Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Δύσκολη και αβέβαιη η «ανάρρωση» της αγοράς και της επιχειρηματικότητας

Δύσκολη και αβέβαιη η «ανάρρωση» της αγοράς και της επιχειρηματικότητας

0

Έντονος προβληματισμός για την επόμενη μέρα από την επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας που πάγωσε ο κορωνοϊός

Μιλούν στο «Ε» εκπρόσωποι φορέων της Ξάνθης

 

Με την καμπύλη της πορείας του κορωνοϊού στην χώρα μας να έχει πάρει σταθερά την κατιούσα, η επόμενη μέρα για την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας είναι μεν ορατή ωστόσο παραμένει θολή. Η παραμονή στον «πάγο» επί 1,5 σχεδόν μήνα έχει προκαλέσει – όπως είναι φυσικό – «κρυοπαγήματα» στην οικονομία και παραμένει κρίσιμο ζητούμενο αν θα μπορέσει να «αναρρώσει» καθώς επίσης και ποιες «θεραπείες» θα μπορέσουν να την επαναφέρουν στην πρότερη κανονικότητά της. Τα 800 ευρώ για τους εργαζόμενους πρώτα και τις επιχειρήσεις σε δεύτερο χρόνο, η έκπτωση 40% στο ενοίκιο, το «πάγωμα» του ΦΠΑ και  των τρεχουσών υποχρεώσεων που αποφασίστηκαν από την κυβέρνηση είναι μεν θετικά μέτρα αλλά έχουν πρόσκαιρο και αποσπασματικό χαρακτήρα καθώς πρόκειται για αναστολή και όχι για ακύρωση και ως εκ τούτου δεν είναι ικανά να «θεραπεύσουν» παρά μόνο να απαλύνουν την «πληγή» αφού τους επόμενους 6 μήνες θα τα βρουν μπροστά τους. Αυτό είναι το σκεπτικό όλων των επαγγελματικών κλάδων που συγκροτούν την οικονομική αλυσίδα και  που προς στιγμή ατενίζουν ένα σκοτεινό και αβέβαιο μέλλον από το παράθυρο του εγκλεισμού τους που τους κόβει την ανάσα…

«Υπάρχουν χρήματα στην περιφέρειά μας και πρέπει άμεσα να διατεθούν για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Πρέπει άμεσα η πολιτεία να αποδώσει τις οφειλές από το 12% εφαρμόζοντας και την σχετική απόφαση του ΣτΕ»

Σ. Μωραΐτης, πρόεδρος ΕΒΕ Ξάνθης: «Ζητάμε τηλεδιάσκεψη με τον περιφερειάρχη και καταβολή  του 12% άμεσα!»

Την αγωνία του επιχειρηματικού κόσμου για την επόμενη μέρα μας μεταφέρει ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης ζητώντας παράλληλα από την πολιτεία να ενισχύσει τις επιχειρήσεις της περιφέρειάς μας αποδίδοντας τις οφειλές του 12% μετά και την απόφαση του ΣτΕ, τονίζοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας για τις επιχειρήσεις ιδιαίτερα αυτή την συγκεκριμένη στιγμή. Ειδάλλως όπως λέει η περιφέρειά μας θα βρεθεί σε ακόμη πιο δεινή θέση στο ΑΕΠ από την χώρα και την Ε.Ε. «Η επόμενη μέρα για τις επιχειρήσεις θα είναι πάρα πολύ δύσκολη. Φοβόμαστε ότι κάποιοι δεν θα μπορέσουν να ανοίξουν. Γι αυτό και ζητήσαμε από τον περιφερειάρχη να κάνουμε τηλεδιάσκεψη για να θέσουμε τις προτάσεις μας και να ζητήσουμε στήριξη. Το ίδιο έκαναν στην Κεντρική Μακεδονία , στην Ήπειρο και στην Πελοπόννησο. Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου ανακοίνωσε ότι διαθέτει 1.400.000 ευρώ στο Επιμελητήριο Πελοποννήσου για την κατάρτιση 260 ανέργων. Εμείς ζητάμε να ακούσει τις προτάσεις μας. Υπάρχουν χρήματα στην περιφέρειά μας και  πρέπει άμεσα να διατεθούν για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Πρέπει άμεσα την πολιτεία να αποδώσει τις οφειλές από το 12% εφαρμόζοντας και την σχετική απόφαση του ΣτΕ που εκδόθηκε πρόσφατα. Πρέπει το κράτος να αποδείξει την αξιοπιστία του όπως όλοι εμείς οι πολίτες και επιχειρηματίες πειθαρχήσαμε και κλείσαμε τις επιχειρήσεις μας. Ειδικά στην περιφέρειά μας και στην Ξάνθη που χτυπήθηκε περισσότερο πρέπει το κράτος να φανεί γενναιόδωρο. Είμαστε ουραγοί στην χώρα και στην Ευρώπη αν δεν στηρίξει τώρα την  επιχειρηματικότητα μας περιμένουν μαύρες μέρες», προβλέπει ο κ. Μωραΐτης.

«Η αγορά είναι νεκρή επομένως δεν υπάρχει οικονομική δραστηριότητα για να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας ούτε άμεσα ούτε μετά από 6 μήνες. Το βέβαιο είναι ότι όταν ανοίξουμε η ψαλίδα των χρεών μας θα είναι μεγαλύτερη»

Ε. Μίλκογλου, πρόεδρος του Εμπορικού συλλόγου Ξάνθης: «Νεκρή αγορά και νεκρός χρόνος για  πληρωμές»

Σύμφωνα με όσα διαρρέουν από το Στρατηγικό Σχέδιο Σταδιακής επαναφοράς που επεξεργάζεται η κυβέρνηση,  τα μικρά εμπορικά καταστήματα είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν. Όμως το ζητούμενο είναι αν θα μπορέσουν να κάνουν και…σεφτέ: «Το επίδομα των 800 ευρώ που πήραν οι εργαζόμενοι, οι έμποροι και οι επαγγελματίες είναι μια βοήθεια αλλά για να έχει αυτό αποτέλεσμα θα πρέπει να θεωρηθεί νεκρός χρόνος όλο το διάστημα. Γιατί έτσι είναι . Η αγορά είναι νεκρή επομένως δεν υπάρχει οικονομική δραστηριότητα για να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας ούτε άμεσα ούτε μετά από 6 μήνες. Το βέβαιο είναι ότι όταν ανοίξουμε η ψαλίδα των χρεών μας θα είναι μεγαλύτερη. Χάσαμε την περίοδο του Πάσχα και τα περισσότερα καταστήματα έχουν μόνο το 30 – 40% του εμπορεύματος για το καλοκαίρι. Και μην ξεχνάμε ότι μετά από 2 μήνες ξεκινούν εκπτώσεις. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Θα κλείσουν πολλά εμπορικά. Πρέπει όλοι μαζί οι φορείς να συντονιστούμε και σαν μια γροθιά  να διεκδικήσουμε να πάρει μπρος η οικονομία μας. Τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τις θεωρούν ραχοκοκαλιά της οικονομίας αλλά αυτή η ραχοκοκαλιά σε λίγο ούτε με ακτίνες Χ θα φαίνεται…», τονίζει ο κ. Μίλκογλου.

«Δεν ωφελεί η αναστολή αλλά μόνο η ακύρωση των πληρωμών. Γιατί θα ανοίξουμε και δεν ξέρουμε και πως θα συμπεριφερθεί το κοινό. Το βέβαιο είναι ότι ο κόσμος είναι επιφυλακτικός και δεν έχει και τα αποθέματα για κατανάλωση…»

Μ. Τσιακίρογλου, πρόεδρος ΟΕΒΕ Ξάνθης: «Θα έχουμε απώλεια θέσεων εργασίας και αύξηση ανεργίας»

Δυσοίωνες και οι προβλέψεις της ΟΕΒΕ Ξάνθης για την επόμενη μέρα. Να σημειώσουμε ότι πιθανολογείται πως καταστήματα εστίασης θα ανοίξουν προς το τέλος του μήνα ενώ από τα πρώτα μετά τις 4 Μαΐου είναι τα κομμωτήρια: «Θα είναι χειρότερα και από την οικονομική κρίση που ζήσαμε. Η κατάσταση που ζούμε είναι πρωτόγνωρη και αφορά την παγκόσμια κοινότητα. Είναι μια παγκόσμια κρίση που βρίσκει την χώρα μας σε μια στιγμή που άρχισε να βγαίνει από μια μακρόχρονη ύφεση. Τώρα ξαναμπαίνουμε και πάλι στα βαθιά», επισημαίνει η κα Τσιακίρογλου. Επιπρόσθετα αναφέρει ότι αυτό που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι όχι απλά η αναστολή για 6 μήνες των πληρωμών (επιταγές, ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων , οφειλές ΣΔΟΕ) αλλά να την θεωρήσει ως νεκρή περίοδο και να κάνει ακύρωση των πληρωμών: «Είναι μια νεκρή περίοδος και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί. Δεν ωφελεί η αναστολή αλλά μόνο η ακύρωση των πληρωμών. Γιατί θα ανοίξουμε και δεν ξέρουμε και πως θα συμπεριφερθεί το κοινό. Το βέβαιο είναι ότι ο κόσμος είναι επιφυλακτικός και δεν έχει και τα αποθέματα για κατανάλωση. Ήταν ήδη ισχνή τώρα μετά τόσα χρόνια ύφεσης τώρα θα δούμε πιο άσχημες μέρες. Θεωρώ ότι έρχεται νέος κύκλος χρεωμένων επιχειρήσεων. Δεν έχουν όλες μαξιλάρι για να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Θα έχουμε απώλεια θέσεων εργασίας και αύξηση της ανεργίας. Επιπλέον θα έχουμε κατάρρευση του τουρισμού. Πρέπει όλοι μαζί οι φορείς να διεκδικήσουμε στήριξη και ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», καταλήγει η κα Τσιακίρογλου.

«Δεν θα μπορούμε να απασχολούμε το προσωπικό που είχαμε ή θα το απασχολούμε για λιγότερες ώρες… Υπάρχει φόβος και ανασφάλεια …δεν ξέρουμε πως θα συμπεριφερθεί ο κόσμος»

Χ. Δαργανάκης, πρόεδρος σωματείου Καφέ – μπαρ Ξάνθης: «Υπάρχει φόβος ….θα αργήσουμε να επανέλθουμε»

Ένας άλλος κλάδος με δυναμική παρουσία στην πόλη μας είναι αυτός με τα καφέ – καφενεία, καφετέριες και μπαρ. Τα καταστήματα αυτά λόγω του μεγάλου συγχρωτισμού κοινού έκλεισαν πρώτα και θα ανοίξουν τελευταία. Τον έντονο προβληματισμό του για την επόμενη μέρα καταθέτει ο πρόεδρος του σωματείου κ. Χ. Δαργανάκης: « Είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση και δεν ξέρουμε τι θα ακολουθήσει. Δεν ξέρουμε πως θα συμπεριφερθεί το κοινό. Σίγουρα θα κάνουμε καιρό να επανέλθουμε σε μια κανονικότητα και στην κοινωνική συμπεριφορά που είχαμε πριν τον κορωνοϊό. Θεωρώ ότι αυτό θα γίνει μόνο όταν βρεθεί εμβόλιο ή θεραπεία. Υπάρχει φόβος και ανασφάλεια γιατί είναι κάτι πρωτόγνωρο. Αυτό θα έχει άμεση επίπτωση και στον δικό μας κλάδο. Θα μειωθούν οι τζίροι μας αφού θα τηρούμε τα μέτρα ασφαλείας και δεν θα μπορούμε να απασχολούμε το προσωπικό που είχαμε ή θα το απασχολούμε για λιγότερες ώρες. Επίσης είμαστε κλειστά αλλά οι υποχρεώσεις τρέχουν. Θα κληθούμε να πληρώσουμε νερό, ρεύμα, τέλη ΕΝΦΙΑ. Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει πρόβλεψη και ελαφρύνσεις για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε. Ας διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και με κατανόηση και ηρεμία να επανέλθουμε σταδιακά στην κανονικότητά μας».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυξημένη ροή ασυνόδευτων ανηλίκων στην Ελλάδα: «Παιδική κατάσταση έκτακτης ανάγκης» προειδοποιούν οι ΜΚΟ

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις σε ασφαλή καταφύγια για τα παιδιά πρόσφυγες, με τ…