Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

0

 Ανησυχία στην Ξάνθη
Ανθρώπινη και δικαιολογημένη η ανησυχία των Ξανθιωτών για τα τελευταία γεγονότα στην ορεινή περιοχή και τον θάνατο του 46χρονου ανθυπασπιστού του Στρατού.
Κρούσματα στον Εχίνο και τα γύρω χωριά από τον κορωνοϊό που σε μεγάλο ποσοστό οφείλονται στον μεγάλο αριθμό των εργαζόμενων που επέστρεψαν από Γερμανία, Ολλανδία και Βέλγιο.
Ότι αφορά τον στρατιωτικό, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είχε κάποιο νόσημα εκτός του ότι ήταν παχύσαρκος.
Όπως και να’ ναι, μαζί με τον άλλο θάνατο προχθές στην πόλη μας, όλα αυτά έγιναν αιτία για δικαιολογημένη και αυξημένη ανησυχία από τους Ξανθιώτες που διαπιστώνουν πως ο ιός είναι ήδη στο νομό κι αυτό απαιτεί αυξημένα μέτρα πρόληψης απ’ όλους.
Γ.Δ.


Εσείς σπίτι, εμείς κοντά σας
Μπορεί ο νέος κορωνοϊός να μας έχει βάλει υποχρεωτικά εσώκλειστους στα σπίτια, όμως εμείς εδώ στο ΕΜΠΡΟΣ, συνεχίζουμε να ερχόμαστε κοντά σας, να μπαίνουμε στα σπίτια για να σας κρατάμε συντροφιά, να σας ενημερώνουμε.
Ενημέρωση από το χαρτί της Εφημερίδας αλλά και ηλεκτρονικά.
Για πληροφόρηση, για επικοινωνία με τον «έξω κόσμο».
Ήταν να το ζήσουμε όλοι αυτό το γεγονός της απαγόρευσης κυκλοφορίας και της σπιτικής απομόνωσης.
Γ.Δ.


Τώρα εμείς είμαστε το κράτος
Με το χέρι στην καρδιά, εμείς οι νεοέλληνες που συχνά φωνάζουμε «πού είναι το κράτος;» θα πρέπει να παραδεχτούμε πως πλέον το κράτος είναι εδώ.
Σειρά μας ν’ αποδείξουμε πως εμείς που αποτελούμε την ουσία του κράτους, πως είμαστε συνεπείς και σοβαροί  σ’ ότι μας έχει ζητηθεί να τηρήσουμε.
Τώρα λοιπόν χωρίς δικαιολογίες και γκρίνιες, ως συνειδητοί πολίτες, θα πρέπει ν’ αρθούμε στο ύψος της εντολής που αποφάσισε το κράτος για τη δική μας προστασία βέβαια.
Αγαπάμε τους δικούς μας, θέλουμε την προστασία των ηλικιωμένων γονιών μας, τώρα θ’ αποδείξουμε με τη στάση και συμπεριφορά μας ότι το εννοούμε. Με έργα, όχι με λόγια.
Γ.Δ.


Μαζί όπως πάντα
Συνεχίζουμε αγαπητοί αναγνώστες την έκδοση της εφημερίδας διότι συναισθανόμαστε την ευθύνη μας ως προς την ενημέρωση της κοινής γνώμης του νομού μας.
Είμαστε ένα παρεμβατικό έντυπο για την Ξάνθη που πέρα από την ενημέρωση, ζητούμε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την τοπική πολιτική και οικονομική ηγεσία, την έγκαιρη λήψη διαφόρων μέτρων και αποφάσεων επ’  ωφελεία του τόπου και μόνον.
Επί τέσσερις δεκαετίες ασχοληθήκαμε με αυτά τα τοπικά θέματα μέσω σοβαρής προσέγγισης.
Το ίδιο κάνουμε και την δύσκολη αυτή περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού.
Μένουμε εδώ, μάχιμοι και σταθεροί στις αρχές της ενημέρωσης. Μαζί σας όπως χρόνια τώρα.
Γ.Δ.


Η ζωή συνεχίζεται
Για το νομό μας είναι ένα σοβαρό θέμα κάθε χρόνο η καταπολέμηση των κουνουπιών.
Ήδη όπως μας ενημέρωσαν από την περιοχή Αβδήρων, λόγω των συχνών βροχοπτώσεων, τα κουνούπια έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους.
Η αναφορά μας στο πρόβλημα αυτό έχει σκοπό να υπενθυμίσει στους αρμοδίους ότι θα πρέπει να φροντίσουν για την έναρξη εγκαίρως των ψεκασμών στις περιοχές που έχουν χρόνια καταγραφεί.
Η ζωή συνεχίζεται, οι ανάγκες είναι διάφορες και δεν θα πρέπει ν’ αγνοηθούν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Γ.Δ.


Συνέβαλε και ο Μπαράν Μπουρχάν
Σημαντική ήταν η συμβολή του Μπαράν Μπουρχάν στη διαχείριση των αυξανόμενων κρουσμάτων στην ορεινή περιοχή και την επικοινωνία της αναγκαιότητας επιβολής του μέτρου του απόλυτου περιορισμού, όπως μαθαίνουμε.
Μετά την ανακοίνωση της καραντίνας, ο βουλευτής, με δήλωσή του έσπευσε να καθησυχάσει τους κατοίκους του Εχίνου, διαβεβαιώνοντας ότι Περιφέρεια και Δήμος θα μεριμνήσουν για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτη ανάγκης σε τρόφιμα, φάρμακα των κατοίκων της κοινότητας Εχίνου και για κάθε βοήθεια στους κατοίκους και θα συνδράμει η διοίκηση Πυροσβεστικών υπηρεσιών της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Ακόμη, πληροφόρησε ότι την επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας έχει αναλάβει η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ότι το ΕΚΑΒ έχει προχωρήσει την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Εχίνου με διάθεση ενός ειδικά εξοπλισμένου ασθενοφόρου και ακριβώς επειδή υπάρχει ζήτημα στο Νοσοκομείο Ξάνθης το γενικό επιτελείο Εθνικής Άμυνας έχει προχωρήσει στην ενίσχυση του Νοσοκομείου με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
«Από μεριάς μου θα συνεχίσω να είμαι σε επικοινωνία με τον Δήμαρχο και τους αρμόδιους φορείς για συνεχή ενημέρωση και όποια βοήθεια χρειαστούν οι συμπολίτες μας.
Καλώ τους κατοίκους της Ξάνθης να παραμείνουν στα σπίτια τους γιατί ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού είναι αυξημένος, ώστε να επανέλθει η ζωή μας το συντομότερο δυνατό στην κανονικότητα», σημείωσε ο βουλευτής και ιατρός.
Ε.Δ.


Σωστή απόφαση -που άργησε
Από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας είχαμε επισημάνει την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορωνοϊού, με βάση τις μαζικές επιστροφές ντόπιων μεταναστών, εξαιτίας της αναστολής λειτουργίας ναυπηγείων και έργων της κεντρικής Ευρώπης.
Παρότι η ανησυχία ήταν διάχυτη και είχε προβληματίσει και τις αρχές του τόπου (υπενθυμίζουμε τη σύσκεψη στο δημαρχείο Ξάνθης), τελικά οι αποφάσεις ήταν διστακτικές με αποτέλεσμα η περιοχή μας να ενταχθεί σε αυτές της υψηλής επικινδυνότητας για τη διάδοση του ιού.
Εν προκειμένω, οι τοπικοί παράγοντες ήταν αυτοί που έπρεπε να διεκδικήσουν την προσοχή της κυβέρνησης και του κεντρικού επιτελείου, καθώς ήταν αδύνατο ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας και το Υπουργείο Υγείας να γνωρίζουν τις ιδιαίτερες συνθήκες εργασίας στην περιοχή και την τάση που ξεκίνησε να εξελίσσεται.
Κάποιοι το επεσήμαναν από την πρώτη μέρα, αλλά δυστυχώς δεν εισακούστηκαν.
Ε.Δ.


Η δημόσια υγεία είναι άλλο
Επειδή θα διαβάσετε σήμερα για την εγκατάσταση αστυνομικής δύναμης στο 8ο χλμ Ξάνθης-Εχίνου και σίγουρα πολλούς η τραυματική μνήμη παλαιότερων αλλά όχι τόσο παλιών εποχών, θα τους δημιουργήσει δυσάρεστα συναισθήματα, ας απογυμνώσουμε από τις ιστορικές πληγές τη συλλογική μας συνείδηση, ξεκαθαρίζοντας ότι εν προκειμένω, την αυξημένη επιτήρηση επιβάλλουν λόγοι δημόσιας υγείας που έχουν να κάνουν ασφαλώς όχι με τη θρησκεία ή την εθνότητα, αλλά με μία πραγματική συνθήκη ζωής που οδήγησε στον υψηλό επιδημιολογικό πολλαπλασιαστή.
Και εδώ δε χωρούν σκοπιμότητες κι όποιος τολμήσει θα εκτεθεί.
Ε.Δ.


Περιοχή υψηλού κινδύνου για κορωνοϊό η Ξάνθη
Εντείνεται ο φόβος και η ανησυχία όλης της τοπικής κοινωνίας μετά και τον δεύτερο θάνατο που είχαμε στο νομό μας. Πρόκειται για τον 46χρονο στρατιωτικό του Δ΄Σ.Σ. από το Κουτσό που έχασε την μάχη με τον κορωνοϊό. Ανήμερα της 25ης Μαρτίου κατέληξε και ο 73χρονος από τον Εχίνο. Ο υφυπουργός κ. Χαρδαλιάς έθεσε τον Εχίνο του δήμου Μύκης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά από αίτημα του δημάρχου Μύκης κ. Ντελή Χουσεϊν Ριτβάν. Είναι γεγονός ότι τα άτομα αυτά που ήρθαν από το εξωτερικό παρότι ενημερώθηκαν για το τι έπρεπε να κάνουν φαίνεται πως κάποιοι απ’ αυτούς δεν τήρησαν τους κανόνες δημιουργώντας αυξημένο κίνδυνο για διασπορά του κορωνοϊού. Να σημειώσουμε ότι στην κατηγορία αυτών που δουλεύουν στο εξωτερικό ανήκουν και κάποιοι συμπολίτες μας στον αστικό ιστό, στα Κιμμέρια, στον δήμο Τοπείρου αλλά και στον δήμο Αβδήρων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι περίπου 15 άτομα επέστρεψαν στον οικισμό της Βελώνης. Η αστυνομία και ο δήμος τους έχουν ενημερώσει ότι πρέπει να τεθούν σε καραντίνα 14 ημερών. Το θέμα βέβαια είναι να το κάνουν όλοι .
Πάντως το γεγονός έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους κατοίκους των Αβδήρων οι οποίοι και ζητούν αυστηρό έλεγχο για το αν τηρούνται οι οδηγίες.


Γιώργος Κολλάρος: Αγωνιστής της ζωής ως το τέλος
Μέσα στην λαίλαπα του κορωνοϊού, ανήμερα της εθνικής μας γιορτής «έφυγε» ο Γιώργος Κολλάρος. Ο καθηγητής και δημοτικός σύμβουλος για 2 θητείες επικεφαλής της παράταξης του ΚΚΕ «Λαϊκή Συσπείρωση για τον δήμο Ξάνθης». Ένας άνθρωπος που εξέπεμπε αισιοδοξία και αγωνιστική διάθεση. Τον θυμόμαστε πάντα με το χαμόγελο στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου να  κάνει παρεμβάσεις ακόμη κι όταν με δυσκολία έβγαινε η φωνή του λόγω των προβλημάτων υγείας. Έδειχνε ν’ αντιμετωπίζει κάθε προσωπική του δυσκολία με χιούμορ και καρτερικότητα. Προσηλωμένος στην ιδεολογία του ΚΚΕ ήταν πάντα στους δρόμους σε πορείες του ΠΑΜΕ, σε παρεμβάσεις κοινωνικές αλλά και σε κάθε εκδήλωση που πραγματοποιούνταν στο νομό, ο Γιώργος Κολλάρος ήταν παρών.   Μια φωνή, πάντα βαθιά πολιτικοποιημένη και  ευθύβολη ανεξάρτητα αν συμφωνούσε ή όχι κανείς με την πολιτική του τοποθέτηση.
Ο χαμός του μια σημαντική απώλεια για όλη την τοπική κοινωνία.
Όλοι όσοι τον γνωρίσαμε έχουμε μόνο καλά λόγια και καλές αναμνήσεις από αυτόν τον αξιόλογο άνθρωπο που άφησε ένα θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία μας μέσα από τους αγώνες
που και δίδαξε ήθος, αγωνιστικότητα, ανθρωπιά.
Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…