Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

0

Το σύνθημα
-«Μπροστά, όχι πίσω».
Αυτό θα πρέπει να είναι το σύνθημα των δημάρχων του νομού μας.
Το σύνθημα προς τους δημοτικούς συμβούλους, τους συνεργάτες τους, προς τα στελέχη των δήμων τους.
Μάλιστα, το σύνθημα αυτό θα πρέπει να ξεκινήσει ο μητροπολιτικός δήμος να υλοποιεί ως παράδειγμα προς μίμηση για τους άλλους.
Με την ευκαιρία τονίζουμε ότι δε χρειάζεται κανείς να επιχειρηματολογήσει ως προς την ουσία του συνθήματος και το θετικό αποτέλεσμα που θα προέλθει από την κίνηση προς τα εμπρός των δήμων.
Θα ωφεληθούν οι δημότες, θα βελτιωθεί το επίπεδο ζωής τους και θα νιώθουν ικανοποίηση διότι ζουν σ’ ένα δήμο που τους παρέχει όσα είναι απαραίτητα στις σύγχρονες κοινωνίες.
Γ.Δ.


Η καλύτερη στρατηγική
Σχολιάζαμε την Τετάρτη 22 Απριλίου από αυτή τη στήλη πως «το σκοινί τεντώθηκε πολύ», αναφορικά με τον πολυήμερο εγκλεισμό και τις απαγορεύσεις και πως πρέπει οπωσδήποτε άμεσα (και σταδιακά βέβαια) να αρθούν.
Στηρίζαμε την άποψή μας από τη διαίσθησή μας, από τις συζητήσεις, πως οφείλει η Πολιτεία να δώσει εγκαίρως ένα μήνυμα χαλάρωσης.
Κι αυτό διότι υπάρχει ο κίνδυνος τα μέτρα να καταστρατηγηθούν ατάκτως από τους ίδιους τους πολίτες. Οπότε η επιλογή της ελεγχόμενης χαλάρωσης, ακόμη και λίγο νωρίτερα, θεωρείται από πολλούς η καλύτερη στρατηγική.
Γ.Δ.


Αρχές Μαΐου ήπια εφαρμογή
Μάντης δε θα γίνω, όμως παρακολουθώντας όσα λέγονται από υπουργούς, όσα γράφονται κι όσα αφήνονται από διάφορες πηγές, η πρώτη ήπια εφαρμογή χαλάρωσης από τα περιοριστικά μέτρα θα είναι στις 4 Μαΐου.
Βέβαια, θα αφορά μικρά εμπορικά καταστήματα.
Όσον αφορά τους περιορισμούς στην κυκλοφορία, δεν αναμένεται να γίνει για όλους.
Στόχος της κυβέρνησης θα είναι πρωτίστως η προστασία των ευάλωτων ομάδων.
Ουσιαστικά το πλάνο είναι να μπουν σε κανονικότητα οι παραγωγικές δυνάμεις για να κερδηθεί όσο το δυνατόν ο χαμένος χρόνος στην οικονομία.
Γ.Δ.


Για τους πολίτες
Τώρα ως προς την άρση των περιορισμών για τους πολίτες θα αφορά αρχικά τις μετακινήσεις εντός νομού όπου ζουν και εργάζονται και όχι την ελεύθερη μετάβαση στην περιφέρεια. Κάτι, το οποίο θα εξεταστεί στο επόμενο στάδιο.
Σε δεύτερο χρόνο αναμένεται να ανοίξουν τα καφέ και τα εστιατόρια και μόνον όσα έχουν εξωτερικό χώρο.
Σ’ αυτές τις περιπτώσεις εξετάζεται να εφαρμοστεί το μέτρο συγκεκριμένου αριθμού πελατών, αλλά και να αυξηθεί η απόσταση ανάμεσα στα τραπεζοκαθίσματα.
Η σταδιακά χαλάρωση των μέτρων θα γίνεται με βάση τον σχεδιασμό ανά δύο εβδομάδες, ώστε να εξετάζονται οι επιπτώσεις και η εξέλιξη της νόσου από τους ειδικούς.
Γ.Δ.


Η χρήση μάσκας
Χθες απεφάνθη η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων για τη χρήση της υφασμάτινης μάσκας στην εποχή της μετάβασης.
Όχι σε εξωτερικούς χώρους, αλλά εντός χώρων που υπάρχει συνωστισμός ναι θα φοράμε μάσκα.
Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σούπερ μάρκετ, στα φαρμακεία και άλλα…
Ταυτόχρονα θα υπάρξει και επικοινωνιακή στρατηγική από την κυβέρνηση προκειμένου η μάσκα να τοποθετείται και να απομακρύνεται σωστά.
Όλα αυτά μετά τις 4 Μαΐου αφού τα περιοριστικά μέτρα παρατάθηκαν κατά μία εβδομάδα. Τότε, αναμένεται και να καταργηθεί η υποχρέωση της αποστολής sms στο 13033 και των βεβαιώσεων από το forma.gov.gr.


Ενδιαφέρον
Μέγιστο θέμα, μέγιστου ενδιαφέροντος.
Ποιο;
Εάν έχουν νερό τα σιντριβάνια.
Αμ το άλλο;
Εάν το ρολόι της πόλης μας δουλεύει;
Τούτα δω λοιπόν απασχολούν τους ξανθιώτες;
Όχι βέβαια.
Διότι, εκτός των άλλων, οι ξανθιώτες έχυν δύο μήνες να πάνε κατά πλατεία μεριά.
Γ.Δ.


Η ειδοποιός διαφορά
Κάποιοι, αποδεδειγμένα, αυτό γνωρίζουν, μόνο αυτό κάνουν. Εξάλλου και το μίσος είναι κι αυτό επάγγελμα.
Μάλιστα, στην Ξάνθη και ιδιαίτερα αποδοτικό.
Κι εδώ, στο σημείο αυτό έγκειται η ειδοποιός διαφορά μεταξύ αυτών και των υπολοίπων πολιτών της περιοχής μας.
Γ.Δ.


Χρειάζεται και λίγο χιούμορ
Παρά τα υπαρκτά προβλήματα, παρά τις δυσκολίες του εγκλεισμού λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού που «όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει» δε θα πρέπει να ξεχάσουμε το χιούμορ. Η ζωή, δεν είναι, ευτυχώς, μία συνεχής ευθείας.
Πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνει τη χαρά, τη λύπη, το γέλιο, τη στεναχώρια. Ευχάριστες στιγμές, δυσάρεστες την επόμενη, μια εναλλαγή.
Οι σοφοί της ζωής που την φιλοσόφησαν, κατέληξαν πως είναι απαραίτητες οι χαρές, το γέλιο, οι διακοπές, το τραγούδι. Δηλαδή χρειάζεται παρέα, χιούμορ έξυπνο, ευχάριστο.
Τα οφείλουμε όσα αυτά τόσο στον εαυτό μας όσο και τους γύρω μας.
Γ.Δ.


«Ανταρσία» στο δήμο Ξάνθης
Απέρριψαν την πρόσκληση σε δημοτικό συμβούλιο οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης που ορίστηκε από τη δημοτική αρχή για τα τέλη Ιουλίου, θεωρώντας ότι πρέπει τώρα να αποφασιστούν τα μέτρα για την ανακούφιση πολιτών και επιχειρήσεων.
Έτσι, τέσσερεις διαφορετικές δημοτικές παρατάξεις, προσκάλεσαν (!) χθες το Δημοτικό Συμβούλιο για την Τετάρτη 29 Απριλίου με δεκατρία συγκεκριμένα θέματα στην Ημερήσια Διάταξη, που αφορούν σε προτάσεις ανάληψης μέτρων από την πλευρά του δήμου. Εισηγητές οι επικεφαλής των παρατάξεων που υπογράφουν (Δημαρχόπουλος, Μελισσόπουλος, Χατζηθεοδώρου και Λύρατζης).
Η «αντάρτικη» συνεδρίαση που προγραμμάτισαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης σχεδιάζεται να γίνει με τηλεδιάσκεψη στις 3 μμ κι αν αυτό δεν είναι εφικτό δια περιφοράς.
Είναι άξιο αναφοράς το γεγονός ότι δεν υπογράφουν οι σύμβουλοι του Παπαχρόνη, οι οποίοι δεν απείχαν μέχρι σήμερα από καμία κοινή πρωτοβουλία των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων.


Προτεραιότητες στους δήμους
Φίλος αγαπητός, με χρόνια «υπηρεσία» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μου τηλεφώνησε για να μου πει δύο πράγματα.
Πρώτον ότι σωστά θεωρώ και επισημαίνω πως η συμβολή της Αυτοδιοίκησης στην Ανάπτυξη ενός δήμου είναι σημαντική.
Δεύτερο δε, και εξίσου σοβαρό πως οι δήμοι οφείλουν, ΟΛΟΙ, να θέσουν τις προτεραιότητές του. Να τις έχουν επισημάνει, να τις έχουν κατατάξει, να τις αξιολογήσουν ανά τομέα και τέλος να προχωρήσουν στην υλοποίησή τους.
Νοικοκυρεμένα, οργανωμένα, μεθοδικά.
-Μορφωμένα πράγματα, όπως δήλωνε ο πρωταγωνιστής στο μυθιστόρημα του Γ. Σκαμπαρδώνη «Υπουργός Νύχτας».
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλα ήσυχα, ήρεμα στη Σμίνθη Ησυχία, ηρεμία και κανονικότητα υπήρξε στο τζαμί της Σμίνθης τ…