Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Όταν το Ισραήλ γνώρισε την Ξάνθη

Όταν το Ισραήλ γνώρισε την Ξάνθη

0

Επίσκεψη γνωριμίας  2 Ισραηλινών δημοσιογράφων – Ξενάγηση στα Εβραϊκά μνημεία της Ξάνθης  Συγκίνηση από την αναμόχλευση της μνήμης

 

 

Στην Σταυρούπολη για κατάβαση του Νέστου – Στα Άβδηρα για το Μουσείο

Θεματικός αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Α. Τσώνης: «Στο Ισραήλ αγαπούν τον εναλλακτικό τουρισμό. Θα προσπαθήσουμε να διευκολύνουμε την προσέλευση τουριστών»

 

 

Την ευκαιρία να γνωρίσουν τις ομορφιές του τόπου μας, την ιστορία και τον πολιτισμό του αλλά και μια προσωπική συνάντηση με τα χνάρια και τα απομεινάρια της ιστορίας της εβραϊκής κοινότητας στην Ξάνθη είχαν 2 δημοσιογράφοι από το Ισραήλ που επισκέφτηκαν την περιοχή μας προσκεκλημένοι της Περιφέρειας ΑΜΘ κατά την πρόσφατη συμμετοχή της ΔΕΣΜΟΣ σε έκθεση στο Ισραήλ κατόπιν μεσολάβηση του κ. Δημήτρη Βασιλειάδη εκπροσώπου του ΕΟΤ στο Ισραήλ./ Αρχικά η αποστολή θα απαρτίζονταν από 5 δημοσιογράφους και blogger αλλά τελικά συμμετείχαν μόνο 2 και συγκεκριμένα η Shosh Lahav, journalist & editor και Joseph Fischer. Οι δύο δημοσιογράφοι έφτασαν στην Ξάνθη το Σάββατο 29 Φεβρουαρίου με σκοπό να γνωρίσουν και τις καρναβαλικές εκδηλώσεις αλλά το πρόγραμμα αυτό ανετράπη μετά την ματαίωσή τους.

Ξενάγηση στα Εβραϊκά μνημεία της Ξάνθης

Κατά την επίσκεψή τους στην πόλη μας με ξεναγό τον Διδάκτορα Ιστορίας κ. Δημήτρη Κασαπίδη και τον καθηγητή του Δ.Π.Θ. κ. Αειβαλιώτη ξεναγήθηκαν στα Εβραϊκά νεκροταφεία, στο σπίτι του Δαυίδ Αρδίτη στην καπναποθήκη εγκλεισμού των Εβραίων της πόληw επί της οδού Σαλαμίνος. 1. Μάλιστα χθες ήταν και η μαύρη επέτειος καθώς ήταν Τετάρτη 3 Μαρτίου 1943 ότι στις 3 τα ξημερώματα όταν οι Βούλγαροι άρχισαν την επιχείρηση σύλληψης των Ισραηλιτών της Ξάνθης. Με έκδηλη συγκίνηση οι δύο δημοσιογράφοι άκουγαν την ιστορία των ομοεθνών τους και δήλωσαν ενθουσιασμένοι που υπάρχουν Έλληνες ιστορικοί όπως ο  κ. Κασαπίδης και ο κ. Αειβαλιώτης αλλά και άλλοι που ασχολούνται με την συγγραφή της ιστορίας της εβραϊκή κοινότητας,. Να σημειώσουμε ότι ο κ. Κασαπίδη έχει συγγράψει ένα πόνημα με τίτλο: «Ίχνη και μνήμες της Εβραϊκής παρουσίας στην Ξάνθη», το οποίο και τους δώρισε. Ακολούθως επισκέφτηκαν, το κτήριο της Συναγωγής στην οδό Αν. Θράκης, το Αρχοντικό Ισαάκ Δανιέλ, το σπίτι που γεννήθηκε ο Μάνος Χατζιδάκις. Εκεί τους περίμενε ξεναγός από την Π.Ε. Ξάνθη όπου τους ξενάγησε στους χώρους και τους ενημέρωσε για την ιστορία του Αρχοντικού.

Στην Σταυρούπολη για κατάβαση του Νέστου – Στα Άβδηρα για το Μουσείο

Στην συνέχεια μετέβησαν στην Σταυρούπολη συνοδευόμενοι από τον πρόεδρο του συλλόγου Ξενοδόχων Ξάνθης κ. Γιάννης Ιερόπουλο. Στο δημαρχείο της Σταυρούπολης συναντήθηκαν με τον Αντιδήμαρχο κ. Απόστολο Ελευθεριάδη και τον αντιπεριφερειάρχη κ. Ευφραιμίδη. Σύμφωνα με όσα μας είπε ο αντιπεριφειάρχης δήλωσαν ενθουσιασμένοι με την  ομορφιά της φύσης την οποία και γνώρισαν κάνοντας κατάβαση του Νέστου με κανό ενώ συνέλλεξαν πλούσιο φωτογραφικό υλικό για τα άρθρα τους.

Μιλώντας στο «Ε» για το θέμα ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης τουρισμού κ, Αθανάσιος Τσώνης, ο οποίος μαζί με τον κ. Βασιλειάδη οργάνωσαν την αποστολή με σκοπό να προβληθεί η Περιφέρειά μας στο Ισραήλ, τόνισε πως το Ισραήλ είναι μια νέα αγορά με ενδιαφέρον στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. «Εκεί στοχεύει και το σχέδιο της περιφέρειας, να αναδείξουμε αυτό το είδος τουρισμού που διαθέτουμε σ’ όλες τις περιφερειακές ενότητες και να επιμηκύνουμε την τουριστική σαιζόν. Και στο Ισραήλ αγαπούν αυτό τον τουρισμό. Θα προσπαθήσουμε να διευκολύνουμε την προσέλευση τουριστών από το Ισραήλ».

Η επίσκεψη στο νομό μας των Ισραηλινών δημοσιογράφων έκλεισε με την ξενάγησή τους στο Αρχαιολογικό  Μουσείο των Αβδήρων, όπου είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν και με την ιστορία του τόπου μας.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση του Σαββάτου: «Τα λέμε τον Αύγουστο» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες

Το 1967 κυκλοφόρησε το έργο Εκατό Χρόνια Μοναξιά, μυθιστόρημα που αποκόμισε αμέσως τις θετ…