Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ο κορωνοϊός ρίχνει τη διάθεση και την κατανάλωση

Ο κορωνοϊός ρίχνει τη διάθεση και την κατανάλωση

0

Άδεια τα μαγαζιά στην Ξάνθη. Ο κόσμος είναι φοβισμένος και δεν βγαίνει για φαγητό

Οι επαγγελματίες της εστίασης τηρούν τα μέτρα προστασίας διαβεβαιώνει η πρόεδρος ΟΕΒΕ Ξάνθης – ‘

 Έγινε απολύμανση στο ΕΒΕ Ξάνθης – Ηλεκτρονικά θα εξυπηρετούνται τα μέλη του ΕΒΕ Μέτρα από τους Λογιστές της Ξάνθης  – Τι συμβαίνει στα σούπερ μάρκετ λόγω κορωνοϊού

 Το κλάδο της εστίασης έχει «χτυπήσει» ο κορωνοϊός. Άδειες οι ταβέρνες, τα εστιατόρια και τα τσιπουράδικα στην Ξάνθη. Που και που εμφανίζεται μόνο καμιά παρέα. Οι επαγγελματίες της εστίασης έχασαν το τριήμερο του καρναβαλιού όμως η χασούρα δεν σταμάτησε εκεί. Ο …κορωνοϊός συνεχίζει να τους «κυνηγά». Ιδιαίτερα δε τα τελευταία μέτρα έχουν αλλάξει την ψυχολογία και την διάθεση που είναι εσωστρεφής και εκφράζεται με μείωση της κατανάλωσης η οποία εξαντλείται σε είδη διατροφής στα σουπερ μάρκετ και σε είδη απολύμανσης και διάφορα αντιϊκά φάρμακα στα Φαρμακεία.

Ο κόσμος είναι φοβισμένος και δεν βγαίνει για φαγητό

Τι λένε στο «Ε» για τα μέτρα προστασίας η πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης Μαίρη Τσιακίρογλου και ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης Στέλιος Μωραΐτης

«Ο κόσμος είναι πολύ φοβισμένος. Δεν κυκλοφορεί, δεν καταναλώνει. Έχει πολύ πεσμένη διάθεση, έχει σύγχυση και φόβο.  Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την κατακόρυφη μείωση της κίνησης στον χώρο της εστίασης», αναφέρει η πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης κα Μαίρη Τσιακίρογλου που ωστόσο ευελπιστεί ότι θα αποδώσουν τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση με το κλείσιμο των σχολείων και αν έχουμε και σύμμαχο τον καιρό τα πράγματα θα είναι πιο αισιόδοξα.

Παράλληλα διαβεβαιώνει πως σ’ όλους τους χώρους εστίασης λαμβάνονται όλα τα μέτρα προφύλαξης: «Σε οτιδήποτε κάνουμε χρησιμοποιούμε  γάντια μιας χρήσεως. Αυτό γινόταν και πριν τα μέτρα. Επίσης τηρούμε τα μέτρα υγιεινής με συχνό  πλύσιμο χεριών, διαθέτουμε  αντισηπτικά για τους πελάτες μας κάνουμε σωστό αερισμό του χώρου. Επίσης προσέχουμε την υγιεινή των σκευών, των πιάτων κ.λ.π. τα οποία πλένονται συνήθως σε πλυντήρια πιάτων σε υψηλές θερμοκρασίες και απολυμαίνονται», επισημαίνει η κα Τσιακίρογλου. Σ’ ότι αφορά τα μέτρα που έλαβε η πολιτεία και αφορούν στις άδειες των γονέων ως συνέπεια του κλεισίματος των σχολείων, η Πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης, Μαίρη Τσιακίρογλου, δηλώνει:  “Θα πρέπει η πολιτεία να λάβει σοβαρά υπόψη της ότι πολλές επιχειρήσεις δε θα είναι σε θέση ούτε να λειτουργήσουν αφού το δυναμικό τους θα αποψιλωθεί. Πέραν τούτου όμως και με γνώμονα την δεδομένη πτώση του τζίρου οι επιχειρήσεις θα κληθούν να αντιμετωπίσουν κι επιπρόσθετα έξοδα όπως αυτό των αδειών.

Το ελάχιστο που απαιτούμε για την ώρα είναι να δοθεί άμεσα οικονομική ενίσχυση σε όλες τις επιχειρήσεις για το ποσοστό πτώσης του τζίρου τους που ήδη είναι γεγονός αλλά και οι άδειες που θα χορηγηθούν να είναι: είτε από την κανονική που δικαιούνται οι εργαζόμενοι είτε να καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό, διότι είναι αδύνατον οι επαγγελματίες να αντέξουν αυτό το δυσβάσταχτο βάρος κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Αναμένουμε άμεσα τη θέση της πολιτείας και προσπαθούμε να διατηρήσουμε τη ψυχραιμία μας, όσο μας το επιτρέπουν οι διαμορφωμένες συνθήκες.”

‘Έγινε απολύμανση στο ΕΒΕ Ξάνθης

Μέτρα λαμβάνει και το ΕΒΕ Ξάνθης. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος κ. Στέλιος Μωραΐτης έγινε απολύμανση του χώρου εν’ όψει της πραγματοποίησης του περιφερειακού συμβουλίου όλων των Επιμελητηρίων  της ΑΜΘ στην Ξάνθη. Σημείωσε δε ότι γίνονται κανονικά συνεδριάσεις της Διοικούσας Επιτροπής. Ωστόσο για τη διευκόλυνση των μελών του ΕΒΕ και για να αποφευχθεί η προσέλευσή τους στο Επιμελητήριο προέβη σε έκτακτη τροποποίηση εξυπηρέτησης των μελών του. Ειδικότερα σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρεται : «Σας ενημερώνουμε ότι η Υπηρεσία μας λαμβάνει μέτρα για την πρόληψη στην υγεία και την προστασία των μελών της. Συνεπώς, μπορείτε να εξυπηρετήστε άμεσα αποστέλλοντας e-mail στις παρακάτω διευθύνσεις, με επισυναπτόμενα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στο αίτημά σας: litsa@ebex.gr και marina@ebex.gr

Τηλέφωνο: 2541025105, 2541022533

Υπεύθυνοι: Σιάκκα Λίτσα ή Γενιτζέ Μαρίνα.

Δια ζώσης εξυπηρέτηση θα πραγματοποιείται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις μετά από τηλεφωνική επικοινωνία.

Τα δικαιολογητικά θα τα βρείτε στο URL: https://ebex.gr/gemi/

Μέτρα από τους Λογιστές της Ξάνθης

Σε σχετικό δελτίο η Ένωση Λογιστών Ξάνθης αναφέρει: «Στα πλαίσια των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί με το πρόβλημα της πανδημίας του  ΚΟΡΟΝΩΪΟΥ COVID19 και της έκτασης που έχει λάβει,  οριοθετούμε  τον τρόπο εργασίας, τόσο για εμάς τους ίδιους και τους υπαλλήλους των γραφείων μας, όσο και για τους πελάτες μας, θέτοντας  ως προτεραιότητα την υγεία όλων και ανακοινώνουμε ότι:

από 13/3/2020 έως και 31/03/2020

Οι επικοινωνίες και οι εργασίες των γραφείων μας θα γίνονται ΜΟΝΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ – ΡΑΝΤΕΒΟΥ, σε ειδικές ή έκτακτες περιπτώσεις, εφόσον είναι δυνατή η φυσική παρουσία λογιστών και πελατών και με μέτρα προστασίας από όλους, ή με τηλεφωνική και ηλεκτρονική επικοινωνία.

Έχουν ήδη δοθεί παρατάσεις για υποβολές που θα έπρεπε να γίνουν στο μήνα Μάρτιο,  (αλλαγή τετρ.μέτρων ΚΕΔΕ, Α21, τροποπ.Ε9 κτλ).

Στο χρονικό αυτό διάστημα θα μεταβαίνουμε στις Δημόσιες Υπηρεσίες μόνο για επείγουσες υποθέσεις σεβόμενοι και τους εκεί εργαζόμενους.

Η Απόφαση του Δ.Σ. της ΕΦΕΕΞ  έχει σκοπό να προφυλάξει Λογιστές, Υπαλλήλους, Πελάτες, καθώς και τους Συναδέλφους στις δημόσιες υπηρεσίες, στα πλαίσια της κοινωνικής ευθύνης του συλλόγου μας. Ανάλογα με τις εξελίξεις θα τροποποιηθούν και οι ημερομηνίες.

Καλούμε τους πελάτες,  να σεβαστούν την απόφασή μας και μάλιστα να προσπαθήσουν, όσοι μπορούν, να πράξουν το ίδιο για αυτούς και τους εργαζομένους τους.

Είναι η ώρα που πρέπει να δείξουμε όλοι την απαιτούμενη προσοχή και να ξεπεράσουμε άλλη μια δύσκολη κρίση. Με καλή συνεργασία όλα γίνονται».

Τι συμβαίνει στα σούπερ μάρκετ λόγω κορωνοϊού

Αλλαγές στα ψώνια του σούπερ μάρκετ έφεραν τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας, με την αγορά να  προετοιμάζεται για το επόμενο διάστημα ώστε να αντιμετωπίσει την αυξημένη ζήτηση, τονίζοντας ωστόσο ότι υπάρχει επάρκεια προϊόντων.

Τα στοιχεία της εταιρείας IRI δείχνουν ότι την εβδομάδα από 24 Φεβρουαρίου έως 1 Μαρτίου, δηλαδή πριν από την Καθαρά Δευτέρα όταν και καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα, σημειώθηκε αύξηση πωλήσεων σε αξία στα προϊόντα σταθερού barcode (FMCG και Bazaar) κατά 35,7% σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη εβδομάδα πριν από την Καθαρά Δευτέρα. Παράλληλα η αύξηση πωλήσεων σε αξία της συγκεκριμένης εβδομάδας σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή ημερολογιακή εβδομάδα είναι 41,8%.

Όσον αφορά στην επάρκεια των προϊόντων και την τροφοδοσία της αγοράς, όλες οι πλευρές (φορείς, υπουργείο, επιχειρήσεις) διαμηνύουν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα.

Αυτή τη στιγμή πρόβλημα με την επάρκεια στα ράφια των σούπερ μάρκετ υπάρχει μόνο στα αντισηπτικά (υγρά χεριών, μαντηλάκια, κτλ.) καθώς η ζήτηση των τελευταίων ημερών ήταν τεράστια.

Πηγές της αγοράς σημειώνουν, ότι σε όλα τα υπόλοιπα προϊόντα η τροφοδοσία γίνεται κανονικά και οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ ήταν προετοιμασμένες φροντίζοντας να αυξήσουν εγκαίρως τις παραγγελίες τους και να έχουν αποθέματα στις αποθήκες τους.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνάντηση Κοντού με Σουλεϊμάν για την ένταξη του Δροσερού στο σχέδιο πόλεως

Η συνάντηση έλαβε χώρα την Πέμπτη 11 Απριλίου Συνάντηση με τον δήμαρχο Ξάνθης Στράτο Κοντό…