Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Πειθαρχούν στα μέτρα αυτοπροστασίας οι Ξανθιώτες

Πειθαρχούν στα μέτρα αυτοπροστασίας οι Ξανθιώτες

0

Έρημη πόλη η Ξάνθη το Σαββατοκύριακο – Πλήρης συμμόρφωση των επαγγελματιών στα νέα μέτρα – Ικανοποίηση από την Α.Δ. Ξάνθης

 

Πανικός στα σούπερ μάρκετ το Σάββατο – Χθες ξεκίνησε η τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας  – Πανικός και στα φαρμακεία – Αγοράζουν ότι βρουν από φάρμακα

Ερημιά στα εμπορικά καταστήματα – Κλείνουν με τα νέα μέτρα  

 

 

Έρημη πόλη ήταν η Ξάνθη το Σάββατο και την Κυριακή 14 και 15 Μαρτίου μετά την ανακοίνωση των μέτρων από το απόγευμα της Παρασκευής για αναστολή λειτουργίας όλων των καταστημάτων εστίασης και υγειονομικού ενδιαφέροντος (ταβέρνες, εστιατόρια, καφέ μπαρ, καφετέριες και καφενεία). Οι καταστηματάρχες συμμορφώθηκαν με τα μέτρα ενώ αρκετά εμπορικά καταστήματα ανέστειλαν την λειτουργία τους με απόφαση των ιδιοκτητών τους προκειμένου να προφυλαχθούν οι ίδιοι και το προσωπικό τους από την έκθεση.

Πλήρης συμμόρφωση των επαγγελματιών στα νέα μέτρα – Ικανοποίηση από την Α.Δ. Ξάνθης

Την ικανοποίησή του εξέφρασε στο «Ε» ο αστυνομικός διευθυντής Ξάνθης κ. Πασχάλης Γιώρης: «Είχαμε 100% συμμόρφωση των επαγγελματιών στα μέτρα. Όλα ήταν κλειστά στην Ξάνθη. Μας έγιναν δύο καταγγελίες για το Δροσερό ότι υπήρχαν δύο ανοιχτά καφενεία. Το ελέγξαμε κάναμε τις απαραίτητες συστάσεις. Υπάρχει πλήρης συμμόρφωση. Είμαστε ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση των επαγγελματιών αλλά και του κόσμου που έμεινε στο σπίτι. Οι Ξανθιώτες επέδειξαν ωριμότητα και υπευθυνότητα και αυτό είναι πολύ σημαντικό στην μάχη κατά του κορωνοϊού», αναφέρει ο κ. Γιώρης.

Να σημειώσουμε ότι στην ΑΜΘ διαπιστώθηκαν 7 παραβάσεις των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛΑΣ εκ των οποίων καμιά στην Ξάνθη.  Σύμφωνα με την ανακοίνωση συνολικά από την  Πέμπτη 12 Μαρτίου έχουν βεβαιωθεί (122) παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (127) άτομα σε όλη την επικράτεια.

Πανικός στα σούπερ μάρκετ το Σάββατο – Χθες ξεκίνησε η τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας

Και μπορεί οι Ξανθιώτες να μην βγήκαν για καφέ το Σάββατο απολαμβάνοντας την λιακάδα έτρεξαν όμως μαζικά για ψώνια στα σούπερ μάρκετ. Αυτό συνέβη και σ’ όλη την επικράτεια και είναι στο πλαίσιο του πανικού που λαμβάνει χώρα στον πληθυσμό σε συνθήκες πολέμου. Να σημειώσουμε πως μεγάλος συνωστισμός παρατηρήθηκε σε μεγάλα μάρκετ της Ξάνθης με τον κόσμο να ψωνίζει ξηρά τροφή και χαρτικά ενώ εξαντλήθηκαν όλα τα αποθέματα αντισηπτικών. Ο συνωστισμός που παρατηρήθηκε οδήγησε την πολιτεία να λάβει νέα μέτρα που ισχύουν από χθες και ορίζει την αποτροπή της εισόδου πολλών ατόμων ταυτόχρονα στην επιχείρηση (1 άτομο /10 τετραγωνικά μέτρα, ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός.

Οι επιχειρήσεις, οφείλουν να αναπτύξουν μηχανισμούς ελέγχου στις εισόδους των καταστημάτων με φυσικά ή τεχνικά/ ψηφιακά μέσα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα παρατηρούνται φαινόμενα συνωστισμού και συμφόρησης στους χώρους στάθμευσης.

Ύπαρξη, σε ευκρινή θέση στις εισόδους και τις εξόδους των καταστημάτων, φιάλης αλκοολούχου διαλύματος (με αντλία έγχυσης και βάση) για την υγιεινή των χεριών, προς χρήση των πελατών.

Οι υπάλληλοι να φορούν γάντια και να πλένουν τα χέρια τους μετά την απόρριψη αυτών.

Οι υπάλληλοι που εργάζονται στην εφοδιαστική αλυσίδα να φορούν γάντια και προστατευτική μάσκα κατά το άνοιγμα και τη διαχείριση των εμπορευμάτων.

Τηρείται η απόσταση ασφαλείας – Αγοράζουν ότι βρουν από φάρμακα

Μεγάλη είναι η προσέλευση στα φαρμακεία. Όπως αναφέρει η πρόεδρος του Φαρμακευτικού συλλόγου Ξάνθης κα Δέσποινα Κάλφα: «Ο κόσμος δεν συμμορφώνεται. Δείχνει σημάδια πανικού. Λέμε ότι έχουμε επάρκεια φαρμάκων αλλά δεν μας ακούει. Αγοράζει  και ότι αντισηπτικό βρει μέχρι Bedadin και φάρμακα όλων των ειδών για να έχουν προμήθειες. Εμείς από την πλευρά μας κάνουμε ότι μπορούμε. Κανονικά πρέπει να δουλεύουμε με την θυρίδα όπως όταν είμαστε εφημερία.  Τώρα θα τοποθετήσουμε πλεξιγκλάς για να προστατεύσουμε και να μην ερχόμαστε σε έκθεση με τους ασθενείς γιατί αν αρρωστήσουμε εμείς θα διασπείρουμε τον ιό σε άγνωστο αριθμό πολιτών που έρχονται στα φαρμακεία. Οι μάσκες έχουν εξαντληθεί καθώς επίσης και τα αντισηπτικά. Περιμένουμε μέσα στην εβδομάδα».

Ερημιά στα εμπορικά καταστήματα – Κλείνουν με τα νέα μέτρα   

«Μόνο φαγητό ψωνίζει ο κόσμος …Το λιανικό εμπόριο είναι διαλυμένο. Αυτός για μας είναι ένα νεκρός χρόνος. Ο κλάδος μας είχε πολλά προβλήματα τώρα ο κορωνοιός είναι το κερασάκι στην τούρτα. Δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει όλη αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση γι αυτό και επιφυλασσόμαστε. Το βέβαιο είναι ότι αν δεν υπάρξουν μέτρα στήριξης θα μπουν πολλά λουκέτα και ο κλάδος μας θα κάνει πολλά χρόνια για να ανακάμψει», σημειώνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης Ευθύμης Μίλκογλου. Να σημειώσουμε ότι χθες στο πλαίσιο λήψης νέων μέτρων η κυβέρνηση επεκτείνει από την Τετάρτη το μέτρο αναστολής λειτουργίας και σε άλλα τμήματα του πρωτογενούς τομέα στις επιχειρήσεις λιανεμπορίου που έχουν συναλλαγές με το κοινό. Εξαιρούνται τα φαρμακεία, τα σούπερ μάρκετ, ό,τι συνδέεται με τα πρατήρια τροφοδοσίας, τα πρατήρια καυσίμων καθώς και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Νέο ωράριο λειτουργίας για τα ΚΕΠ

Με απόφαση του δήμου Ξάνθης από τη Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020,  το ωράριο λειτουργίας των ΚΕΠ  διαμορφώνεται  ως εξής:

Δευτέρα έως  και  Παρασκευή  από 07.30 έως 15.00

Το  Σάββατο τα ΚΕΠ  θα παραμένουν κλειστά.

Η προσέλευση των πολιτών θα γίνεται κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης (ραντεβού) ,

ώστε να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις τους και ο συνωστισμός και να

διεκπεραιώνονται χωρίς καθυστερήσεις και αναμονή, τα αναγκαία αιτήματα των πολιτών.

Οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται για την εξυπηρέτησή τους στα παρακάτω τηλέφωνα

επικοινωνίας των ΚΕΠ : ΚΕΠ  επί της οδού Σμύρνης 7 : 2541350011 και 2541350015

ΚΕΠ  επί της οδού Αγ. Ελευθερίου 26 :   2541083961 και 2541083962

Το ωράριο αυτό θα ισχύει έως ότου ανακοινωθεί νέο ωράριο λειτουργίας για τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Έρημη η Π. Πόλη
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …