Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Κλείνουν έως 10 Απριλίου οι φοιτητικές εστίες

Κλείνουν έως 10 Απριλίου οι φοιτητικές εστίες

0

Κοινή Υπουργική Απόφαση στο πλαίσιο των μέτρων για τη διάδοση του κορωνοϊού-Μέριμνα υπό προϋποθέσεις για όσους δεν έχουν άλλη στέγη για διαμονή σε ξενοδοχεία

 Αντιδράσεις από τους οικότροφους φοιτητές της Πολυτεχνικής, προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και υπ. διδάκτορες

 Το κλείσιμο των φοιτητικών εστιών σε όλη την Ελλάδα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Βασίλης Διγαλάκης, αρμόδιος για θέματα ανώτατης εκπαίδευσης, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με τη γενικότερη στρατηγική έναντι της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, μετά από εισήγηση του ΕΟΔΥ, επιβλήθηκε για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, η προσωρινή απαγόρευση της λειτουργίας των εστιών των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας από τις 25.3.2020 έως και 10.4.2020.

Μετά από συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με τα συναρμόδια Υπουργεία, συμπεριλήφθηκε στην σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση , η πρόβλεψη διαμονής σε τουριστικά καταλύματα φοιτητών των ΑΕΙ και αλλοδαπών επισκεπτών των ΑΕΙ που βρίσκονται στην Ελλάδα, οι οποίοι στεγάζονται σε φοιτητικές εστίες ή σε ξενοδοχεία με φροντίδα των ΑΕΙ ή/και του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, και οι οποίοι δεν δύνανται να διαμείνουν σε κατοικία στην ημεδαπή.

Ο υφυπουργός έχει ήδη εκδώσει οδηγίες εφαρμογής των εν λόγω νομοθετικών προβλέψεων και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο Τουρισμού, το ΙΝΕΔΙΒΙΜ και τις διοικήσεις των ΑΕΙ με σκοπό την άμεση υλοποίηση τους, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.

 Αίτημα να παραμείνουν στις εστίες και να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας από τους φοιτητές

Την αντίρρησή τους στην απόφαση αναστολής λειτουργίας των εστιών εξέφρασε τόσο ο σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών της Πολυτεχνικής, όσο και ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψήφιων Διδακτόρων Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης.

Ο σύλλογος Οικότροφων εξηγεί ότι κάποιοι δεν μπορούν καν να επιστρέψουν στις χώρες τους αφού τα σύνορα έκλεισαν λόγω πανδημίας και σημειώνει: «συτό που έχουμε ανάγκη σήμερα είναι εστίες ανοιχτές που να πληρούν τις προϋποθέσεις προφύλαξης από την επιδημία. Η κατάσταση είναι κρίσιμη, είναι όμως πιο εύφορο από ποτέ το έδαφος κάθε εστιακός να βγάλει συμπέρασμα. Έχουμε πείρα και θα τα καταφέρουμε! Δεν θα τους περάσει!».

Από την πλευρά τους, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές και υπ. Διδάκτορες επισημαίνουν στην ανακοίνωσή τους: «Δεν είναι δυνατόν ενώ μας ζητείται να προστατέψουμε τις οικογένειές μας «μένοντας σπίτι», από την άλλη να μας ξεσπιτώνουν και να μας στέλνουν στην άλλη άκρη της Ελλάδας! Αλήθεια, γιατί αποφασίζει η κυβέρνηση το κλείσιμο των εστιών και την υποχρεωτική μετακίνηση χιλιάδων φοιτητών από όλη την Ελλάδα προς τους τόπους καταγωγής τους; Ρωτάμε αλήθεια, ποιος παίρνει την ευθύνη εάν τις επόμενες μέρες χιλιάδες φοιτητές πανελλαδικά, που δεν έχουν κάνει το τεστ και δεν ξέρουμε αν είναι φορείς του ιού, κατευθυνθούν προς όλα τα μέρη της χώρας; Ποιος παίρνει την ευθύνη για την πιθανή διασπορά του ιού σε μέρη που δεν έχει ήδη φτάσει; Τι θα γίνει με όσους ανήκουν οι ίδιοι ή οι οικογένειές τους σε ευπαθείς ομάδες ή έχουν τεθεί σε καραντίνα; Με βάση τα παραπάνω, εγείρονται σημαντικά ερωτηματικά γύρω από τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με αυτήν την απόφαση. Αυτό που έχουμε ανάγκη σήμερα είναι εστίες ανοιχτές, που να πληρούν τις προϋποθέσεις προφύλαξης από την επιδημία».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΟΗΕ για food waste: Ένα δισεκατομμύριο γεύματα στα σκουπίδια, κάθε μέρα

Ένα δισεκατομμύριο γεύματα πετιούνται στα σκουπίδια κάθε μέρα, ενώ εκατομμύρια άνθρωποι στ…