Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Συνταγή γιατρού με e- mail στο κινητό αλλά για …ποιους;

Συνταγή γιατρού με e- mail στο κινητό αλλά για …ποιους;

0

Έχει τεθεί σε λειτουργία η εφαρμογή για την άυλη συνταγογράφηση μέσω του gov.gr.

Βήμα – βήμα η διαδικασία

 

 

Ποια άυλη συνταγογράφηση …σε ηλικιωμένους και αναλφάβητους;  «Λάθος που έκλεισαν τα Αγροτικά ιατρεία. Ταλαιπωρείται ο κόσμος», υποστηρίζει η πρόεδρος του Φαρμακευτικού συλλόγου Ξάνθης Δ. Κάλφα

Μάσκες ούτε για δείγμα. Αναμένονται  – Επάρκεια σε αντισηπτικά και γάντια

 

 

Τη δυνατότητα να λαμβάνουν τις ιατρικές τους συνταγές στο κινητό τους, χωρίς να συνωστίζονται στον γιατρό και χωρίς να  χρειάζεται να τις προσκομίζουν τυπωμένες στον φαρμακοποιό έχουν οι πολίτες, καθώς έχει τεθεί σε λειτουργία η εφαρμογή για την άυλη συνταγογράφηση μέσω του gov.gr.

Συνταγή γιατρού με e- mail στο κινητό

Καθιερώνεται, επιπλέον, η εξ αποστάσεως συνταγογράφηση για περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων συνταγών που αφορούν χρόνιες παθήσεις, απαλλάσσοντας τις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού από την ανάγκη αυτοπρόσωπης παρουσίας στο ιατρείο. Πρόκειται για κοινή πρωτοβουλία των υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υγείας, μέσω της οποίας μια ιδιαίτερα σημαντική και ευαίσθητη διαδικασία γίνεται απλούστερη για όλους τους εμπλεκόμενους (πολίτες, γιατρούς, φαρμακοποιούς) εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ασφάλεια, διαφάνεια και ιδιωτικότητα σε όλα τα επιμέρους στάδια.

Βήμα – βήμα η διαδικασία άυλης συνταγογράφησης

Η νέα διαδικασία είναι προαιρετική. Για την ενεργοποίησή της, οι πολίτες πρέπει να μπουν στο gov.gr, να επιλέξουν αρχικά την κατηγορία υπηρεσιών «Υγεία και Πρόνοια» και εν συνεχεία την υποκατηγορία «Φάκελος Υγείας», όπου θα βρουν την εφαρμογή για την άυλη συνταγογράφηση, στην οποία θα εισέλθουν χρησιμοποιώντας τους κωδικούς Taxisnet και τον ΑΜΚΑ τους.

Στη συνέχεια θα ζητούνται (και θα επιβεβαιώνονται μέσω μηνύματος) ο αριθμός κινητού τηλεφώνου και η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κάθε πολίτη, ώστε να λαμβάνει τη συνταγή με SMS ή/και e-mail.

Τι κάνει ο γιατρός

Ο γιατρός θα μπαίνει στην πλατφόρμα e-prescription.gr, όπου θα καταχωρεί τη συνταγή με τον ίδιο τρόπο που το έκανε μέχρι τώρα. Πλην όμως, όταν πρόκειται για πολίτες που έχουν επιλέξει την άυλη συνταγογράφηση, αντί να την εκτυπώσει θα αποστέλλει τον κωδικό της με SMS ή/και με e-mail. Ταυτόχρονα, η συνταγή θα συσχετίζεται με τον ΑΜΚΑ του ασθενούς.

Τι κάνει ο φαρμακοποιός

Η εκτέλεση της συνταγής από τον φαρμακοποιό θα γίνεται πάλι μέσω της πλατφόρμας e-prescription.gr μόνο με τον κωδικό που έχει αποσταλεί από το γιατρό στον ασθενή. Σε περίπτωση, δε, που το μήνυμα έχει χαθεί ή για οποιονδήποτε λόγο ο ασθενής δεν έχει πρόσβαση σε αυτό, η συνταγή θα μπορεί να εντοπίζεται και να εκτελείται μέσω του ΑΜΚΑ. Μόλις η διαδικασία ολοκληρωθεί επιτυχώς, ο πολίτης θα ενημερώνεται για αυτό με SMS ή/και e-mail.

Ποια άυλη συνταγογράφηση …σε ηλικιωμένους και αναλφάβητους; – Λάθος που έκλεισαν τα περιφερειακά ιατρεία

kalfa17Και μπορεί μεν σε θεωρητικό επίπεδο και σε εξοικειωμένους με την ηλεκτρονική τεχνολογία να φαίνεται κάτι απλό αυτό όμως φαντάζει… βουνό και εντελώς ανέφικτο σε άτομα ηλικιωμένα χωρίς πρόσβαση στα Μέσα και σε αναλφάβητους ανθρώπους. Αυτό επισημαίνει η πρόεδρος του Φαρμακευτικού συλλόγου Ξάνθης κα Δέσποινα Κάλφα η οποία αναφέρεται στις αξεπέραστες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς ιδιαίτερα στα χωριά σ’ ότι αφορά την συνταγογράφηση από την περασμένη εβδομάδα που έκλεισαν τα Περιφερειακά ιατρεία και ζητά μετ΄επιτάσεως να ανοίξουν και να τηρηθούν τα μέτρα ασφαλείας: «Ποια άυλη συνταγογράφηση; Υπάρχουν πολλοί ηλικιωμένοι και αναλφάβητοι, ηλεκτρονικά και όχι μόνο. Πώς μπορούν να κάνουν αυτές τις διαδικασίες; Ούτε κατά διάνοια! Θεωρώ ότι ήταν μεγάλο λάθος που έκλεισαν τα Περιφερειακά ιατρεία με το σκεπτικό να ενισχύσουν τα Κέντρα Υγείας. Οι άνθρωποι τηλεφωνούν και στην καλύτερη περίπτωση που μπορέσουν να επικοινωνήσουν τους βάζουν σε λίστα για να γράψουν τα φάρμακά τους. Θα μπορούσε να αποφευχθούν όλα αυτά αν τα Περιφερειακά Ιατρεία ήταν ανοιχτά και γινόταν  η συνταγογράφηση κανονικά με την τήρηση των κανόνων προστασίας. Αυτή τη στιγμή επικρατεί ένα χαμός. Μόνο ελάχιστη έχουν πρόσβαση στο ηλεκτρονικό σύστημα και αυτό η όλη διαδικασία παρουσιάζει πολλά κενά καθώς αναπαράγεται η τελευταία συνταγή και αυτό δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις των χρονίων πασχόντων».

Μάσκες ούτε για δείγμα. Αναμένονται  – Επάρκεια σε αντισηπτικά και γάντια

Σ’ ότι αφορά την επάρκεια υγειονομικού υλικού η κα Κάλφα σημείωσε πως μάσκες δεν υπάρχουν προς το παρόν αλλά αναμένεται παραλαβή. Διευκρίνισε δεν ότι θα πωλούνται στα 1,20 καθώς έχουν αγορά 1 ευρώ. Υπενθυμίσουμε ότι πριν τον κορωνοϊό οι μάσκες σπάνια χρεώνονταν στα φαρμακεία 20 λεπτά! Σ’ ότι  αφορά τα αντισηπτικά υπάρχουν στα φαρμακεία όπως και γάντια.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ξεκινά άμεσα η λειτουργία των διοδίων στα Βαφέικα

Δημοσιεύτηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η ΚΥΑ καθορισμού των τελών των διοδίων &nb…