Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Σταϊκούρας: Επιπλέον μέτρα στήριξης λόγω κορωνοϊού μετά τον Απρίλιο

Σταϊκούρας: Επιπλέον μέτρα στήριξης λόγω κορωνοϊού μετά τον Απρίλιο

0

Για φέτος προβλέπει μηδενική ανάπτυξη

Η δέσμη των μέτρων που ανακοινώθηκε προχθές ουσιαστικά καλύπτει το διάστημα έως το τέλος του Απριλίου και θα ακολουθήσουν επιπλέον μέτρα, ανάλογα με την ένταση και την έκταση του προβλήματος με τον κορωνοϊό, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Η κυβέρνηση θα αποφασίσει μετά από νέα σύσκεψη, για το ποιοι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (ΚΑΔ) από επιχειρήσεις που επλήγησαν σημαντικά θα ενταχθούν στο πακέτο των μέτρων.

«Αυτά που ανακοινώσαμε, ουσιαστικά καλύπτουν το διάστημα μέχρι το τέλος Απριλίου. Ανάλογα με τις εξελίξεις και τις αποφάσεις της Κυβέρνησης, πρέπει να δούμε πως θα δράσουμε για τους επόμενους μήνες. Μπορεί να επαναληφθούν, μπορεί να εμπλουτιστούν, μπορεί να αυξηθούν αυτά τα μέτρα», σημείωσε ακόμη ο κ. Σταϊκούρας.

Ενδεικτικό δε του σοκ που έχει προκαλέσει στην ελληνική αλλά και στην παγκόσμια οικονομία ο κορωνοϊός είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση από το στόχο για ανάπτυξη 2,8% φέτος, τώρα μιλά για ανάπτυξη κοντά στο μηδέν.

Στις επιχειρήσεις αυτές, είπε, συμπεριλαμβάνονται εκείνες του Τύπου, ενώ ειδικά για τους ωρομίσθιους επεσήμανε πως θα υπάρξει προσπάθεια να ενταχθούν στην κατηγορία των ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και ατομικών επιχειρήσεων για να λάβουν το επίδομα.

Προανήγγειλε δε, ότι το αμέσως επόμενο πακέτο μέτρων θα έχει στόχευση ειδικά στον τουρισμό.

Ο υπουργός κάλεσε τις τράπεζες να επιταχύνουν τις κινήσεις τους απέναντι και στα φυσικά πρόσωπα για διευκολύνσεις (έκανε λόγο για κάποια πρώτα δειλά βήματα) και πρόσθεσε ότι μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων τα πιστωτικά ιδρύματα θα αποκτήσουν ρευστότητα για να τη μεταφέρουν στην οικονομία.

Παράλληλα, ανέφερε ότι υπάρχει διαβούλευση και με τις εισπρακτικές εταιρείες και τους services (εταιρείες που έχουν αναλάβει τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων) για ανάλογες κινήσεις προς την κοινωνία.

Σχεδόν μηδενική ανάπτυξη φέτος

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, το ρεαλιστικό σενάριο προβλέπει ανάπτυξη εφέτος «λίγο πάνω από το 0% για την Ελλάδα και -1,5% έως -2% για την Ευρώπη».

«Στο Eurogroup πετύχαμε όλους τους στόχους που είχαμε θέσει. Η εκτίμηση μας είναι ότι σε ότι αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης φέτος, θα κινηθούμε λίγο πάνω από το 0% του ΑΕΠ, όταν η Ευρώπη από +1,5% του ΑΕΠ τώρα εκτιμά ότι θα πάει στο -1,5% του ΑΕΠ.»

» Είναι μια ρεαλιστική εκτίμηση μας. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε μειωμένα έσοδα, λόγω της κρίσης με τον κοροναϊό. Αυτά θα εξαιρεθούν από τους στόχους και πλέον δεν υπάρχει ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Δεν μπήκε άλλος στόχος, διότι δεν ξέρουμε τι μέλλει γενέσθαι. Ακόμη, όποιες δαπάνες κάνουμε για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κοροναϊού, είναι εκτός των στόχων».

Όπως εξήγησε, «όταν δεν ξέρεις την ένταση και την έκταση του προβλήματος δεν μπορείς να κάνεις ασφαλείς εκτιμήσεις».

Τέλος, ερωτηθείς εάν θα χρησιμοποιηθεί το «μαξιλάρι» των περίπου 35 δισ. ευρώ, απάντησε ότι «θα δούμε πώς κινούμαστε ταμειακά και ανάλογα θα πράξουμε».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κομισιόν: Πάνω από 11 δισ. ευρώ τα μέτρα στήριξης στην οικονομία το 2021

Οι θεσμοί δίνουν τα εύσημα για τις μεταρρυθμίσεις σε Παιδεία, Ιδιωτικοποιήσεις, την προώθη…