Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα Ολοταχώς για την «Εντατική» και ο τουρισμός

Ολοταχώς για την «Εντατική» και ο τουρισμός

0

Από τέλη Ιουνίου η έναρξη της σεζόν.Τα εποχιακά ξενοδοχεία αντιμέτωπα με μεγάλες εκπτώσεις που ζητούν οι tour operators – Τα εποχιακά χάνουν κάθε τουριστική τροφοδότηση

 Διακρατική προσπάθεια για καθιέρωση «υγειονομικού διαβατηρίου». Μιλούν στο «Ε» ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Α. Τσώνης και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ξάνθης Γ. Ιερόπουλος

Η «βαριά βιομηχανία της χώρας», ο τουρισμός αναμένεται να κλυδωνιστεί σοβαρά από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού, συνοδεύοντας αναγκαστικά τη βαθιά οικονομική κρίση, που ταλανίζει παγκοσμίως η πανδημία.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περισσότερα από 3.000 ξενοδοχεία δεν θα ανοίξουν το 2020, αφού οι ιδιοκτήτες τους θα επιδιώξουν δι’ αυτής της οδού να περιορίσουν τη ζημιά που θα προέλθει από τις χαμηλές πληρότητες.

Σύμφωνα με «τα Νέα», σε δημοφιλείς διαδικτυακούς τόπους για την αγορά και την πώληση ακινήτων, από την 1η έως τις 14 Απριλίου καταγράφηκαν 113 αγγελίες για την πώληση ξενοδοχείων στο σύνολο της χώρας.

Μπορεί η περιοχή μας να μην εντάσσεται στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς, ωστόσο σε μικρές και μεσαίες μονάδες επικρατεί έντονη ανησυχία και προβληματισμός, αφενός για τη θερινή περίοδο και αφετέρου για όλες εκείνες τις περιστάσεις, εκδρομές σχολείων, ΚΑΠΗ, τοπικές εκδηλώσεις, διανυκτερεύσεις διέλευσης που έδιναν ζωή στην ξενοδοχειακή δραστηριότητα.

Χαμένη χρονιά το 2020 για τα ξενοδοχεία της επαρχίας

«Όλοι μιλάνε για τον τουρισμό στα νησιά, εμείς έχουμε άλλες ιδιαιτερότητες και με βάση αυτές πρέπει να αναπτύξουμε σταθερό σχέδιο και στόχο»
Γιάννης Ιερόπουλος
Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Ξάνθης

Όπως περιγράφει στο «Ε» ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων Ξάνθης Γιάννης Ιερόπουλος, τα προβλήματα ήδη συσσωρεύονται για τα ξενοδοχεία της περιοχής αφού ήδη έχουν χαθεί και οι «παραδοσιακές διανυκτερεύσεις» που κερδίζει η περιοχή, όπως καρναβάλι, σχολικές εκδρομές κλπ. «Το προσωπικό μας πράγματι το καλύπτει η Πολιτεία με τα 800 ευρώ, ωστόσο για εμάς τα έξοδα τρέχουν. Το ρεύμα δε μπορούμε να το κόψουμε, κάποια έχουν ιδιωτική ασφάλεια κι αυτά χωρίς να υπάρχει κάποια δυνατότητα ανάκαμψης για την ώρα», επισημαίνει ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι, «η κυβέρνηση ασχολείται με τον τουρισμό των νησιών, για εμάς και τα ξενοδοχεία πόλης της επαρχίας απαιτούνται άλλου είδους ενέργειες και πρωτοβουλίες. Ο ίδιος εξηγεί ότι, η κατάσταση θα γίνει ακόμη χειρότερη γιατί δεν υπάρχει κάποια μέριμνα. «Δεν έχουμε σταθερό στόχο. Παλεύουμε για να επιβιώσουμε και να κρατήσουμε την ποιότητα. Η ανάκαμψη, εκτός από τον τομέα των τροφίμων, θα πάρει χρόνια. Για τον τουρισμό στην επαρχία και τις μη τουριστικές περιοχές, το 2020 είναι μία χαμένη χρονιά», καταλήγει.

Πως θα λειτουργήσει το «υγειονομικό διαβατήριο»: Τεστ στη χώρα εκκίνησης

«Χάρη στις προσπάθειες της κυβέρνησης δώσαμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής χώρα και αυτό πρέπει να αξιοποιήσουμε»
Αθανάσιος Τσώνης
Θεματικός αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού ΑΜΘ

Όπως μας ενημερώνει από την πλευρά του, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Αθανάσιος Τσώνης, από την πλευρά του υπουργείου Τουρισμού γίνονται επισταμένες προσπάθειες ώστε, μέσω μίας πρωτόγνωρα δύσκολης κατάστασης, να αποτραπεί ένα νέο κύμα επιδημιολογικής φόρτισης μέσω των τουριστών του καλοκαιριού. «Αν δε το καταφέρουμε, θα διαγραφούμε οριστικά από το χάρτη των τουριστικών προορισμών», σημειώνει ο κ. Τσώνης, προσθέτοντας, «αν όμως επιτύχουμε ελεγχόμενες τουριστικές ροές έχουμε την ευκαιρία να αποτελέσουμε έναν αξιόπιστο προορισμό με οφέλη για τη χώρα μας, δεδομένης της κατάστασης».

Το υπουργείο Τουρισμού επεξεργάζεται ένα σύνθετο μοντέλο με τη μεθοδολογία της ασφαλούς εισόδου, σε συνεργασία με τις διπλωματικές αρχές, ώστε να καθιερωθεί ένα «υγειονομικό διαβατήριο». Με βάση αυτό, στις χώρες που συμβάλλονται θα πραγματοποιείται διαγνωστικό τεστ στον επισκέπτη από τη χώρα εκκίνησης, ώστε να πιστοποιείται μέσω αξιόπιστης εξέτασης ότι δεν φέρει τον κορωνοϊό.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ενταχθεί στη συμφωνία Ισραήλ και σκανδιναβικές χώρες, ενδεχομένως και η Βουλγαρία, χώρα με έντονο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, λόγω της πληθώρας τουριστών που δέχεται.

Πιθανότητα να μη λειτουργήσουν ξενοδοχεία που συνεργαζόταν μόνο με μεγάλους tour operators

Πάντως, οποιαδήποτε συζήτηση για καλοκαιρινές διακοπές ξεκινά από τα τέλη Ιουνίου και αφορά στην περίοδο Ιούλιος-Αύγουστος-Σεπτέμβριος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε», ήδη μεγάλοι tour operators στη Θάσο, σε επικοινωνία τους με ξενοδόχους αναφέρονται σε «άνοιγμα» από τις 15/6 και ζητούν μεγάλες εκπτώσεις.

Δεδομένων ωστόσο των ήδη μειωμένων τιμών προς τους μεγάλους πελάτες, τα ξενοδοχεία αδυνατούν να ανταπεξέλθουν σε περαιτέρω εκπτώσεις και αυτός είναι και ο λόγος που, μονάδες που εξυπηρετούσαν κυρίως διαμονές μέσω tour operators επεξεργάζονται το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν καν, αφού δε θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν ούτε στα κόστη τους.

Στην ηλεκτρονική προβολή στο εσωτερικό σε αγορές στόχου επικεντρώνει το τουριστικό της σχέδιο η ΠΑΜΘ

Αναγνωρίζοντας ωστόσο, το πολυσύνθετο μοντέλο του τουρισμού στη δική μας περιφέρεια, ο αντιπεριφερειάρχης αναγνωρίζει ότι οι ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής, που σε μεγάλο βαθμό δεν ικανοποιούν το «ήλιος-θάλασσα», δεν έχουν δηλαδή εποχιακή λειτουργία, θα δεχθούν πολλαπλές πληγές. Όπως σημείωσε ο ίδιος, η Περιφέρεια ΑΜΘ θα επικεντρωθεί σε ηλεκτρονική προβολή στο εσωτερικό και σε αγορές στόχου, ώστε να προσελκύσει επισκέπτες και για τους θερινούς προορισμούς, αλλά και για τα ξενοδοχεία πόλης.

Βέβαια, ο προβληματισμός παραμένει καθώς, μικρές και μεσαίες μονάδες, κυρίως όσες υπερβαίνουν κατ’ άτι την οικογενειακή επιχείρηση, δεν είναι βέβαιο ότι θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στις προδιαγραφές υγιεινής που θα τεθούν. «Ο αντίκτυπος στην αγορά εργασίας στον ξενοδοχειακό κλάδο είναι αναπόφευκτος, θα υπάρξουν σίγουρα μειώσεις προσωπικού», προσθέτει ο κ. Τσώνης.

Ο ίδιος σημειώνει, ότι ακριβώς επειδή το υπουργείο Τουρισμού αναγνωρίζει τις συνέπειες που θα επέλθουν επεξεργάζεται διάφορα σχέδια μεταξύ των οποίων ένα νέο πρόγραμμα επιδότησης διακοπών για τους Έλληνες ταξιδιώτες, ίσως με επέκταση του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού ή με κάποια άλλη φόρμουλα.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Διατηρώ»: Για τις αρχές του 2025 έχει μετατεθεί η έναρξη του προγράμματος

Μειώθηκε ο προϋπολογισμός του προγράμματος για τα διατηρητέα κτήρια Στις αρχές του 2025 αν…