Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Πλήττει και τα αρτοποιεία ο κορωνοϊός

Πλήττει και τα αρτοποιεία ο κορωνοϊός

0

Πάνω από 60% η μείωση του τζίρου – Με άλευρα και μαγιές αρτοποιήματα και γλυκίσματα στο σπίτι φτιάχνουν οι νοικοκυρές

 

Ζητούν να αναγνωριστούν ως πληττόμενος κλάδος οι αρτοποιοί – «Δεν είναι σωστό να κλείσουμε, αλλά έχουμε ήδη πάρα πολύ μεγάλες μειώσεις», λέει η πρόεδρος των αρτοποιών Ξάνθης Μ. Μαλλιαρουδάκη

 

Αν και βρίσκονται στις πρώτες γραμμές της υποστήριξης της πρωτοφανούς και δυσχερούς κατάστασης των έκτακτων μέτρων οι αρτοποιοί, καλούμενοι να στηρίξουν την αλυσίδα τροφοδοσίας, πλήττονται σημαντικά από την επέλαση της πανδημίας, με μειώσεις στους τζίρους που έχουν ήδη ξεπεράσει το 60%.

Όπως μας εξηγεί η πρόεδρος των αρτοποιών της Ξάνθης κ. Μαριάνθη Μαλλιαρουδάκη, «δεν είναι σωστό να κλείσουμε, ωστόσο έχουμε μεγάλες μειώσεις που έχουν ξεπεράσει το 60% αν δεν έχουν φτάσει το 70%. Ο μήνας τελειώνει και έχουμε θορυβηθεί πολύ. Ήδη η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος έχει ζητήσει την υπαγωγή των αρτοποιείων στους ΚΑΔ που εντάσσονται στα οικονομικά μέτρα και έχει γίνει σχετική επικοινωνία με τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης».

Χωρίς προμήθειες για παιδικούς σταθμούς, σχολεία, κυλικεία, σνακ μπαρ, γάμους

Περιγράφοντας την κατάσταση, όπως διαμορφώνεται για τους αρτοποιούς, η ίδια επισημαίνει ότι στα άλευρα η αύξηση έχει φτάσει το 150% κι αυτό γιατί, όχι μόνο κάποιοι συγκεντρώνουν προμήθειες, αλλά και γιατί οι μητέρες έχοντας περισσότερο χρόνο ετοιμάζουν αρτοποιήματα και γλυκίσματα στο σπίτι. «Αυτό είναι φυσικό και καλά κάνουν, όμως για εμάς αυτό έχει συνέπειες», αναφέρει η κ. Μαλλιαρουδάκη, συμπληρώνοντας «αυτό για εμάς σημαίνει ότι το ‘πρωινό έχει πεθάνει’. Κανείς δεν παίρνει πια κουλούρι ή άλλα αρτοποιήματα. Ακόμη, εστιατόρια, κυλικεία, σχολεία που προμηθεύαμε μέχρι σήμερα, λόγω της αναστολής λειτουργίας, πλέον σταμάτησαν τις παραγγελίες. Το ίδιο ισχύει για άλλες εκδηλώσεις, όπως οι γάμοι. Είμαστε κι εμείς τμήμα της αλυσίδας διατροφής που σταμάτησε».

Κάποιοι φούρνοι της Ξάνθης ήδη σταμάτησαν να λειτουργούν, καθώς βλέπουν την κίνηση ιδιαίτερα μειωμένη.

 

Προσαρμόστηκαν στα μέτρα προστασίας οι αρτοποιοί της Ξάνθης

Η πρόεδρος των αρτοποιών μας μεταφέρει ακόμη τις εντατικές προσπάθειες των μελών του σωματείου, ώστε να τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας και για τους ίδιους τους αρτοποιούς και το προσωπικό, αλλά βέβαια και για τους πελάτες. «Στην αρχή ήταν δύσκολο να ρυθμιστούν όλα σε μία μέρα. Ωστόσο, προσαρμοστήκαμε. Εντοπίσαμε τις ‘επικίνδυνες κινήσεις’ και δώσαμε οδηγίες ώστε να μειώσουμε τον κίνδυνο. Διαπιστώνω ότι πλέον υπάρχει υπεύθυνη στάση από όλους», ανέφερε η κ. Μαλλιαρουδάκη.

Η ίδια μας εξήγησε ότι για όσους παραμένουν σε λειτουργία προκειμένου να υποστηρίξουν τη δύσκολη συνθήκη που βιώνουμε είναι και γι’ αυτούς μία μεγάλη δοκιμασία. «Έχουμε ευθύνη απέναντι στους πολίτες, αλλά και απέναντι στις οικογένειες και τα παιδιά μας. Επιστρέφουμε στο σπίτι κάθε μέρα και πρέπει να πάρουμε τα μέτρα, ώστε να προστατέψουμε τις οικογένειες και τα παιδιά μας».

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πάνω από πέντε χιλιάδες φακελάκια με σπόρους μοίρασαν οι «Σπορίτες» στην Ξάνθη

Σε μία προσπάθεια να επεκτείνουν τις δράσεις τους βρέθηκαν στο κέντρο της πόλης το απόγευμ…