Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Πλευρικά διόδια, προσεχώς, στον κόμβο Βαφέικων

Πλευρικά διόδια, προσεχώς, στον κόμβο Βαφέικων

0

Ξεκινά άμεσα η κατασκευή-Εντός τριών μηνών ολοκληρώνονται οι εργασίες κατασκευής και… άμεσα η λειτουργία τους

 Ενώ προχωρά ακάθεκτο το σχέδιο κατασκευής των διοδίων κατά μήκος της Εγνατίας, οι πολίτες ταλαιπωρούνται από τα «μπαλώματα» στο δίκτυο του αυτοκινητόδρομου στη Θράκη

Ο σχεδιασμός της κατασκευής συνολικά 43 πλευρικών και 18 μετωπικών σταθμών διοδίων σε όλο το μήκος της Εγνατίας οδού, με βάση την ΚΥΑ του 2017, συνεχίζει ακάθεκτος, χωρίς να λογαριάζει κορωνοϊούς, αλλά ούτε και την παράλληλη συντήρηση του οδοστρώματος, ιδιαίτερα σε τμήματα της Θράκης, όπου οι παρεμβάσεις είναι απαραίτητες παραχρήμα.

Η Εγνατία Οδός ΑΕ βρίσκεται μέσω αναδόχων σε πυρετώδη διαδικασία, αφού αυτή τη στιγμή κατασκευάζονται οι δεκατρείς πλευρικοί σταθμοί, εκ των οποίων οι έξι βρίσκονται στην ΑΜΘ.

Άμεση η ανάγκη παρεμβάσεων συντήρηση στο δίκτυο της Εγνατίας στη Θράκη

Την ίδια στιγμή οι πολίτες διαμαρτύρονται καθημερινά για την κακή συντήρηση του οδοστρώματος κυρίως σε τμήματα του νομού Ξάνθης (στο νομό Ροδόπης έχει εκκινηθεί διαδικασία συντήρησης μέσω διαγωνισμού), ενώ αγωνιούν κατά πόσο θα επηρεάσει -κατά κύριο λόγο- τις μετακινήσεις εντός περιφέρειας η λειτουργία των πλευρικών σταθμών. Να σημειώσουμε ότι δεν έχει γίνει σαφές από το Υπουργείο Υποδομών αν οι απαλλαγές που ισχύουν για μετακινήσεις σε όμορους νομούς θα ισχύσουν και για τα πλευρικά διόδια.

Κλείνουν οι κόμβοι των Βαφέικων

Όπως ενημερώνει η Εγνατία Οδός ΑΕ, η κατασκευή των Α/Κ Ανατ. Σιάτιστας, Α/Κ Χαλάστρας, Α/Κ Προφήτη, Α/Κ Βρασνών -Ασπροβάλτας, Α/Κ Ελευθερούπολης, Α/Κ Αγίου Ανδρέα, Α/Κ Βαφέικων και Α/Κ ΒΙΠΕ Κομοτηνής δρομολογούνται με αποκλεισμό της κυκλοφορίας κάτι που δεν ισχύει για τους πλευρικούς σταθμούς Α/Κ Παναγίας, Α/Κ Βαγιοχωρίου, Α/Κ Γαληψού/Ορφανίου, Α/Κ Μουσθένης και Α/Κ Μέστης. Να σημειώσουμε ότι παράλληλα με τους πλευρικούς σταθμούς ξεκινούν οι εργασίες και για την κατασκευή των μετωπικών σταθμών Σιάτιστας και Αρδανίου καθώς και στον Κάθετο Άξονα Α1 “Α/Κ Αξιού – Εύζωνοι” των πλευρικών σταθμών στον Α/Κ Πολυκάστρου (με αποκλεισμό της κυκλοφορίας κλάδων για την τελευταία περίπτωση).

Σύμφωνα με την ενημέρωσή μας, το αίτημα επιβολής κυκλοφοριακών ρυθμίσεων για την κατασκευή των πλευρικών διοδίων Βαφέικων θα κατατεθεί σήμερα στη Διεύθυνση Αστυνομίας Ξάνθης. Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός δύο μηνών και σύμφωνα με το σχεδιασμό θα διεκπεραιωθούν σε δύο φάσεις. Πρώτα θα επιβληθεί πλήρης αποκλεισμός στον κόμβο από Ξάνθη προς Καβάλα και από Καβάλα προς Πόρτο Λάγος και αφού ολοκληρωθούν στη Β’ Φάση θα αποκλειστούν οι κόμβοι από Καβάλα προς Ξάνθη και από Πόρτο Λάγος προς Καβάλα.

Εκτιμάται δε, ότι μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής αναμένεται άμεσα η λειτουργία των πλευρικών διοδίων, χωρίς να είναι γνωστό το ύψος του κομίστρου των διερχόμενων από τα διόδια.

Επιτέλους στην κυκλοφορία ο ανατολικός κόμβος της Καβάλας

Πριν λίγες μέρες δόθηκε τελικά με μεγάλη καθυστέρηση σε κυκλοφορία ο ανατολικός κόμβος της Καβάλας, αφότου εκδηλώθηκαν μεγάλες αντιδράσεις από τους φορείς της γειτονικής πόλης. Για την ώρα τα πλευρικά διόδια δεν λειτουργούν οπότε η διέλευση είναι ελεύθερη.

Παράλληλα, σχεδιάζεται και η κατασκευή των μετωπικών διοδίων μετά τον κόμβο της Καρβάλης, στα Άσπρα Χώμα δηλαδή προς την πλευρά της Ξάνθης, καθώς, σε συνέχεια των έντονων αντιδράσεων και κινητοποιήσεων των Καβαλιώτών, άλλαξε η τοποθεσία και απορρίφθηκε η κατασκευή τους ανάμεσα στις δύο εισόδους της πόλης, αφού, όπως είχαν επικαλεστεί οι φορείς, αυτό θα οδηγούσε σε κατακόρυφη αύξηση της διέλευσης μέσα από την πόλη της Καβάλας.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πάνω από πέντε χιλιάδες φακελάκια με σπόρους μοίρασαν οι «Σπορίτες» στην Ξάνθη

Σε μία προσπάθεια να επεκτείνουν τις δράσεις τους βρέθηκαν στο κέντρο της πόλης το απόγευμ…