Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Λόγω κορωνοϊού γέμισε γόνο η Βιστονίδα

Λόγω κορωνοϊού γέμισε γόνο η Βιστονίδα

0

Κίνδυνος να μείνουν …αμανάτι στον Αλιευτικό συνεταιρισμό τα ψάρια και τα μπλε καβούρια αν δεν ανοίξουν σύντομα οι αγορές της Ιταλίας της Κίνας και της Ισπανίας –  90% της παραγωγής αθερίνας στην Βιστονίδα εξάγεται στην Ιταλία τον Οκτώβριο

 

Πρόταση για διάθεση ψαριών στην Ξάνθη μέσω της  δράσης «Χωρίς Μεσάζοντες»

«Έργα που έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν και  προγράμματα που έπρεπε να τρέξουν και δεν τρέχουν», αναφέρει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού

 

Αντιμέτωποι με ένα σύνθετο πρόβλημα βρίσκονται οι αλιείς του συνεταιρισμού της Βιστονίδας. Απ’ μια ο κορωνοϊός «ευλόγησε» την ψαριά τους και φέτος υπολογίζουν σε πολύ περισσότερους τόνους, απ’ την άλλη όμως τους «πνίγει» η αβεβαιότητα αν και πότε λόγω κορωνοϊού θα ανοίξουν οι αγορές που διέθεταν τα ψάρια τους που μεγαλώνουν στις εγκαταστάσεις τους και μήπως τελικά τους μείνουν αμανάτι και δεν μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα έξοδα που τρέχουν. Αυτό ήταν και το θέμα της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη με τον περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστο Μέτιο, εκπροσώπου του ΙΝΑΛΕ, του Φορέα Διαχείρισης  Νέστου – Βιστονίδας, της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αλιείας. Στην τηλεδιάσκεψη  συμμετείχε ο πρόεδρος του αλιευτικού συνεταιρισμού Βιστονίδας Γιώργος Γκίλης, ο οποίος μίλησε στο «Ε» για το ζητήματα που έθεσε και τις προτάσεις για την αντιμετώπιση τόσο των άμεσων προβλημάτων που προέκυψαν από τον κορωνοϊό όσο και διαχρονικά προβλήματα στο σκέλος των υποδομών που δημιουργούν στρεβλώσεις στον τομέα της αλιείας αλλά και ελλοχεύουν κινδύνους για την ασφάλεια του οικισμού του Πόρτο Λάγος.

 

Ο κορωνοϊός έφερε πολύ γόνο στην λιμνοθάλασσα

Όπως ανέφερε ο κ. Γκίλης το «πάγωμα» της οιασδήποτε δραστηριότητας στην αλιεία λόγω κορωνοϊού είχε ευνοϊκή επίδραση στην ανάπτυξη του γόνου γεγονός που καθιστά τους αλιείς αισιόδοξους ότι φέτος θα είναι μια πολύ καλή χρονιά απ’ αυτή την άποψη: «Η φύση άλλαξε και εμείς το βλέπουμε στον αριθμό των ψαριών. Έρχεται πολύ περισσότερος γόνος στις εγκαταστάσεις μας. Και να σκεφτεί κανείς ότι στις λιμνοθάλασσες έρχεται ότι περισσεύει από την αλίευση. Θα έχουμε μια πολύ καλή χρονιά από πλευράς παραγωγής. Αυτό όμως που μας προβληματίζει είναι αν θα μπορέσουμε να τα πουλήσουμε τα ψάρια μας και πότε», επισημαίνει ο κ. Γκίλης.

 

Προβληματισμός για τις αγορές της Ιταλίας και Ισπανίας – 90% της παραγωγής αθερίνας στην Βιστονίδα εξάγεται στην Ιταλία

Όπως αναφέρει ο κ. Γκίλης η Ιταλία απορροφά το 90% της παραγωγής της αθερίνας  περίπου 80 – 100 τόνους που αντιστοιχεί στο 30 – 40% του ετήσιου τζίρου που ανέρχεται σε 300.000 – 350.000 ευρώ: «Κατά συνέπεια είμαστε πολύ ανήσυχοι ως το τι θα γίνει. Βέβαια έχουμε χρόνο έως τον Οκτώβριο που είναι η εποχή της αλλά δεν ξέρουμε αν θα έχουμε παραγγελίες και πότε θα ανοίξουν οι μεταφορές».

 

«Καθισμένες» οι αγορές της Κίνας, της Ιταλίας και για το μπλε καβούρι της Βιστονίδας

Κι αν η αθερίνα έχει χρόνο ως τον Οκτώβριο το μπλε καβούρι όχι: «Το μπλε καβούρι της Βιστονίδας είναι γνωστό για την γεύση του και την ποιότητά του. Το ζητάνε στην Κίνα στην Ισπανία και στην Ιταλία, στην Αλβανία.  Αλλά λόγω κορωνοϊού οι αγορές είναι «καθισμένες» και το καβούρι είναι η εποχή. Η παραγωγή υπολογίζεται σε 100 τόνους.  Αν δεν ανοίξουν σύντομα θα έχουμε πρόβλημα καθώς είναι ένα αλίευμα που επηρεάζει την αλιεία . Τρέφεται με γόνο, καταστρέφει τα δίκτυα», προσθέτει ο κ. Γκίλης.

Πρόταση για διάθεση ψαριών στην Ξάνθη μέσω της  δράσης «Χωρίς Μεσάζοντες»

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Γκίλης που είναι και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λιμνοθαλασσών έχει προτείνει να δοθεί η δυνατότητα στον συνεταιρισμό σε συνεργασία με τους δήμους,  να διαθέτουν τα ψάρια τους στον κόσμο μέσω της δράσης «Χωρίς Μεσάζοντες»: «Έτσι και ο κόσμος θα φάει καλό ψάρι σε χαμηλή τιμή και εμείς θα αποκομίσουμε κάποια έσοδα για να αντιμετωπίσουμε τα έξοδά μας. Δεν είναι λύση ωστόσο είναι μια διέξοδος».

 

Έργα που έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν και προγράμματα που έπρεπε να τρέξουν και δεν τρέχουν

Συνεχίζοντας ο κ. Γκίλης θίγει δύο θέματα που αφορούν έργα υποδομών και που χρονίζουν ενώ όπως υποστηρίζει θα μπορούσαν να υλοποιηθούν και υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία από την ευρωπαϊκή ένωση αναξιοποίητα. Ειδικότερα το ένα αφορά την λιμνοθάλασσα του Λαγού στην οποία έχει κλείσει το στόμιο(μπούκα) θαλάσσιου ύδατος λόγω των προσχώσεων μετά την κατασκευή του λιμενοβραχίονα και ο εκχειλιστήρας στο Πόρτο Λάγος ένα έργο της δεκαετίας του 1960 που «μπαλώνεται» συνέχεια με αλλεπάλληλες τσιμεντοποιήσεις αλλά αποτελεί μια μόνιμη απειλή για πλημμύρα σ’ όλο τον οικισμό του Λάγος σε περίπτωση που σπάσει: «Είναι δύο έργα που έπρεπε να έχουν γίνει πριν χρόνια. Για το πρώτο έχουμε και προμελέτη. Το δεύτερο αν ο μη γένοιτο σπάσει ο εκχειλιστήρας θα πνιγεί το Πόρτο Λάγος. Είναι έργα που πρέπει να τα κάνει η Περιφέρεια. Το φωνάζουμε πόσο καιρό τώρα», τονίζει ο κ. Γκίλης και αναφέρεται συγκεκριμένα στο πρόγραμμα «Προστασία και αποκατάσταση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων και καθεστώτα αντιστάθμισης στο πλαίσιο των βιώσιμων αλιευτικών δραστηριοτήτων», που από τον Δεκέμβριο του 2019 έγινε η 2η τροποποίηση της πρόσκλησης για την υποβολή προτάσεων. Φορείς υλοποίησης είναι οι περιφέρειες ωστόσο η περιφέρεια ΑΜΘ δεν έδειξε ενδιαφέρον όπως σημειώνει ο κ. Γκίλης: «Θα μπορούσαν μέσα από αυτό το πρόγραμμα να υλοποιηθούν και τα δύο έργα που είναι ζωτικής σημασίας για όλο τον οικισμό και τους αλιείς. Το έχουμε θέσει επανειλημμένως στην περιφερειακή αρχή αλλά  δεν βλέπουμε ενδιαφέρον», καταλήγει ο κ. Γκίλης.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φονική πυρκαγιά σε ξενοδοχείο στη βορειοδυτική Τουρκία: 76 νεκροί και συγκλονιστικές μαρτυρίες

Εννέα συλλήψεις – Σοβαρά ερωτήματα για τη λειτουργία του συστήματος πυρασφάλειας Τραγωδία …