Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ο κορωνοϊός χτύπησε και τα σπαράγγια στο νομό μας

Ο κορωνοϊός χτύπησε και τα σπαράγγια στο νομό μας

0

Οι παραγωγοί δεν βρίσκουν εργάτες να τα μαζέψουν – Σαπίζουν στα χωράφια

Μιλούν στο «Ε» οι πρόεδροι των Συνεταιρισμών Παραγωγών Σπαραγγιών Ξάνθης και Κοιλάδας του Νέστου, κύριοι Α. Μπάρλας και Ρ. Τουράν αντίστοιχα

 

Εξαγωγές: Οι μεταφορείς διπλασίασαν τα κόμιστρα – Μειώθηκε η ζήτηση στα μάρκετ της Γερμανίας

Την Μ. Εβδομάδα θα καταβληθεί η συνδεδεμένη

 

Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί σπαραγγιών του νομού μας. Η  πανδημία του κορωνοϊού τους «χτύπησε» αλύπητα. Η  παραγωγή τους σαπίζει στα χωράφια και τα λεφτά και οι κόποι του εξανεμίστηκαν! Δεν μπορούν ούτε να μαζέψουν τη σοδειά τους αφού λόγω κορωνοϊού δεν βρίσκουν εργατικά χέρια αλλά ούτε και να την εξάγουν αφού οι μεταφορείς διπλασίασαν τα κόμιστρα και στα μεγάλα μάρκετ της Γερμανίας όπου τη διέθεταν ως επί τον πλείστον η κατανάλωση έπεσε. Ένα εποχικό είδος, ιδιαίτερα ευαίσθητο αφού καταναλώνεται νωπό λίγες μέρες μετά τη συλλογή του και δεν αποθηκεύεται μένει στα αζήτητα και από την πολιτεία ούτε λόγος για αποζημίωση…

Μεγάλη καταστροφή από τον κορωνοϊό μετρούν οι παραγωγοί σπαραγγιών του νομού μας. Σαπίζει στα χωράφια η σοδειά τους

Οι παραγωγοί δεν βρίσκουν εργάτες να τα μαζέψουν – Σαπίζουν στα χωράφια

«Φέτος δεν μπορέσαμε να μαζέψουμε την παραγωγή μας. Έμεινε στα χωράφια. Δεν βρίσκουμε εργατικά χέρια. Παίρναμε συνήθως εργάτες από το Δροσερό αλλά τώρα δεν μπορούμε να βρούμε ούτε μπορούμε να βάζουμε δύο άτομα σε ένα αυτοκίνητο όπως ορίζουν τα μέτρα. Αλλά κι αυτό να γίνει οι εργάτες φοβούνται και δεν έρχονται», μας λέει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού παραγωγών σπαραγγιών Ξάνθης «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», κ. Αναστάσιος Μπάρλας που έχει 200 στρέμματα με σπαράγγια στο Μυρωδάτο. Συνολικά ο συνεταιρισμός έχει 400 στρέμματα σε άλλες περιοχές όπως το Κουτσό,  την Γενισέα και την Κεσσάνη. Ο κ. Μπάρλας αναφέρει πως ο Συνεταιρισμός έχει μεν παραγγελίες από Γερμανία αλλά λόγω κορωνοϊού έχει μειωθεί η κατανάλωση στα σούπερ μάρκετ: «Είναι ένα προϊόν που δεν αποθηκεύεται. Μετά τη συλλογή του μπορεί να παραμείνει το πολύ 2 – 3 μέρες στα ψυγεία. Πρέπει να διατεθεί άμεσα», προσθέτει ο κ. Μπάρλας.

 

Ούτε λόγος για αποζημιώσεις για τον κορωνοϊό . Τους ακούει κανείς;

Ο συνεταιρισμός διαθέτει συσκευαστήριο αλλά δεν το λειτουργεί στην παρούσα στιγμή.

«Είμαστε σε απόγνωση. Χάσαμε την παραγωγή μας και δεν έχουμε στήριξη και από την πολιτεία. Ενδεικτικό είναι ότι ακόμη δεν πήραμε την συνδεδεμένη από πέρσι για τα σπαράγγια ενώ οι βαμβακοκαλλιεργητές την πληρώθηκαν», καταλήγει ο κ. Μπάρλας.

Να σημειώσουμε πως η καλλιέργεια σπαραγγιών είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα καθώς εκτός από εργατικά χέρια χρειάζεται και υποδομή (νάιλον) καθώς και ραντίσματα και αγροτικές εργασίες.

Ο βουλευτής Καβάλας κ. Πασχαλίδης ανακοίνωσε την καταβολή της συνδεδεμένης για τα σπαράγγια

Οι περισσότεροι παραγωγοί του συνεταιρισμού του Νέστου χάλασαν τα χωράφια τους – Τεράστια ζημιά

Στην ίδια κατάσταση απόγνωσης και οι παραγωγοί σπαραγγιών του Συνεταιρισμού  Παραγωγών Κοιλάδας του ποταμού Νέστου. Ένας συνεταιρισμός με 27 παραγωγούς εκ των οποίων οι 8 είναι παραγωγοί σπαραγγιών ενώ οι υπόλοιποι καλλιεργούν ακτινίδια και κηπευτικά: « Οι περισσότεροι τα χάλασαν τα χωράφια. Δεν μπορούμε να τα μαζέψουμε. Δεν βρίσκουμε εργατικά χέρια. Δεν έρχονται, φοβούνται. Εγώ απασχολούσα 12 άτομα τώρα επιτρέπουν μέχρι 7 ανάλογα με τα τετραγωνικά, τους δίνουν και ειδικές άδειες αλλά και πάλι δεν έρχονται. Ο Συνεταιρισμός απασχολούσε 25 – 30 άτομα παλαιότερα», σημειώνει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού κ. Ρετζέπ Τουράν.

 

Οι μεταφορείς διπλασίασαν τα κόμιστρα

Δεν είναι μόνο οι εργάτες, είναι και οι μεταφορείς που τους ζητάνε διπλάσιο σχεδόν κόμιστρο για να μεταφέρουν την παραγωγή στην Γερμανία: «Παλιότερα το κόμιστρο ήταν 3.000 ευρώ για να τα μεταφέρουν με τα φορτηγά – ψυγεία στην Γερμανία. Τώρα μας ζητάνε 5.000 ευρώ», επισημαίνει οκ. Τουράν και κάνει λόγο για μεγάλη καταστροφή: «Εμείς παράγουμε λευκό σπαράγγι που το διαθέτουμε όλο έξω αυτή την εποχή. Όμως φέτος πάθαμε μεγάλη καταστροφή. Και κανένας δεν μιλά για αποζημίωση. Σ’ όλους δίνουν αποζημιώσεις σε μας στον πρωτογενή τομέα όχι. Εμάς κανένας δεν μας προσέχει. Πως θα συνεχίσουμε την παραγωγή μας;», αναρωτιέται με απόγνωση ο κ. Τουράν. Να σημειώσουμε ότι ο συνεταιρισμός παράγει 200 τόνους σπαράγγια ενώ το κόστος παραγωγής όλης της σαιζόν που ξεκινά από το καλοκαίρι ανέρχεται σε 400ευρώ το στρέμμα.

 

Την Μ. Εβδομάδα θα καταβληθεί η συνδεδεμένη

Ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας Γιάννης Πασχαλίδης με ανακοίνωσή του ενημέρωσε τους καλλιεργητές σπαραγγιών της περιοχής του Νέστου πως μέχρι τη Μεγ. Δευτέρα ή Μεγ. Τρίτη θα μπορούν να λάβουν συνδεδεμένη ενίσχυση για τις καλλιέργειες τους ύψους 61,12 ευρώ ανά στρέμμα. Πιο συγκεκριμένα, υπεγράφη η υπ’αριθ. 3603/02-04-2020 Υπουργική Απόφαση από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη  Βορίδη, η οποία προβλέπει παροχή συνδεδεμένης ενίσχυσης για τις καλλιέργειες σπαραγγιών ύψους 61,12 ευρώ ανά στρέμμα.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνάντηση Κοντού με Σουλεϊμάν για την ένταξη του Δροσερού στο σχέδιο πόλεως

Η συνάντηση έλαβε χώρα την Πέμπτη 11 Απριλίου Συνάντηση με τον δήμαρχο Ξάνθης Στράτο Κοντό…