Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 31-03-20

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 31-03-20

0

Άγνωστη η διάρκεια

Το ερώτημα της εποχής είναι ένα: «Μέχρι πότε θα συνεχιστεί η απαγόρευση-παραμονή μέσα και το κλείσιμο των επιχειρήσεων».

Μεταξύ μας απάντηση κανείς δε μπορεί να δώσει. Ούτε ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Κι αυτό διότι η απάντηση εξαρτάται από άλλους παράγοντες και διαφορετικές εκτιμήσεις.

Εκείνο που θα αποτελέσει βασικό κριτήριο είναι αν πάνε όλα καλά κι αν οι ξανθιώτες, αλλά και όλοι οι πολίτες, συμπεριφερθούν με σύνεση, ακολουθώντας τις οδηγίες που τους δίδονται από τους αρμόδιους.

Το θετικό σενάριο υπολογίζεται σε ένα μήνα για τη χώρα μας. Ελπίζουμε τότε και όχι αργότερα τα πράγματα να αλλάξουν και η ζωή να επιστρέψει σιγά-σιγά στην κανονικότητα.

Γ.Δ.


Ήρθαν τα πουλιά

«Έφυγαν» οι άνθρωποι από την πόλη, μένουν υποχρεωτικά μέσα κι εμφανίστηκαν τα πουλιά.

Το παρατήρησα το σαββατοκύριακο από το μπαλκόνι και στο δρόμο για το σούπερ μάρκετ. Κελαϊδίσματα πουλιών ακουγόταν. Απουσιάζει η ανθρώπινη δραστηριότητα μέρες τώρα και τα πουλιά βρήκαν τη χαρά τους.

Δε τα διώχνει ο θόρυβος πλέον, ούτε οι άνθρωποι.

Γι’ αυτό και ήρθαν και τα βλέπουμε γύρω μας, γι’ αυτό κελαηδούν και κυκλοφορούν στην πόλη.

Βέβαια, ήρθε και η άνοιξη και ο καλός καιρός.

Ευκαιρία λοιπόν, να απολαύσουμε αυτή την όμορφη παρουσία των πουλιών στις μέρες του υποχρεωτικού εγκλεισμού.

Γ.Δ.


Υπάρχει ελπίδα

Η συντριπτική πλειονότητα των ερευνητικών κέντρων σε όλο τον κόσμο εδώ και καιρό, εργάζεται πυρετωδώς.

Στόχος να δοθούν απαντήσεις για τον κορωνοϊό και μέσω αυτών να βρεθούν τα δεδομένα για την καταπολέμησή του.

Και σιγά-σιγά, βήμα-βήμα, προχωρούν. Ο αντίπαλος είναι άγνωστος και δύσκολος.

Αντιστέκεται. Όμως στο τέλος θα κερδίσουν οι επιστήμονες ερευνητές.

Αισιοδοξεί η παγκόσμια κοινότητα πως η νίκη θα έρθει σύντομα. Το πόσο σύντομα παραμένει άγνωστο. Όμως θα έρθει. Κι αυτό δεν είναι μια απλή ελπίδα, είναι η δικαίωση του αγώνα των ειδικών. Που πάντα κερδίζουν. Έτσι θα γίνει και με τον κορωνοϊό.

-Ελπίζοντας, αισιοδοξούμε.

Γ.Δ.


«Κλειστόν» για καταστήματα και εκκλησίες έως 11/4

Μέχρι και τις 11 Απριλίου παραμένουν κλειστά τα καταστήματα με βάση τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση της χρονικής επέκτασης του κλεισίματος των καταστημάτων σε 66 κλάδους της οικονομίας,

Ίδια είναι η επέκταση της αναστολής και για τις εκκλησίες (Σάββατο του Λαζάρου). Νέα απόφαση αναμένεται για την έναρξη της Μεγάλης Εβδομάδας.


Αρωγός ο δήμος Ξάνθης

Στις δύσκολες μέρες που περνάμε οι ξανθιώτες, όπως όλος ο πλανήτης βέβαια, υπάρχει μια οργανωμένη αρχή που βρίσκεται στις επάλξεις.

Κι αυτή είναι οι δήμοι με τις υπηρεσίες τους και πρώτος μεταξύ τους ο μητροπολιτικός δήμος Ξάνθης.

Συνεχείς είναι οι προσπάθειες του δήμου για την εξυπηρέτηση των δημοτών. Με βαρύτητα βέβαια, στον τομέα της καθαριότητας και της κοινωνικής πρόνοιας.

Δράσεις και ενέργειες παντού, όπου χρειάζεται κι όπου ζητηθεί, ακόμη και στους άλλους δήμους. Δίδοντας έτσι, το παράδειγμα της αλληλεγγύης έμπρακτα.

Από την άλλη, γίνονται απολυμάνσεις στους δημοτικούς χώρους, στα κτήρια και το πλύσιμο των κάδων απορριμμάτων.

Όλο το επιτελείο με επικεφαλής αντιδημάρχους και προϊσταμένους με την καθοδήγηση του δημάρχου, δουλεύουν για την πόλη και τους οικισμούς.

Στις κρίσιμες ώρες φαίνεται ο προγραμματισμός και η άμεση επέμβαση για τη λύση των όποιων προβλημάτων.

Κι ο δήμος Ξάνθης έδωσε και συνεχίζει να δίνει αξιόπιστες «μάχες».

Σε όλους επομένως, από το δήμαρχο, τους αντιδημάρχους, στελέχη και εργαζόμενους αξίζουν συγχαρητήρια και ευχές για καλή δύναμη για τη συνέχεια,

Γ.Δ.


Η εκκένωση

Δε μας ξάφνιασε η εκκένωση των συνόρων στον Έβρο από τους μετανάστες.

Η εκκένωση έγινε μετά από εντολή εξαιτίας του φόβου του κορωνοϊού. Έτσι, τα σύνορα στις Καστανιές άδειασαν γιατί «φόβος φυλάει τα έρημα» και ο φόβος ήταν η εξάπλωση του ιού και ο αντίκτυπος στους κατοίκους και διεθνώς.

Έτσι, τους πήραν και τους μετέφεραν κάπου προς την Κωνσταντινούπολη.

Η τουρκική πλευρά κατάλαβε πώς η χρησιμοποίηση των μεταναστών «δεν της βγήκε».

Τώρα υπάρχει και ο ιός και προτίμησε να μην πληγεί κι άλλο, όπως εάν υπήρχαν νεκροί μετανάστες από τον ιό.

Το εάν θα ξαναγυρίσουν μετά από καιρό παραμένει άγνωστο. Η επιφυλακή από ελληνικής πλευράς συνεχίζεται πάντως.

Γ.Δ.


Για όλα είναι ικανός

Το γνωρίζουμε ήδη όλοι. Πώς ο νεοέλληνας είναι ικανός για όλα. Το έχει αυτό. Του ύψους και του βάθους.

Έτσι, αφού επιτρέπεται να βγάζει ο φιλόζωος τον σκύλο του βόλτα, αυτός που δεν έχει σκύλο, είναι ικανός να πάει ν’ αγοράσει έναν και να τον έχει έτσι για δικαιολογία εξόδου.

Και μετά αφού τελειώσει όλη αυτή η ιστορία, να πάει και να εγκαταλείψει το ζώο έξω, στα χωράφια…

Γ.Δ.


Αξιέπαινη πρωτοβουλία του πρωθυπουργού

Σε μια αξιέπαινη πρωτοβουλία προέβη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Με ανάρτησή του στο instagram καλεί τους βουλευτές της ΝΔ καθώς και τους υπουργούς και τους υφυπουργούς να διαθέσουν το μισό μισθό τους για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης  και την μάχη κατά της πανδημίας του κορωνοϊού: Έγραψε ο πρωθυπουργός: «Όπως η κυβέρνηση πρώτη κινητοποιήθηκε με τολμηρά μέτρα κατά της πανδημίας, έτσι κι ο πολιτικός κόσμος της χώρας μας πρέπει να σταθεί στην πρώτη γραμμή της αλληλεγγύης. Σε μία συμβολική πρωτοβουλία, λοιπόν καλώ όλους τους βουλευτές της ΝΔ, όπως και τους υπουργούς και υφυπουργούς να καταθέσουν για τους επόμενους δύο μήνες το 50% του μισθού τους στην μάχη εναντίον του κορωνοϊού. Τα ποσά αυτά θα κατευθυνθούν στον ειδικό λογαριασμό για τον Covid- 19. Απέναντι στην υγειονομική απειλή όλοι είμαστε ίσιοι. Όμως στην μάχη απέναντί της, ο καθένας οφείλει να προσφέρει ανάλογα με τις δυνάμεις του. Είμαι σίγουρος ότι την επιλογή αυτή θα ακολουθήσουν και τα άλλα κόμματα».

Πράξη ευθύνης, αλληλεγγύης, συναδέλφωσης! Καλείται ο πολιτικός κόσμος να σταθεί στο ύψος των κρίσιμων στιγμών!


«Έφυγε» ο Μανώλης  Γλέζος

Δεν τον νίκησε ο κορωνοϊός αλλά η καρδιά του που σταμάτησε να χτυπά χθες 13 μέρες μετά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας. Η εμβληματική προσωπικότητα της Αριστεράς το σύμβολο του αντιφασιστικού αγώνα ο Μανώλης Γλέζος έφυγε στα 98 του χρόνια. Σύμβολο αγώνα και αντίστασης κατά της γερμανικής κατοχής, μαζί με τον Απόστολο Σάντα κατέβασαν τον Μάιο του 1941 τη σημαία της ναζιστικής Γερμανίας από τον βράχο της Ακρόπολης, σε μία πράξη που θεωρείται από τις κορυφαίες αντιστασιακές ενέργειες σε όλη την Ευρώπη.

Ενεργός πολιτικά, εξελέγη βουλευτής και ευρωβουλευτής με τρία κόμματα (ΕΔΑ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ), υπήρξε πρόεδρος της ΕΔΑ και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΛΑ.Ε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, χωρίς όμως να καταφέρει να εκλεγεί.

Ο Μανώλης Γλέζος καταδικάστηκε συνολικά 28 φορές για την πολιτική του δραστηριότητα, τρεις εξ αυτών σε θάνατο και παρέμεινε στις φυλακές και στην εξορία συνολικά 16 χρόνια.

Βραβεύτηκε το 1962 από την ΕΣΣΔ με το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης Λένιν, όμως το 1968 καταδίκασε τη σοβιετική εισβολή στην Πράγα και αποστασιοποιήθηκε από το ΚΚΕ. Ο Σαρλ ντε Γκωλ τον έχει χαρακτηρίσει ως τον «πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης».


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλα ήσυχα, ήρεμα στη Σμίνθη Ησυχία, ηρεμία και κανονικότητα υπήρξε στο τζαμί της Σμίνθης τ…