Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ξάνθη: «Χτυπημένη» από τον κορωνοϊό και τον κακό καιρό

Ξάνθη: «Χτυπημένη» από τον κορωνοϊό και τον κακό καιρό

0

Τι άφησαν στο πέρασμά τους οι θυελλώδεις άνεμοι: Μας πήρε και μας σήκωσε …25 κοπές δένδρων από την Πυροσβεστική Ξάνθης. Έπεσε ο πλάτανος στα ΚΑΠΗ, αποκολλήθηκε βράχος στην Παναγία, έπεσε δέντρο σε κολώνα της ΔΕΗ στην Χρύσα

 

 Έφυγαν στέγες από στάνες στα χωριά του Τοπείρου –  Στο σκοτάδι το Άβατο και το Όλβιο – Χωρίς ρεύμα και νερό οικισμοί του δήμου Αβδήρων – Ανατροπή φορτηγών στην Εγνατία στο ύψος του Ιάσμου

 

Μετά τον κορωνοϊό μας κατατρέχει και ο καιρός! Ο νομός μας που έχει στοχοποιηθεί από τον κορωνοϊό με 4 νεκρούς και περίπου 20 (προς ώρας) επιβεβαιωμένα κρούσματα, «χτυπήθηκε» και από τον καιρό το Σαββατοκύριακο αφού οι θυελλώδεις άνεμοι που έπνεαν έως και χθες Δευτέρα προκάλεσαν πολλά προβλήματα με πτώσεις δέντρων, κλαδιών, μαντρότοιχων, αντικειμένων, σ’ όλο το εύρος των δήμων Ξάνθης, Τοπείρου, Αβδήρων. Στο σκοτάδι βυθίστηκαν πολλές γειτονιές και οικισμοί από πτώσεις δέντρων δίκτυο της ΔΕΗ ενώ στο οδικό δίκτυο της Εγνατίας στο ύψος του Ιάσμου σημειώθηκαν ανατροπές οχημάτων. Επίσης η κακοκαιρία άφησε πίσω της καταστροφές σε σκεπές σπιτιών, πτώσεις πινακίδων, ζημιές σε σταθμευμένα ΙΧ, διακοπές ρεύματος ακόμη και καταστροφές σε κτηνοτροφικές μονάδες, σχολικές εγκαταστάσεις και αυλές σπιτιών.

Όλα αυτά ευτυχώς χωρίς να τεθεί κίνδυνος σε ανθρώπους ή ζώα.

Μας πήρε και μας σήκωσε …25 κοπές δένδρων από την Πυροσβεστική Ξάνθης

Σε πλήρη κινητοποίηση ήταν η Πυροσβεστική υπηρεσία Ξάνθης το Σαββατοκύριακο. Όπως μας πληροφόρησε ο νέος διοικητής κα. Θεόδωρος Κοσμίδης η υπηρεσία δέχτηκε 46 κλήσεις από πολίτες και παρενέβη σε 14 συμβάντα με 6 συνεργεία επανδρωμένα που ήταν επί ποδός όλο το 24ωρο. Τα περισσότερα συμβάντα αφορούσαν κοπές και απομακρύνσεις δέντρων και κλαδιών καθώς και διαφόρων υλικών από τοιχία σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες των δήμων που διέθεσαν DCB. Ανάλογη ήταν και η παρέμβαση της υπηρεσίας στην ΒΙΠΕ. Επίσης η πυροσβεστική κλήθηκε και παρενέβη σε 3 πυρκαγιές που προκλήθηκαν από καμινάδες τζακιών.

Έπεσε ο γερο –  πλάτανος στα ΚΑΠΗ, αποκολλήθηκε βράχος στην Παναγία, έπεσε δέντρο σε κολώνα της ΔΕΗ στην Χρύσα

Αξιοσημείωτα περιστατικά ήταν η πτώση του μεγάλου πλάτανου στα ΚΑΠΗ Ξάνθης. Το δέντρο απομακρύνθηκε με μηχάνημα του δήμου Ξάνθης. Επίσης όπως μας αναφέρει ο αντιδήμαρχος και υπεύθυνος Π. Προστασία κ. Μανώλης Φανουράκης αποκολλήθηκε βράχος στην Παναγία ενώ δέντρο έπεσε πάνω στην κολώνα της ΔΕΗ στην Χρύσα και δέντρο στην περιοχή της Κυψέλης. Και στις 3 περιπτώσεις παρενέβησαν οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου απομακρύνοντας τα δένδρα και κλαδιά ενώ όπως μας πληροφόρησε το ίδιο γίνεται και σε πάρκα όπου έχουν πέσει επίσης δέντρα και έχουν αποκοπεί κλαδιά, ενώ δεν άντεξε και έπεσε και η σιδερένια πόρτα της Αστυνομικής σχολής.

Έφυγαν στέγες από στάνες στα χωριά του Τοπείρου –  Στο σκοτάδι το Άβατο και το Όλβιο

Έντονα ήταν τα φαινόμενα και στον δήμο Τοπείρου . Όπως μας ενημερώνει ο αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Ψεμματάς η κακοκαιρία προκάλεσε μεγάλες καταστροφές σ’ όλο το δήμο. Ειδικότερα την Κυριακή από τους δυνατούς ανέμους έσπασε κολώνα της ΔΕΗ βυθίζοντας στο σκοτάδι το Άβατο, ο Όλβιο και την ευρύτερη περιοχή. Συνεργεία αποκατέστησαν τη βλάβη το μεσημέρι της Δευτέρας . Επίσης καταστροφές προκλήθηκαν σε κτηνοτρόφους και αγρότες της περιοχής. Συγκεκριμένα οι αγρότες έπαθαν μεγάλες ζημιές

κυρίως στα φυτώρια καθώς είχαν σπείρει το Φεβρουάριο και τώρα καταστράφηκε όλη η παραγωγή με συνέπεια να χρειαστεί να ξανασπείρουν κι αυτό έχει οικονομικό κόστος. Οι δυνατοί άνεμοι ξήλωσαν στέγες σε στάνες στο δήμο προκαλώντας καταστροφές στους κτηνοτρόφους.

Χωρίς ρεύμα και νερό οικισμοί του δήμου Αβδήρων

Όπως μας πληροφορεί ο δήμαρχος Αβδήρων Γιώργος Τσιτιρίδης, πολλές πτώσεις δένδρων σημειώθηκαν και σε οικισμούς του δήμου Αβδήρων προκαλώντας βλάβες στο δίκτυο της ΔΕΗ βυθίζοντας στο σκοτάδι την Διομήδεια, το Σέλερο την, της Λευκόπετρα την Γενισέα και χωρίς ρεύμα και νερό το Σέλινο και το Βελοχώρι. Επίσης 2 κτηνοτροφικές μονάδες έμειναν …ασκεπείς από τον αέρα! Επίσης μια βάρκα βυθίστηκε στο αλιευτικό καταφύγιο των Αβδήρων.

Ανατροπή φορτηγών στην Εγνατία στο ύψος του Ιάσμου

Οι θυελλώδεις άνεμοι προκάλεσαν την ανατροπή δύο φορτηγών στο 3ο χιλιόμετρο Ξάνθης – Κομοτηνής στο ύψος του Ιάσμου και στο 6ο χιλιομέτρου Ξάνθης – Λάγος.

Να σημειώσουμε ότι οι άνεμοι ήταν τόσο δυνατοί στην Ξάνθη που σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών η μεγαλύτερη ριπή έφτασε τα 95 χλμ / ώρα.

 

 

 

 

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προσωρινά ελεύθεροι οι 49 συλληφθέντες του ΑΠΘ

Αναβλήθηκε η δίκη των 49 συλληφθέντων από την αστυνομική επιχείρηση στη Σχολή Θετικών Επισ…