Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Η Θεία Κοινωνία υπό τον φόβο του κορωνοϊού

Η Θεία Κοινωνία υπό τον φόβο του κορωνοϊού

0

Μέγας προβληματισμός: «Είναι θέμα Πίστης», υποστηρίζει ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων: «Η Θεία Κοινωνία είναι το Σώμα και το Αίμα του Χριστού. Δεν μολύνει, καθαρίζει και θεραπεύει»

 

Ανοιχτές οι εκκλησίες – «Μην έρχεστε στην εκκλησία  αν είστε άρρωστοι» συμβουλεύει ο μητροπολίτη Ξάνθης

 

 

Ο κορωνοϊός αναπτύσσει έντονη δράση στην χώρα μας αφού τα κρούσματα αυξάνουν καθημερινά, ενώ οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι του ΕΟΔΥ εκτιμούν ότι αυτό θα συνεχιστεί καθώς βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή. Ο μεγαλύτερος εφιάλτης είναι μήπως εκδηλωθεί μαζικότητα κρουσμάτων πράγμα που δεν μπορεί ν’ αντέξει και να διαχειριστεί το σύστημα Υγείας. Γι αυτό το λόγο καθίσταται πλέον επιτακτική ανάγκη η λήψη μέτρων που θα αναστείλουν ή θα επιβραδύνουν την επέλαση του ιού. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων αλλά και άλλων εκδηλώσεων από φορείς και σωματεία. Ωστόσο υπάρχει ένα κομμάτι, αυτό των θρησκευτικών εκδηλώσεων που χρήζει ιδιαίτερης προσέγγισης. Σ’ αυτό αναφέρεται ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων.

 Ανοιχτές οι εκκλησίες – «Μην έρχεστε στην εκκλησία  αν είστε άρρωστοι» συμβουλεύει ο μητροπολίτη Ξάνθης

Σε δηλώσεις του στο «Ε» τόνισε την ανάγκη όλοι να τηρούμε τα μέτρα που μας προτείνουν οι ειδικοί: «Είναι πολύ βασικό να πειθαρχούμε και αν τηρούμε τα μέτρα προφύλαξης από τον κορωνοϊό για μας αλλά και για τους συνάνθρωπους μας. Όλα αυτά που αφορούν την προσωπική υγιεινή όπως συχνό πλύσιμο χεριών,  απολύμανση. Όπως επίσης είναι πολύ βασικό όταν κάποιος έχει πυρετό ή συνάχι ή βήχα να παραμείνει στο σπίτι του και να συμβουλευτεί κάποιο γιατρό. Να μην έλθει στην εκκλησία. Να κάνει την προσευχή του στο σπίτι. Όχι δεν θα κλείσουμε τις εκκλησίες αλλά θα πρέπει ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη για τον εαυτό του αλλά και για τους άλλους», επεσήμανε.

Παντελεήμων: «Η Θεία Κοινωνία είναι το Σώμα και το Αίμα του Χριστού. Δεν μολύνει, καθαρίζει και θεραπεύει»

Σ’ ότι αφορά όμως το ζήτημα της θείας Κοινωνίας ο Μητροπολίτης Ξάνθης επικαλείται θέμα Πίστης: «Η Θεία Κοινωνία για εμάς τους Χριστιανούς είναι το «Σώμα και το Αίμα του Χριστού μας. Αυτό καθαρίζει και θεραπεύει και δεν μολύνει. Αυτό πιστεύουμε και αυτή την έννοια έχει η Θεία Κοινωνία. Αν δεν το πιστεύουμε απλά δεν κοινωνούμε».

Προς επίρρωση της θέσης του ο κ. Παντελεήμων πρόσθεσε: «Εμείς οι κληρικοί κοινωνούμε τον κόσμο, μικρούς, μεγάλους,  αρρώστους στα νοσοκομεία και ότι απομένει το καταλύουμε εμείς. Δεν μολυνθήκαμε ποτέ. Είναι θέμα Πίστεως. Αν κάποιος φοβάται και αμφιβάλλει δεν χρειάζεται να κοινωνήσει. Σας διαβεβαιώνω όμως ότι η Θεία Κοινωνία καθαρίζει το σώμα του Πιστού και το θεραπεύει».

Να σημειώσουμε πως ανάλογες απόψεις για το ζήτημα της θείας Κοινωνίας έχει εκφράσει και ο Μητροπολίτης Πατρών, Χρυσόστομος: «Είναι θέμα πίστεως και συμμετοχής στη μυστηριακή ζωή της εκκλησίας, που είναι μυστήριο ζωής. Ο Χριστός είναι η ζωή. Ή το πιστεύουμε ή δεν το πιστεύουμε και στο διάβα των καιρών μέχρι τώρα πρέπει να το πούμε αυτό, δεν υπάρχει πουθενά κανένα περιστατικό να μεταδόθηκε ίωση ή κάποια άλλη ασθένεια από τη Θεία Κοινωνία. Εγώ είμαι 40 χρόνια παπάς και δεν έχω πάθει τίποτα από την κατάλυση του αγίου ποτηρίου. Είναι θέμα πίστεως και στάσεως απέναντι στη ζωή της εκκλησίας. Όποιος λοιπόν πιστεύει μπορεί να κοινωνεί. Για όποιους δεν πιστεύουν, δεν γεννάται θέμα, γιατί να κοινωνήσουν».

Να επισημάνουμε ότι επίσημη θέση για το ζήτημα δεν έχει εκφράσει η Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η «μάχη» για τα ψάρια στο Θρακικό Πέλαγος

Ολοκληρώθηκε η…απόβαση των τουρκικών γρι – γρι που σάρωναν όλο τον χειμώνα τα αφρόψαρα Ο μ…