Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Έρχεται μόνιμο «Εξοικονομώ» με επιδότηση για σπίτια και επιχειρήσεις

Έρχεται μόνιμο «Εξοικονομώ» με επιδότηση για σπίτια και επιχειρήσεις

0

Ποια τα εισοδηματικά κριτήρια και οι προϋποθέσεις

Ένα μόνιμο «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον», με «πράσινες» επιδοτήσεις για όλα τα ακίνητα, σχεδιάζει η κυβέρνηση. Το νέο «Εξοικονομώ» μπορεί να διαρκέσει ακόμα και μέχρι μία δεκαετία, με το συνολικό κονδύλι για κατοικίες, δημόσια κτίρια, βιομηχανίες και επιχειρήσεις να προσδιορίζεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στα 500 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Ήδη, η έναρξη της επόμενης φάσης του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων αναμένεται για τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι φαίνεται πως έχουν ήδη καταλήξει στη διαμόρφωση ενός συστήματος επιχορήγησης εργασιών, το οποίο θα έχει μόνιμο χαρακτήρα και πολύ μεγαλύτερα κονδύλια.

Μέσα στη δεκαετία, τα κονδύλια που θα διατεθούν ενδέχεται να φτάσουν ακόμα και τα 5 δισ. ευρώ, ενώ οι εργασίες ενεργειακής οικονομίας θα περιλαμβάνουν -εκτός από τις κατοικίες- και δημόσια κτίρια, αλλά και κτίρια επιχειρήσεων και βιομηχανιών.

Εισοδηματικά κριτήρια

Όπως ξεκαθαρίζουν οι αρμόδιοι αξιωματούχοι του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που χειρίζονται το ζήτημα, δεν έχει ληφθεί ακόμα καμία απόφαση για τα ακριβή κριτήρια επιλογής των δικαιούχων επιδότησης εργασιών.

Θεωρείται, όμως, δεδομένο ότι το ετήσιο εισόδημα θα αποτελέσει και πάλι τη βάση της επιλεξιμότητας των αιτήσεων, με αύξηση ωστόσο στην ανώτερη εισοδηματική κατηγορία.

Στο προηγούμενο «Εξοικονομώ», ιδιοκτήτες κατοικιών με ατομικό εισόδημα έως και 10.000 ευρώ ετησίως ή οικογενειακό εισόδημα έως και 20.000 ευρώ, ελάμβαναν ποσοστό επιδότησης εργασιών έως και 70%.

Αντιστοίχως, οι τελικοί δικαιούχοι με ατομικό ετήσιο εισόδημα έως 40.000 και οικογενειακό έως 50.000 ευρώ ελάμβαναν προνομιακό δάνειο για το 100% του κόστους των εργασιών.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αύξηση του ανώτατου εισοδήματος των ιδιοκτητών, που κρίνονται δικαιούχοι των επιδοτήσεων, το οποίο μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 70.000 ευρώ.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη μετατροπή του μεγαλύτερου ποσοστού των Ελλήνων ιδιοκτητών κατοικιών σε δικαιούχους του προγράμματος.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Sunlight Group: Στην παραγωγή πρωτότυπης μπαταρίας 2ης ζωής

Στο ερευνητικό ευρωπαϊκό συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα Battery2Life συμμετέχει η εταιρεία …