Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Στην πρώτη γραμμή κατά του κορωνοϊού το «Βοήθεια στο Σπίτι»

Στην πρώτη γραμμή κατά του κορωνοϊού το «Βοήθεια στο Σπίτι»

0

Ενισχύεται με το Βοηθητικό προσωπικό των Δομών Πρόνοιας – Τι προβλέπει η εγκύκλιος του ΥΠΕΣ – Έκτακτη σύσκεψη στο δήμο Ξάνθης για το «Βοήθεια στο Σπίτι» Ενεργοποιούνται 2 νέες τηλεφωνικές γραμμές για οδηγίες

 

 

Πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων «Βοήθεια στο Σπίτι» ΑΜΘ, Κ. Αλατζά: «Το έργο μας πολύ δύσκολο, είμαστε πιο εκτεθειμένοι από τους γιατρούς»

 

 

 

Στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορωνοϊού μέσω της κοινωνικής φροντίδας ηλικιωμένων, ανήμπορων και μοναχικών ανθρώπων βρίσκονται  από την πρώτη στιγμή οι εργαζόμενοι του «Βοήθεια στο Σπίτι». Είναι αυτοί που έχουν υπό την προστασία τους πολλούς ωφελούμενους και εξυπηρετούν και άλλους  τόσους μέσα στην πόλη αλλά και σε απομακρυσμένα χωριά του δήμου πηγαίνοντας στην πόρτα τους φάρμακα και τρόφιμα. Είναι οι πρώτοι που θα φροντίσουν και θα περιθάλψουν ανθρώπους άρρωστους  και  ανήμπορους και η προσφορά τους στις μέρες της εξάπλωσης του κορωνοϊού αποκτά μεγαλύτερη σημασία και απαιτεί μεγαλύτερη ευθύνη και αυτοπροστασία για το καλό των ωφελούμενων και αλλά και των ιδίων και των οικογενειών τους.

 

Ενισχύεται το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» λόγω κορωνοϊού με το Βοηθητικό προσωπικό των Δομών Πρόνοιας – Τι προβλέπει η εγκύκλιος του ΥΠΕΣ

Με εγκύκλιο που απέστειλε στους 332 δήμους και στις 13 περιφέρειες της χώρας ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, καθορίζεται ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η «Ενίσχυση δημοτικών δομών κοινωνικής πολιτικής και αλληλεγγύης – Απασχόληση προσωπικού ΟΤΑ και νομικών προσώπων αυτών κατά τη διάρκεια λήψης μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού – COVID 19».

Με την εγκύκλιο ορίζεται ότι κατά το χρονικό διάστημα αναστολής λειτουργίας νομικών προσώπων ή υπηρεσιών των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, λόγω των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού, το προσωπικό τους απασχολείται σε άλλη υπηρεσία του ίδιου νομικού προσώπου.

Με την ίδια απόφαση καθορίζονται το ωράριο εργασίας του υπαλλήλου, καθώς και η τυχόν ανάθεση συναφών καθηκόντων άλλου κλάδου για την εξυπηρέτηση των υπηρεσιών. Αυτή η διάταξη ισχύει αναλόγως και για τους απασχολούμενους με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου ή συμβάσεις έργου.

Στο πλαίσιο εφαρμογής των μέτρων για την προστασία του κοινωνικού συνόλου από τη διάδοση του ιού COVID-19, σε όλους τους δήμους της χώρας, οι υφιστάμενες υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής αναλαμβάνουν την παροχή υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας και αλληλεγγύης , οι οποίες συνίστανται ιδίως στις εξής:

  1. Καταγραφή των κατοίκων του δήμου που δεν μπορούν ή δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν από τις οικίες τους και αδυνατούν να εξυπηρετηθούν, κατά δήλωσή τους.
  2. Καταγραφή των άπορων και οικονομικά αδύναμων κατοίκων του δήμου που δεν μπορούν ή δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν από τις οικείες τους και αδυνατούν να εξυπηρετηθούν, κατά δήλωσή τους.
  3. Εξυπηρέτηση για θέματα φαρμακευτικής περίθαλψης και παροχής ειδών πρώτης ανάγκης στους κατοίκους που δεν μπορούν ή δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν.
  4. Δωρεάν προσφορά φαρμακευτικής περίθαλψης και ειδών πρώτης ανάγκης στους κατοίκους που είναι άποροι και οικονομικά αδύναμοι.
  5. Συνδρομή στις υγειονομικές υπηρεσίες που επιχειρούν εντός των ορίων του δήμου, ανάλογα με τις οδηγίες τους.
  6. Λειτουργία τηλεφωνικού κέντρου και ιστότοπου με σκοπό την καταγραφή των αιτημάτων και των αναγκών των κατοίκων που αδυνατούν ή δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν και των απόρων και οικονομικά αδύναμων.
  7. Διεκπεραίωση αιτημάτων κατοίκων που αδυνατούν ή δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν και των απόρων και οικονομικά αδυνάμων (παραλαβή αιτήσεων – παράδοση πιστοποιητικών) για τα πάσης φύσεως πιστοποιητικά που εκδίδονται μέσω ΚΕΠ.
  8. Κάθε άλλη εργασία συναφής με ληφθέντα μέτρα για την αποτροπή διάδοσης του ιού COVID-19.

Σε περίπτωση μικρών νησιωτικών ή ορεινών δήμων, στους οποίους δεν υφίστανται αντίστοιχες υπηρεσίες, συστήνονται και λειτουργούν υποχρεωτικά, με απόφαση του οικείου δημάρχου, προσωρινές υποστηρικτικές δομές κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης.

 

Έκτακτη σύσκεψη στο δήμο Ξάνθης για το «Βοήθεια στο Σπίτι» – Ενεργοποιούνται 2 νέες τηλεφωνικές γραμμές για οδηγίες

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης στο Δημαρχείο Ξάνθη προκειμένου να εξειδικευτούν τα μέτρα εφαρμογής της εγκυκλίου.

Επίσης στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών με στόχο την πρόληψη εξάπλωσης του κορωνοϊού, ενημέρωσης και  στήριξης των πολιτών, από την σήμερα, 19 Μαρτίου 2020, ενεργοποιεί ακόμη δύο  τηλεφωνικές γραμμές Βοήθειας και Πληροφόρησης, προκειμένου όλοι να έχουν τη δυνατότητα, επίσημης- επιστημονικής ενημέρωσης και υποστήριξης και πολύ περισσότερο οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού:

Στην  τηλεφωνική γραμμή 2541027670 απαντά: Ιατρός, Ειδικός Παθολόγος

Στην  τηλεφωνική γραμμή 2541084458  απαντούν: Ψυχολόγος, Κοινωνικός λειτουργός, Νοσηλευτής

Οι γραμμές θα λειτουργούν τις καθημερινές από τις  07:30  έως τις 15:00

Πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων «Βοήθεια στο Σπίτι» ΑΜΘ, Κ. Αλατζά: «Το έργο μας πολύ δύσκολο, είμαστε πιο εκτεθειμένοι από τους γιατρούς»

Στα νέα δεδομένα για το «Βοήθεια στο Σπίτι» αλλά και την προσφορά του στην κοινωνία και μάλιστα σε μια ευπαθή ομάδα της αναφέρθηκε μιλώντας στο «Ε» η πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι» Ξάνθης και περιφέρεια ΑΜΘ κα Κυριακή Αλατζά: «Με την νέα εγκύκλιο εντάσσεται στο «Βοήθεια στο Σπίτι» το βοηθητικό προσωπικό από τους Παιδικούς Σταθμούς και τα ΚΑΠΗ που έχουν αναστείλει την λειτουργία τους. Είναι μια κίνηση που σίγουρα θα βοηθήσει γιατί πολλοί συνάδελφοι έχουν πάρει την άδεια ειδικού σκοπού. Να πούμε ότι οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι» είμαστε σε πολύ καίριο πόστο και έχουμε μεγάλη ευθύνη πρώτα να προστατεύσουμε τους ωφελούμενους και παράλληλα και τους εαυτούς μας και τις οικογένειές μας και τον κοινωνικό μας περίγυρο. Ακούστηκε ότι μας δίνουμε περισσότερες αρμοδιότητες. Αυτό δεν ισχύει. Από το 2003 που λειτουργούμε είναι στις υποχρεώσεις μας να μεταφέρουμε τα φάρμακα και τα τρόφιμα στους ωφελουμένους καθώς και σε άλλα άτομα που εξυπηρετούσαμε ιδιαίτερα σε χωριά απομακρυσμένα. Αυτό δεν συνέβαινε στις μεγάλες πόλεις αλλά στο δήμο Ξάνθης συμβαίνει εδώ και χρόνια. Επίσης αυτό που θέλουμε να επισημάνουμε είναι ότι όπως είναι δύσκολο το έργο των γιατρών και των νοσηλευτών άλλο τόσο είναι και το δικό μας. Τουλάχιστον εκείνοι δουλεύουν σε χώρους που τηρούνται κανόνες ασφαλείας και λαμβάνονται μέτρα απολύμανσης. Τα ίδιο ασφαλώς δεν συμβαίνει στους εργαζόμενους στο Βοήθεια στο Σπίτι οι οποίοι είναι εκτεθειμένοι σε άλλες συνθήκες όπου δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής. Σε κάθε περίπτωση χαιρόμαστε που αναγνωρίζεται το έργο μας . Ζητάμε όμως να επιλυθούν τα παραβλήματα μας καθώς υπάρχουν συνάδελφοι απλήρωτοι και να βγούνε οι προκηρύξεις για νέες προσλήψεις».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στ. Κούλογλου: «Οφείλουμε να πούμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό, κάτι που δυστυχώς δεν συνέβη επί ΣΥΡΙΖΑ»

Ο δημοσιογράφος και εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής, αυτή τη φορά με τη Νέα Αριστερά, παρε…