Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

0

Θα συζητηθεί
Θετικός είναι κατ’  αρχάς ο δήμος Ξάνθης στην πρόταση να τιμηθεί ο Κωνσταντίνος Θανόπουλος. Το θέμα θα επανέλθει στο δημοτικό συμβούλιο, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Μανώλης Τσέπελης, για να συζητηθεί αναλυτικά και αποφασιστεί με ποιους τρόπους θα γίνει αυτή η τιμητική εκδήλωση προς το πρόσωπο του αποθανόντος νομάρχη ο οποίος ήταν ο εμπνευστής και ο άνθρωπος που αγωνίστηκε να διασωθεί η Παλιά Πόλη χαρακτηρίζοντάς την ως Παραδοσιακό Οικισμό που χρήζει προστασίας.
Μιας Παλιάς Πόλης για την οποία όλοι εμείς είμαστε σήμερα υπερήφανοι.
Γ.Δ.


Ευρώπη περιορισμένης ευθύνης
Πολλές χώρες που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν βολευτεί με τα όσα τραβάει η Ελλάδα και τίποτε αυτές με το μεταναστευτικό θέμα.
Τους ακούμε και διαπιστώνουμε την υποκρισία τους απέναντι στη χώρα μας.
Αρκούνται σε λόγια και κάποια χρήματα αρκεί να μην πάνε στις χώρες τους οι Πρόσφυγες – Μετανάστες. Έτσι, για άλλη μια φορά η Ευρώπη αποδεικνύει ότι ενδιαφέρεται αποκλειστικά για το δικό της μόνο συμφέρον και τίποτε παραπέρα.
Περιορισμένες ευθύνες και μόνον. Όμως έτσι Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν οικοδομείται.
Γ.Δ.


Το ψάχνουν
Τίποτε δεν έχει κλείσει ακόμη για τη θέση του προέδρου της ΝΟΔΕ Ξάνθης. Η κατάσταση είναι ρευστή και ακούγονται διάφορα ονόματα. Ονόματα γνωστά στην πολιτική πιάτσα, ανδρών και γυναικών.
Ένα όνομα πάντως δύσκολα θα περπατήσει, αυτό του Μπάμπη Ευστρατίου, όπως λένε κάποιοι από τη Ν.Δ. Κι αυτό, γιατί δεν ξεχνούν την Ανελίτικη περίοδο του Μπάμπη.
Πέρα από αυτό, οι επαφές και οι συζητήσεις συνεχίζονται και είναι δύσκολο να αναφέρει κανείς όνομα με σιγουριά.
Γ.Δ.


Φταις
Α, ρε Φανουράκη. Για όλα φταις εσύ!
Ότι γίνεται αλλά και ότι δεν γίνεται.
Φταις λοιπόν εσύ που δεν θα μας έρθει η Ολυμπιακή Φλόγα!
Φταις γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε να μην γίνει για την προστασία του κόσμου.
Ίσως δε να φταις κι εσύ τελικά που μας βρήκε παγκοσμίως ο κορωνοϊός.
-Φταις τόσο εσύ όσο και ο Τσέπελης, μη το ξεχνάμε….
-Γελάμε με θλίψη για κάποιους.
Γ.Δ.


Έρημη πόλη
Εάν το προηγούμενο Σάββατο η κίνηση στο κέντρο της πόλης ήταν σχετικά ανεκτή, την αμέσως επόμενη, την Κυριακή, η πόλη μας έμοιαζε σαν «έρημη πόλη».
Τα πάντα κλειστά, βοηθούντος και του άσχημου καιρού.
Ανοιχτά μόνον τα περίπτερα και στο δρόμο κυκλοφορούσαν οι ντελιβεράδες. Το ίδιο σκηνικό διατηρήθηκε μέχρι το βράδυ.
Μια μικρή αλλαγή υπήρξε με τις φωνές, τα χειροκροτήματα και τα βαρελότα στις εννέα το βράδυ που βγήκαν στα μπαλκόνια τους οι Ξανθιώτες.
Γ.Δ.


Κι αυτό θα περάσει
Είναι γεγονός πως ζούμε στη χώρα μας και βέβαια και στην πόλη μας πρωτόγνωρες καταστάσεις. Τέτοιο φαινόμενο σε τέτοιο επίπεδο δεν έχουμε ζήσει ή γνωρίσει κατά το παρελθόν.
Δεν έχουμε ξαναζήσει αυτήν την ολοκληρωτική απαγόρευση κυκλοφορίας, το μεγάλο ποσοστό κλειστών καταστημάτων και τη λήψη τόσο πολλών απαγορευτικών μέτρων, όλα για την προστασία του πληθυσμού ως προς την πανδημία του κορωνοϊού.
Βέβαια είναι σίγουρο κι αυτή η δοκιμασία θα τελειώσει και θ’ αποτελέσει μια ανάμνηση. Μια άσχημη και παράλληλα τραγική ανάμνηση λόγω της έκτασης και των θανάτων.
Όμως, ας αισιοδοξούμε κι ας φροντίζουμε τον εαυτό μας ακολουθώντας τις εντολές των ειδικών που την προστασία μας θέλουν κι όχι την ταλαιπωρία μας.
Γ.Δ.


Θέμα πειθαρχίας
Η όλη υπόθεση της πανδημίας του κορωνοϊού για την προστασία του πληθυσμού και βέβαια των οικογενειών μας, στηρίζεται σε μια λέξη. Κι αυτή είναι η «Πειθαρχία». Δηλαδή, με δύο λόγια, είναι ο σεβασμός προς τις εντολές που δίνουν οι ειδικοί του κράτους, η εφαρμογή αυτών που προτείνουν, ο σεβασμός μας προς τον διπλανό μας και τον γείτονά μας, το αίσθημα της συμμετοχής ως κοινωνικό μέλος και η εφαρμογή των κανόνων υγιεινής που προτείνονται.
Με μια λέξη «πειθαρχία». Μας λένε και μας χαρακτηρίζουν ως λαό απείθαρχο. Ιδού η ευκαιρία ν’ αποδείξουμε ότι αλλάξαμε. Για μας, για την οικογένειά μας, για τον διπλανό μας.
Γ.Δ.


Αντιπολιτευτικό
Η αντιπολίτευση είναι σχολείο. «Στρώνει»  όσους συμμετέχουν και έχουν χρόνο να κάνουν υπερκομματικές προτάσεις. Οι οποίες, εάν αξίζουν μπορεί να γίνουν αποδεκτές από την πλειοψηφία.
Όμως, η χρονική διάρκεια παρουσίας στην αντιπολίτευση εάν ασκείται σωστά, είναι μια χρονική περίοδος ωρίμασης για την προετοιμασία τους.
Γι’  αυτό και υποστηρίζουμε πως είναι σχολείο, διότι διδάσκει και προετοιμάζει.
Αρκεί βέβαια να είναι επιμελείς μαθητές και να μαθαίνουν γρήγορα.
Γ.Δ.


Πόλεμος!
Η θέα της κλειστής χώρας είναι πράγματι σοκαριστική, όπως και ολόκληρης της Ευρώπης. Εκατομμύρια άνθρωποι κλεισμένοι στα σπίτια τους, με τον φόβο και την ανασφάλεια στα μάτια τους. Σήμερα δικαιώνονται όσοι λένε ότι η πραγματική ζωή φτιάχνει πολύ πιο ακραία σενάρια από τους σεναριογράφους επιστημονικής φαντασίας του Χόλυγουντ.
Η ελληνική όμως ιδιαιτερότητα είναι ότι ζούμε σε μια χώρα που παθαίνει βαριά λοίμωξη ακριβώς την στιγμή που βγήκε από μακροχρόνια νοσηλεία στην εντατική. Συνήθως τέτοιες περιπτώσεις καταλήγουν, αλλά εμείς είμαστε σκληρά καρύδια και θα την γλυτώσουμε.
Όλοι μας κρεμόμαστε από τα χείλη των γιατρών και μόνο. Ηγέτες, κυβερνήσεις, διεθνή όργανα και πανίσχυροι πολυεθνικοί οργανισμοί υπακούουν σε μερικούς ταπεινούς λοιμωξιολόγους. Οι ανθρώπινες μάζες που είδαν μέσα σε δυο βδομάδες να ξεχαρβαλώνεται η ζωή τους, στέκονται με ικεσία μπροστά στους ηρωικούς γιατρούς και νοσηλευτές που είναι στην πρώτη γραμμή του πολέμου. Όλοι δίνουμε την μάχη της προσωπικής ευθύνης. Δύσκολη έννοια για τον Έλληνα που έχει μάθει να κάνει ό,τι του καπνίσει χωρίς να υπολογίζει κανέναν, αλλά ο τρόμος φυλάει τα έρημα. Η πειθαρχία και η υπομονή είναι τα μόνα όπλα που διαθέτουμε ως σύνολο και ο καθένας μας ξεχωριστά.
Και αφού περάσει η διακεκαυμένη περίοδος θα έρθει η σειρά αυτών που θα δώσουν την δεύτερη μάχη, αυτή της οικονομίας. Για να επουλωθούν πληγές, να ξαναμπούν σε μια σειρά τα χρέη που σίγουρα θα δημιουργήσει αυτή η κρίση  και να ξαναδούμε την πολυπόθητη καθημερινότητα να έρχεται πάλι…
Δ.Κ.


Μείναμε σπίτι το Σαββατοκύριακο και συνεχίζουμε…
Με σοβαρότητα, ωριμότητα κι υπευθυνότητα αντιμετωπίζουν στην πλειοψηφία τους οι Ξανθιώτες την κατάσταση με το κορωνοϊό.  Έμειναν στο σπίτι το Σαββατοκύριακο. Έρημη πόλη η Ξάνθη τόσο το κέντρο όσο και η παλιά πόλη. Κανείς επαγγελματίας απ’ αυτούς που έπρεπε να κλείσουν τα καταστήματά τους δεν παρανόμησε όπως μάθαμε από την αστυνομία που διενήργησε ελέγχους και αυτό είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό. Συνωστισμός όμως παρατηρήθηκε σε πολλά σούπερ μάρκετ το Σάββατο και σε φαρμακεία. Κι αυτό δεν είναι συμβατό με τα μέτρα προφύλαξης. Γι αυτό και από την Δευτέρα  τέθηκαν κανόνες που προβλέπουν να τηρούνται αποστάσεις τόσο μέσα στα μάρκετ όσο και στις ουρές στα ταμεία.
Πρέπει να καταλάβουμε ότι η πειθαρχία στα μέτρα είναι ο μόνος τρόπος να προφυλαχτούμε απ’ αυτόν το αόρατο εχθρό και να προφυλάξουμε και τους ανθρώπους γύρω μας. Μόνο έτσι θα το ξεπεράσουμε.  Πρέπει  όμως να επιδείξουμε ψυχραιμία να τηρούμε απαρέγκλιτα  τις οδηγίες.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…