχνογνωσία που έχει αναπτυχθεί στο ΔΠΘ τα τελευταία χρόνια μέσω ανταγωνιστικών ερευνητικών προγραμμάτων επιτρέπει την άμεση εφαρμογή πλειάδας μοριακών αναλύσεων σε ιούς αλλά και τη δυνατότητα καλλιέργειας στελεχών σε μονάδα βιοασφάλειας επιπέδου 3 (BSL3). Η ανάλυση των γονιδιωμάτων επιτρέπει τη σωστή χαρτογράφηση των κρουσμάτων και την παρακολούθηση με ακρίβεια των αλυσίδων μόλυνσης, με τη δυνατότητα αντιστοίχισης του κάθε κρούσματος με άλλο προϋπάρχον παγκοσμίως. Παράλληλα η ανάλυση της ποικιλίας των στελεχών της συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής θα δώσει σημαντικά στοιχεία για την εξέλιξη του ιού στη Θράκη και την πιθανότητα επιτυχίας ή αποτυχίας ενός εμβολίου που θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα.

Στο πλαίσιο αυτό της έκτακτης ανάγκης το Εργαστήριο Βιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) διερωτάται γιατί δεν έχει συμπεριληφθεί στην εθνική προσπάθεια μελέτης της επιδημίας, δεδομένου ότι έχει παράγει τα πρώτα αποτελέσματα σε ελληνικά στελέχη, και η τεχνογνωσία και υποδομή του στην ανάλυση ιών είναι από τις πιο σύγχρονες αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Διεθνές Συνέδριο για τη Μικρασιατική Μνήμη στο ΔΠΘ

Με έμφαση στην ταυτότητα και τη συλλογική μνήμη, το συνέδριο θα διεξαχθεί υβριδικά στις 14…