Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα Παγωμένες οι ΜμΕ ζητούν μέτρα προστασίας για την πλήγμα που δέχονται από τον κορωνοϊό

Παγωμένες οι ΜμΕ ζητούν μέτρα προστασίας για την πλήγμα που δέχονται από τον κορωνοϊό

0

Προτάσεις για μέτρα υποστήριξης προς τον Υπουργό Οικονομικών από τα Επιμελητήρια Δράμας, Καβάλας, Ροδόπης και Έβρου

 To «λουκέτο» που μπαίνει σήμερα στα καταστήματα και τις επιχειρήσεις της χώρας μπορεί να έρχεται να διαφυλάξει την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών, ωστόσο αναμένεται να προκαλέσει τεράστιο οικονομικό κενό, την ώρα που είναι αδύνατο να εκτιμηθεί ο συνολικός αντίκτυπος όσο βρισκόμαστε, «στην αρχή της μάχης», σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο χθεσινό του διάγγελμα.

Πάντως, στη συνεδρίαση του Eurogroup ελήφθη απόφαση για το πάγωμα της επίτευξης στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% για τη φετινή χρονιά, με τους θεσμούς να κάνουν δεκτό το αίτημα της κυβέρνησης εν μέσω του μεταναστευτικού και της επέλασης του ιού που πλήττουν τη χώρα.

Ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται σήμερα να ανακοινώσει τα επιπρόσθετα μέτρα στήριξης για τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις που πλήττονται, με ειδική μέριμνα για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Το τελικό κόστος των μέτρων που λαμβάνονται δεν μπορεί να εκτιμηθεί ακόμη καθώς η κατάσταση βρίσκεται σε εξέλιξη, το μόνο βέβαιο είναι ότι οι αριθμοί «φουσκώνουν» μέρα με τη μέρα καθώς εντείνονται τα περιοριστικά μέτρα. Η μεγάλη απειλή πλέον για την ελληνική οικονομία είναι η μεγάλη επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας και το πόσο ισχυρή θα αποδειχθεί τελικά η καθίζηση του ελληνικού ΑΕΠ. Αν δηλαδή θα φθάσουμε στο σημείο να προσεγγίσουμε τα όρια της στασιμότητας ή της ύφεσης καθώς νοσούν κομβικοί κλάδοι στην ελληνική οικονομία και κυρίως ο τουρισμός που είναι η βαριά βιομηχανία, ή θα υποστούμε ένα ισχυρό σοκ και μια σημαντική επιβράδυνση ανακάμπτοντας έστω και με βραδύ ρυθμό στο δεύτερο εξάμηνο.

Τι διεκδικούν τα επιμελητήρια της ΠΑΜΘ

Σε αυτό το πλαίσιο επιστολές προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα απέστειλα τα Επιμελητήρια Δράμας, Καβάλας, Ροδόπης και Έβρου με προτεινόμενα μέτρα προστασίας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση covid19.

Ανάμεσα σε αυτά είναι:

  1. Αναστολή της υποχρέωσης πληρωμής φόρων, εισφορών και ρυθμίσεων οφειλών για όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις που έχουν υποστεί με βάση συγκεκριμένα στοιχεία πολύ μεγάλη συρρίκνωση του τζίρου τους.
  2. Απόφαση για την μη απώλεια των ρυθμίσεων (Δημόσιο, Ασφαλιστικά Ταμεία & ΟΤΑ) τουλάχιστον μέχρι τέλους του έτους σε περίπτωση αδυναμίας καταβολής δόσεων και τρεχουσών εισφορών.
  3. Επέκταση της πάγιας ρύθμισης για όλες τις μη ρυθμισμένες οφειλές στο Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία σε 48 δόσεις.
  4. Καταβολή επιδόματος στους εργαζομένους που έχουν χάσει την εργασία τους επανεξετάζοντας και τις δυνατότητες των πόρων του ΕΣΠΑ που ήταν στον προγραμματισμό για τον ΟΑΕΔ.
  5. Καταβολή επιδόματος από 400 -500 ευρώ τον μήνα στους εργαζόμενους που απασχολούν οι επιχειρήσεις που λειτουργούν και διατηρούν τις θέσεις εργασίας.
  6. Επιτάχυνση των διαδικασιών για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων κρατικών οφειλών στους ιδιώτες.
  7. Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης που είχαν πριν την έλευση της επιδημίας.
  8. Αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων του ΕΣΠΑ για την παροχή ρευστότητος για κεφάλαια κίνησης σε επιχειρήσεις.
  9. Μέριμνα για την αναστολή διακοπής ρεύματος σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά που αποδεδειγμένα έχουν υποστεί αδυναμία πληρωμών.
  10. Αναστολή καταβολής δόσεων στις Τράπεζες, επανεξέταση του πλαισίου ρυθμίσεων με τα νέα δεδομένα που θα προκύψουν λόγω ύφεσης, προστασία της πρώτης κατοικίας.
  11. Αναστολή για τρεις μήνες της σφράγισης επιταγών από τις Τράπεζες.
  12. Επιτάχυνση όλων των διαδικασιών στα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020, από τις εμπλεκόμενες διαχειριστικές αρχές σε Εθνικό και Περιφερειακό επίπεδο, με βελτίωση στα κριτήρια επιλεξιμότητας, ένταξης και υλοποίησης, ώστε να μειωθεί η επερχόμενη ύφεση.
  13. Αναστολή όλων των καταληκτικών ημερομηνιών σε προγράμματα επιχορήγησης επιχειρήσεων και επιτάχυνση των διαδικασιών πληρωμών
  14. Η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ, με την μετάταξη στον χαμηλό συντελεστή του 13% περισσότερων προϊόντων και υπηρεσιών, και ειδικότερα των υπηρεσιών μεταφοράς.
  15. Η αναστολή της επιβολής του δημοτικού φόρου για τις επιχείρησης εστίασης και του φόρου διαμονής για τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα, έως την 31.12.2020.
  16. Δανειοδότηση από την ΕΤΕΑΝ Α.Ε. με επιδότηση επιτοκίου για την κάλυψη επιταγών (και μόνο) σε όλους τους επαγγελματίες.

(Οι προτάσεις αποτελούν σύνθεση των μέτρων που διεκδικούν τα τέσσερα επιμελητήρια).

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Οι 11 αλλαγές που φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τον φορολογικό κώδικα

Ψηφίσθηκε το νομοσχέδιο από την Επιτροπή της Βουλής – βελτιώσεις ζητά η αντιπολίτευση Ολοκ…