Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Προσπάθεια να χαλαρώσει ο κλοιός της Ραμσάρ

Προσπάθεια να χαλαρώσει ο κλοιός της Ραμσάρ

0

Ο βουλευτής της ΝΔ Σ. Τσιλιγγίρης πήρε το «πράσινο φως» από το υπουργείο Περιβάλλοντος για αναθεώρηση της συνθήκης Ραμσάρ

 

Ενδιαφέρον για θερμοκηπιακές επενδύσεις στις επίμαχες περιοχές – Κάτι κινείται για την πρώην «Φωνή της Αμερικής»

 

Από τον ασφυκτικό κλοιό της Συνθήκης Ραμσάρ που έχει ζωσμένη όλη την παραλιακή ζώνη του νομού μας επιχειρεί να αποδεσμεύσει ο βουλευτής της ΝΔ Ξάνθης Σπύρος Τσιλιγγίρης. Είναι η πρώτη προσπάθεια εδώ και 12 χρόνια που ισχύει η ΚΥΑ 44549/ 17.10.2008 που έχει στόχο την τροποποίησή της και αναπροσαρμογή των υφιστάμενων ζωνών της συνθήκης,  με στόχο να δοθεί μια ανάσα στην τοπική κοινωνία και να τονωθεί το ενδιαφέρον για επενδύσεις στον αγροτικό ή τουριστικό τομέα που με το ισχύον καθεστώς είναι ανέφικτες.

Ο βουλευτής της ΝΔ Σ. Τσιλιγγίρης πήρε το «πράσινο φως» από το υπουργείο Περιβάλλοντος για αναθεώρηση της Ραμσάρ

Το ζήτημα αυτό αποτελεί στοίχημα για την κ. Τσιλιγγίρη ο οποίος και στην κατεύθυνση αυτή έδωσε προτεραιότητα. Όπως γνωστοποιεί με σχετικό δελτίο είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει στην κοινωνία του νομού ότι έχουν αποφέρει καρπούς οι προσπάθειες του που ξεκίνησαν από τον Αύγουστο και συγκεκριμένα: «Από τον περασμένο Αύγουστο σε σειρά επαφών με κυβερνητικά στελέχη έθεσα επί τάπητος το όλο θέμα ζητώντας την επικαιροποίηση της υφιστάμενης κατάστασης και την τροποποίηση της ΚΥΑ 44549/ 17.10.2008. Για τους συγκεκριμένους λόγους κατέθεσα τον περασμένο Ιανουάριο σχετική ερώτηση με αρ. πρωτ. 3589/28-01-2019 στην Βουλή των Ελλήνων.

Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση ενημερώθηκα αρμοδίως ότι ήδη αναλήφθηκαν οι σχετικές πρωτοβουλίες και δόθηκαν οι εντολές στην υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την εκπόνηση ΕΠΜ σχεδίων ΠΔ και σχεδίων Διαχείρισης για τις επίμαχες περιοχές. Όπως αναφέρεται και στην σχετική απάντηση με αρ. πρωτ. 9406/272/04-02-2020, οι διαδικασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, ενώ ακολουθεί και η δημοσίευση των σχετικών Προεδρικών Διαταγμάτων.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον αρμόδιο Υπουργό Κ. Χατζηδάκη και τους συνεργάτες μου, μαζί με τους οποίους έδωσα τον αγώνα όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Έναν αγώνα που φαίνεται πως τελικά δικαιώνεται με τον καλύτερο τρόπο».

Ενδιαφέρον για θερμοκηπιακές επενδύσεις

Μιλώντας στο «Ε» ο κ. Τσιλιγγίρης εξήγησε πως το θέμα δεν αφορά μόνο τον νομό μας αλλά και την περιοχή του Φαναρίου στην Ροδόπη καθώς επίσης και πολλές άλλες περιοχές. Οι αυστηροί κανόνες και οι μεγάλες περιοχές που καλύπτει η ζώνη Α και Β όπου σχεδόν δεν επιτρέπεται καμιά επιχειρηματική δραστηριότητα ήπιας μορφής δημιούργησε πολλές τριβές και αντιδράσεις στοχοποιήθηκε ως «τροχοπέδη της ανάπτυξης ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οδήγησαν σε παρανομίες. Όπως ανέφερε ο κ. Τσιλιγγίρης στόχος είναι να υπάρχει μια εξισορρόπηση, μια χρυσή τομή ανάμεσα στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ανάπτυξη. Όπως ανέφερε: «Υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις με χρήση γεωθερμίας αλλά δεν μπορούν να υλοποιηθούν γιατί δεν υπάρχει σαφήνεια  ως προς το επιτρεπόμενο ύψος των κτισμάτων που περιλαμβάνουν οι ζώνες. Χρειάζεται επικαιροποίηση η συνθήκη Ραμσάρ και αναπροσαρμογή. Έτσι θα ξεμπλοκαριστούν και άλλες επενδύσεις και σ’ άλλες περιοχές».

Κάτι κινείται για την πρώην «Φωνή της Αμερικής»

Όπως είναι γνωστό ο φάκελος για το «φιλέτο» της περιοχής μας η περιοχή των 90.000 στρεμμάτων στον δήμο Τοπείρου που είχε τις εγκαταστάσεις της η πρώην «Φωνή της Αμερικής» λιμνάζει σε κάποιο συρτάρι της ΕΤΑΔ περιμένοντας τη στιγμή που θα βγει στο φως με πρόσκληση ενδιαφέροντος σε επενδυτές είτε προς αγορά είτε προς εκμίσθωση. Κατά καιρούς έχουν εμφανιστεί κάποιοι ενδιαφερόμενοι ωστόσο δεν τελεσφόρησε τίποτε είτε γιατί ήταν υψηλό το τίμημα είτε γιατί αξιολογήθηκαν αρνητικά τα επενδυτικά σχέδια ή και οι ίδιοι οι επενδυτές.Το τελευταίο καιρό έχει αναθερμανθεί το ενδιαφέρον δύο τουλάχιστον μεγάλων επενδυτικών ομίλων.  «Η περιοχή αυτή χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αξιοποίησης,  με αξιόπιστους επενδυτές που θα έχουν οικονομικό πλάνο και τεχνικές μελέτες. Αυτές οι επενδύσεις μόνο είναι επιλέξιμες και μπορούν να προχωρήσουν», σημειώνει ο κ. Τσιλιγγίρης δίνοντας το στίγμα για το προφίλ των επίδοξων επενδυτών.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το 15ο Συνέδριο Φοιτητών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΣΦΗΜΜΥ) στην Ξάνθη

Θα πραγματοποιηθεί απο τις 19 έως τις 21 Απριλίου υπό την αιγίδα του Δημοκριτείου Πανεπιστ…