Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 7 Μαΐου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 7 Μαΐου 2020

0

Το ψάχνουν
Δουλειά και ευθύνη των επιστημόνων είναι να λύσουν το αίνιγμα με τα κρούσματα στις επτά περιοχές. Έτσι, στο μικροσκόπιο των επιδημιολόγων που αναζητούν τις «κρυφές» διαδρομές του κορωνοϊού στη χώρα μας έχουν μπει Κηφισιά, Φιλοθέη, Ψυχικό, Χαλάνδρι, Νέα Ιωνία (Αττική) και Ξάνθη, Καστοριά, Εορδαία.
Οι περιοχές αυτές έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον των επιδημιολόγων για να ερμηνεύσουν αιτίες και αφορμές των υψηλών φορτίων.
Μία από τις αιτίες αποδίδεται στις εισαγωγές κρουσμάτων και μία άλλη πιθανότητα οι κοινωνικές συγκεντρώσεις πριν από την καραντίνα.
Ό,τι κι αν συνέβη, σε επόμενο χρόνο, θα διερευνηθεί και λογικά τα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά.
Γ.Δ.


Διαδηλώσεις και πορείες
Το φαινόμενο γνωστό, όχι τόσο εδώ σε μας, αλλά καταλυτικό σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και μεγάλες πόλεις.
Πορείες διαδηλωτών σε κεντρικούς δρόμους λίγων εκατοντάδων ατόμων. Αποτέλεσμα η παράλυση του εμπορικού κέντρου.
Αυτή την αρνητική εικόνα, που πλήγωνε κάθε φορά την αγορά θέλει να βάλει σε τάξη η κυβέρνηση.
Όχι, με απαγόρευση των διαδηλώσεων. Οι πορείες θα γίνονται. Αλλά πλέον θα λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των διαδηλωτών. Εάν είναι μικρός θα υλοποιείται στο πεζοδρόμιο. Μεγαλύτερες σε αριθμό; Θα πραγματοποιούνται σε μία λωρίδα για να μην διακόπτεται η κυκλοφορία και η ζωή του κέντρου.
Καιρός ήταν να υπάρξει και να εφαρμοστεί μία λογική λύση στο θέμα αυτό, φτάνει να μην εμφιλοχωρήσουν αυταρχισμοί στην υλοποίηση.
Γ.Δ.


Συγκρούσεις και διαμάχες
Απλό και αποδεκτό απ’ όλους: Δουλειά της κυβέρνησης είναι να σχεδιάζει και να υλοποιεί το πρόγραμμά της. Δουλειά της αντιπολίτευσης από την άλλη είναι να παρεμβαίνει με δηλώσεις και να προτείνει πιθανές διορθώσεις προς την κυβέρνηση.
Όλα τα παραπάνω ο καλοπροαίρετος πολίτης τα θεωρεί σωστά και λογικά.
Οι κοινωνίες λειτουργούν βάσει κανόνων και αρχών.
Βέβαια, στην Ελλάδα έχουμε πάμπολλα παραδείγματα παραμερισμού της λογικής και επικράτησης το ανορθολογισμού.
Όμως υπάρχει ένας παράγων, η κοινωνία, που πολλές φορές είναι αστάθμητος. Και που με σύνεση λέει όχι στην προσπάθεια αναζωπύρωσης των ιδεοληψιών του παρελθόντος. Η κοινή γνώμη, η πλειοψηφία, λέει όχι στις συγκρούσεις και τις διαμάχες μόνο για το θεαθήναι.
Γ.Δ.


Πράξεις με νόημα
Το 15μελές των μαθητών του 1ου ΓΕΛ χάρισε ένα τάμπλετ σε μαθητή του σχολείου που το χρειάζεται. «Κοινωνική ευαισθησία και αλληλεγγύη, από τα παιδιά μας που μας κάνουν περήφανους», σχολίασε ο σύλλογος γονέων του σχολείου.
Μικρή κίνηση με μεγάλο μήνυμα, λέμε κι εμείς.


Περί της μάσκας
Είμαστε παράξενοι σε κάποιες αντιδράσεις μας. Το αναφέρω αυτό τώρα γιατί σε κάποιες εξόδους μας πρέπει να έχουμε στο πρόσωπο τη γνωστή μάσκα.
Ε, λοιπόν, είχα μία εμπειρία χθες, Τετάρτη, άλλο πράγμα.
Άλλος φορούσε τη μάσκα χαμηλά στο λαιμό! Άλλος κάλυπτε μόνο το στόμα, άλλος την είχε κρεμασμένη από το ένα αυτί, άλλος τη φορούσε στο σαγόνι και λίγοι τη φορούσαν σωστά καλύπτοντας μύτη και στόμα.
Μετά από την τραγελαφική αυτή εικόνα, το θέμα «μάσκα» και προστασία του φέροντος αποδείχθηκε ιδιαίτερα κωμικό.
Γ.Δ.


Δημοτική παρέμβαση ενημέρωσης
Μια ευχάριστη έκπληξη με πρακτικό αποτέλεσμα.
Ανοίγοντας προχθές το φάκελο με τον λογαριασμό της ΔΕΥΑΞ, είδαμε και διαβάσαμε με ενδιαφέρον ένα ενημερωτικό φυλλάδιο από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής, γραφείο Αδέσποτων του δήμου Ξάνθης.
Στο έντυπο υπάρχουν πληροφορίες για την προστασία των ζώων, γεγονός που μας αφορά όλους, διότι το θέμα των αδέσποτων ζώων είναι ευθύνη όχι μόνο των δημοτικών αρχών, αλλά και δική μας.
Ενδιαφέρουσα η πρωτοβουλία του δήμου, το κείμενο περιεκτικό και το μήνυμα σαφές προς τους δημότες.
Ευχόμαστε να υπάρξει ανταπόκριση.
Γ.Δ.


Μουσική βραδιά
Καλομαθαίνει τους τηλεθεατές το MEGA με τις μουσικές βραδιές που έχει εγκαινιάσει. Την αρχή έκανε ο Αντώνης Ρέμος, ακολούθησε η Άννα Βίσση και αύριο Παρασκευή 8 Μαΐου στις 11 μμ θα παρουσιαστεί ο σπουδαίος Γιώργος Νταλάρας.
Μάλιστα, την τρίτη αυτή μουσική βραδιά, ο μεγάλος τραγουδιστής θα ερμηνεύσει τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και του Βασίλη Τσιτσάνη.
Δύο εξαίρετων συνθετών που έχουν ξεχωριστή μουσική προσφορά στο ελληνικό ρεπερτόριο.
Γ.Δ.


Ήσυχα, ήρεμα, χαλαρά
Εάν εξαιρέσει κανείς τις ουρές έξω απ’ τις τράπεζες που συνεχίζονται, η γενική εικόνα της πόλης είναι υποτονική.
Βλέπει κανείς μία ήσυχη πόλη, να κινείται χαλαρά και τους ξανθιώτες ήρεμους μεν, αλλά και με ένα σφίξιμο ακόμη για την επόμενη μέρα.
Τη μετά καραντίνας περίοδο είναι νωρίς για να την χαρακτηρίσει κανείς. Όσο να ‘ναι το μούδιασμα υπάρχει μετά από τόσες μέρες εγκλεισμού, αλλά και λόγω της συνέχισης της παρουσίας του ιού στη χώρα.
Μάλιστα, κάποιοι συμπολίτες μιας κάποιας ηλικίας, σωστά πράττοντες, συνεχίζουν την προσεκτική διαβίωση, περιοριζόμενοι σε ατομική άσκηση πρωί ή βράδυ και στη συνέχεια, παραμονή στο σπίτι.
Εξάλλου και πού να πάνε; Καφέ και λοιπά καταστήματα παραμένουν κλειστά.
Γ.Δ.


Αυτό δεν είναι Δικαιοσύνη
Ο Νίκος Σειραγάκης που είχε καταδικαστεί σε 401 χρόνια φυλάκισης για παιδεραστία σε βάρος 36 παιδιών, αποφυλακίστηκε από τις φυλακές Γρεβενών, αφού εξέτισε μόλις, οκτώ χρόνια και πέντε μήνες κάθειρξης. Η κοινωνία της Κρήτης είναι οργισμένη. Και δικαίως. Και πώς να μην είναι; Και πώς να μην είμαστε; Γιατί ένας άνθρωπος που τον Μάιο του 2013 καταδικάστηκε για κατάχρηση σε ασέλγεια και απόπειρα κατάχρησης, εις βάρος 36 παιδιών, το δικαιικό μας σύστημα κρίνει ότι η απαξία των εγκλημάτων, η απόδοση του κοινού περί δικαίου αισθήματος καλύπτεται με την παραμονή 8,5 ετών στη φυλακή;
Δήλωσε ως τόπο διαμονής την Θεσσαλονίκη και όχι το Ρέθυμνο, όπου και έλαβαν χώρα οι αποτρόπαιες πράξεις. Γιατί κάποιος να ικανοποιηθεί από αυτό; Ο ίδιος ποτέ δε ζήτησε ούτε συγγνώμη..


Σταθερός ο Σωκράτης
Αν κάτι διακρίνει κανείς στον Σωκράτη Ξυνίδη είναι η πολιτική σταθερότητά του.
Έχει τις αρχές του, τις θέσεις του, τις απόψεις του και τις υποστηρίζει. Γι’ αυτό δεν μπορεί κάποιος να τον κατηγορήσει.
Αυτό λοιπόν, η σταθερότητα στο σκοπό του, ισχύει και για την υπόθεση Βατοπεδίου και της Λίμνης Βιστονίδας (με όμικρον Σωκράτη, κατά Μπαμπινιώτη) που για μια περίοδο συντάραξε τη χώρα.
Από την αρχή του «…στη ζωή πρέπει να έχεις υπομονή, και στην πολιτική πρέπει να έχεις υπομονή. Και στην απόδοση της δικαιοσύνης πρέπει να έχεις υπομονή…» μας ενημερώνει, κι εμείς εσάς στη σελ. 2 του φύλλου της Τετάρτη 6 Μαΐου, με άρθρο του που φέρει τον τίτλο «Περιμένοντας την απόφαση του Αρείου Πάγου για τη Μονή Βατοπεδίου».
Περιμένουμε λοιπόν, οι ξανθιώτες την απόφαση, που πράγματι, θα έχει ενδιαφέρον διότι ενεπλάκησαν πολλά άτομα, όπως ιερωμένοι, λαϊκοί, υπουργοί κλπ.
Γ.Δ.


Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου
Ξέφυγε από το δικό μας ραντάρ η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου που γιορτάστηκε την Κυριακή 3 Μαΐου.
Αντί άλλων λόγων, θα σας αναφέρω το μήνυμα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, με το οποίο καλεί τις κυβερνήσεις «να προστατέψουν τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και να υπερασπιστούν την Ελευθερία του Τύπου, η οποία είναι απαραίτητη για ένα μέλλον ειρήνης, δικαιοσύνης και δικαιωμάτων για όλους. Καλούμε όλες τις κυβερνήσεις -και άλλους- να εγγυηθούν ότι οι δημοσιογράφοι θα μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας και μετά από αυτή» και προσθέτει «οι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο βοηθώντας μας να παίρνουμε εμπεριστατωμένες αποφάσεις».
Ευχές βέβαια. Λόγια, που για τους ισχυρούς της γης δεν έχουν καμία αξία, Χώρες όπως Κίνα, Ρωσία, Τουρκία, Βενεζουέλα, Ουγγαρία και άλλες, έχουν φυλακίσει εκατοντάδες δημοσιογράφους γιατί ασκούν κριτική, γιατί ελέγχουν, γιατί δημοσιοποιούν τις παράνομες και αντιδημοκρατικές τους πράξεις.
-Η δημοσιογραφία παγκοσμίως συνεχίζει να θεωρείται το πλέον επικίνδυνο επάγγελμα…
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…