Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ιατρικός Σύλλογος: Περισσότερα τεστ θα δώσουν περισσότερες απαντήσεις

Ιατρικός Σύλλογος: Περισσότερα τεστ θα δώσουν περισσότερες απαντήσεις

0

Μόλις 120 διαγνωστικά τεστ έχουν γίνει στο Νοσοκομείο Ξάνθης. Ο Ι.Σ.Ξ. ζητά να επεκταθούν τα τεστ από τον ΕΟΔΥ και στον αστικό ιστό για να διαπιστωθεί η επιδημιολογική κατάσταση

 Ενημέρωση και άρση της σιωπής για την προστασία από την ανασφάλεια και την παραπληροφόρηση ζητούν τα ΜΜΕ της Περιφέρειας με επιστολή στον περιφερειάρχη

Με τα λόγια του Αλμπέρ Καμύ, «το μόνο μέσο για την καταπολέμηση της πανούκλας είναι η ειλικρίνεια», ο Ιατρικός Σύλλογος Ξάνθης συνδέοντας τη μεγάλη κινητοποίηση για τη διαπίστωση της επιδημιολογικής κατάστασης στο Δροσερό με το υψηλό φορτίο που οι ιθύνοντες παραδέχονται ότι υπάρχει στην περιοχή, ζητά να επεκταθούν τα διαγνωστικά τεστ και στον αστικό ιστό, ώστε να γνωρίζουμε σε τι βαθμό η ανησυχία ανταποκρίνεται στην πραγματική υγειονομική κατάσταση της περιοχής.

Ο Ι.Σ.Ξ. εκφράζει τη δυσαρέσκειά του γιατί ως θεσμός δεν εκπροσωπήθηκε στις συσκέψεις που έλαβαν χώρα με την παρουσία του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και δημοσιοποιεί τη γνώμη που δεν είχε τη δυνατότητα να μεταφέρει, υπογραμμίζοντας ότι ο ΕΟΔΥ πρέπει να αναλάβει και περαιτέρω διαγνωστικά τεστ στην Ξάνθη, αφού μέχρι σήμερα όσα έγιναν στο Νοσοκομείο δεν ξεπερνούν τα 120!

Τεστ, τεστ, τεστ ζητάει ο ιατρικός Σύλλογος

Στην ανακοίνωσή του ο ΙΣΞ σημειώνει: «Στην πρωτοφανή κρίση Δημόσιας Υγείας που βιώνει η χώρα μας, η αξία της ανθρώπινης ζωής τέθηκε πάνω από όλα. Η περιοχή μας είναι ιδιαίτερα πληττόμενη, έχοντας πάνω από τα μισά επιβεβαιωμένα κρούσματα της ΠΑΜΘ και 5 στους 6 θανάτους. Το επιδημιολογικά φορτίο είναι αυξημένο.

Πριν από λίγα εικοσιτετράωρα δεχθήκαμε την επίσκεψη του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων και κλιμακίου του ΕΟΔΥ με αφορμή τα κρούσματα Covid-19 στο Νοσοκομείο και συγκεκριμένα στην παιδιατρική κλινική με το βρέφος από την περιοχή ΄΄Δροσερού΄΄. Το κλιμάκιο σωστά ιχνηλάτησε το περιστατικό και πήρε 335 δείγματα από όλο τον συνοικισμό των 5000 περίπου κατοίκων. Επιστρέφουμε στον αστικό ιστό της πόλης της Ξάνθης, περίπου 65000 κάτοικοι, ο αριθμός των δειγμάτων που πάρθηκαν στο Νοσοκομείο το τελευταίο ενάμιση μήνα ήταν περίπου 120. Τα νούμερα δεν είναι συγκρίσιμα.

Να επισημάνουμε ότι στην σύσκεψη των φορέων του Νομού υπό τον Υφυπουργό, για μείζον υγειονομικό θέμα, δεν κλήθηκε ο θεσμικός εκπρόσωπος του ιατρικού κόσμου ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, έστω και τυπικά.

Ο Ι.Σ. Ξάνθης ζητά από την πολιτεία και συγκεκριμένα από τους εκπροσώπους της που έχουν επιφορτιστεί τον σχεδιασμό και την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοΪού, δηλαδή τον ΕΟΔΥ και την ΓΓΠΠ, να ξανάρθουν στην πληττόμενη περιοχή της Ξάνθης και να πάρουν ανάλογα με τον πληθυσμό αριθμό δειγμάτων ώστε να χαρτογραφηθεί η εξάπλωση του ιού στην πόλη. Και μία ζωή να σωθεί αξίζει η προσπάθεια.

Υπενθυμίζουμε την προτροπή του ΠΟΥ για την αντιμετώπιση της πανδημίας «τεστ» «τεστ» «τεστ» «τεστ».

Οι κάτοικοι πρέπει να συνεχίσουν τον περιορισμό στα σπίτια τους και το επόμενο χρονικό διάστημα. Είναι το μοναδικό όπλο.

«Το μόνο μέσο για την καταπολέμηση της πανούκλας είναι η ειλικρίνεια», Albert Camus, The Plague (1947)».

Έγκυρη και άμεση ενημέρωση ζητούν τα ΜΜΕ της ΑΜΘ

Την ίδια στιγμή με επιστολή προς τον περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστο Μέτιο, 59 δημοσιογράφοι της ΠΑΜΘζητούν να αρθεί το «εμπάργκο» της ενημέρωσης, ώστε οι πολίτες να ενημερώνονται ορθά και όχι με «υπόγεια κανάλια» και πληροφορίες που πολλές φορές δεν είναι ορθές. Η πρωτόγνωρη «σιγή» είναι επικίνδυνη και προβληματική, καθώς, όπως επισημαίνεται στην επιστολή «στη συγκεκριμένη περίπτωση, ό,τι διακυβεύεται είναι η δημόσια υγεία και ασφάλεια, (….) και η άγνοια των δεδομένων της πορείας του κορωνοϊού στην περιοχή μας δύναται να αποπροσανατολίσει εφησυχάζοντας κατ’ αρχάς και κατά δεύτερο λόγο, με τη χαλαρότητα, να συντελέσει στη διασπορά του ιού».

Μάλιστα, τονίζεται ότι, «από την πρώτη στιγμή εμφάνισης του κορωνοϊού και στην Περιφέρειά μας, και σε συνέχεια των «κρουσμάτων» διασποράς ανεπιβεβαίωτων ειδήσεων, που όχι μόνο ενέτειναν το κλίμα ανασφάλειας των πολιτών αλλά οδήγησαν ακόμα και σε «στοχοποίηση» συναδέλφων, ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της ΠΑΜΘ κ. Κωνσταντίνος Χουβαρδάς, δια μέσου του προσωπικού του λογαριασμού στα social media, υπογράμμισε (η πρότασή του ακολουθεί ως έχει) την επιτακτική, όπως την χαρακτήρισε ο ίδιος, «δημιουργία δημόσιας βάσης δεδομένων με την κατανομή κρουσμάτων ανά περιφερειακή ενότητα και με χαρακτηριστικά όπως περιοχή, ηλικία, φύλο, συσχέτιση ή απροσδιόριστη προέλευση, υποκείμενα νοσήματα (true – false), ημερομηνία δείγματος, ημερομηνία αποτελέσματος, αριθμός συσχετιζόμενων ατόμων ιχνηλάτησης, status υγείας». Ο ίδιος, μάλιστα, επισήμανε την ανάγκη η βάση αυτή να είναι δημόσια, ελεύθερη για επεξεργασία, τόσο από την επιστημονική κοινότητα όσο και τις δομές Πολιτικής Προστασίας σε Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο, ώστε να αποτελέσει και ένα επιπλέον «εργαλείο» στην λήψη αποφάσεων».

Οι δημοσιογράφοι ζητούν άμεσα την άρση της «αρρυθμίας, υπογραμμίζοντας ότι: «τα ΜΜΕ μπορεί να μη βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» αντιμετώπισης της πανδημίας και των αποτελεσμάτων αυτής, αποτελούν ωστόσο τα πρώτα ικανά «εργαλεία» διάχυσης της απαραίτητης επιστημονικής, και όχι μόνο, γνώσης, που θα έπρεπε να αποτελέσει βασική προτεραιότητα ως μέτρο πρόληψης και προστασίας των πολιτών απέναντι σε αυτή, και σίγουρα αποτελεί δικαίωμα κάθε πολίτη, σε μία ευνομούμενη και δημοκρατική κοινωνία».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πάνω από πέντε χιλιάδες φακελάκια με σπόρους μοίρασαν οι «Σπορίτες» στην Ξάνθη

Σε μία προσπάθεια να επεκτείνουν τις δράσεις τους βρέθηκαν στο κέντρο της πόλης το απόγευμ…