Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Γιορτές Το Σάββατο η Γιορτή της Λαογραφίας

Το Σάββατο η Γιορτή της Λαογραφίας

0

Η πόλη γεμίζει παράδοση, μουσική και χορό με τη συμμετοχή των λαογραφικών και πολιτιστικών συλλόγων της πόλης

 Το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου, στην Πλατεία Δημοκρατίας και ώρα 11:30 θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη, στο πλαίσιο των ΘΛΕ, «Η Γιορτή της Λαογραφίας».

Οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές στοχεύουν στην διατήρηση, αναβίωση των ηθών και των εθίμων και την προβολή της λαϊκής παράδοσης. Στην μεγάλη αυτή γιορτή, οι χορευτικές ομάδες των λαογραφικών συλλόγων της πόλης, καθώς και τα φιλοξενούμενα χορευτικά απ’ όλη την Ελλάδα ξεκινούν από διαφορετικά σημεία και μέσω κεντρικών δρόμων, χορεύοντας και τραγουδώντας θα καταλήξουν στην κεντρική πλατεία. Εκεί άνδρες και γυναίκες, αγόρια και κορίτσια κάθε ηλικίας με τις παραδοσιακές τους φορεσιές, θα χορέψουν χορούς από κάθε γωνιά της Ελλάδας, πιασμένοι χέρι χέρι με τους θεατές σε ένα πολύχρωμο γαϊτανάκι. Όλη η πλατεία θα μετατραπεί σε χώρο γιορτής και παράδοσης. Στους συμμετέχοντες συλλόγους το παντοπωλείο Sary προσφέρει παραδοσιακά εδέσματα και ποτά.

Από την πλατεία Αντίκα ξεκινούν οι σύλλογοι:

Μικρασιατών Ν. Ξάνθης «Αλησμόνητες πατρίδες», Λεύκης «Οι Πρωτοπόροι», Λύκειο των Ελληνίδων Ξάνθης, Αμφέραος, Κρητική Αδελφότητα Ξάνθης, Μοναστηρακίου Δράμας, ο οποίος θα αναβιώσει με τους «Αράπηδες» του την πομπή «Τσέτα».

Από την πλατεία Διοικητηρίου οι σύλλογοι:

Αβάτου Ξάνθης, Διομηδείας, Κυπρίων Ξάνθης, πολιτιστική Στέγη Ν. Ερασμίου «Γεώργιος Βιζυηνός», Χορευτικός Όμιλος Ξάνθης, «Η Θράκη», Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης, η οποία θα αναβιώσει το έθιμο του «Καλόγερου» από τη Βιζύη της Θράκης.

Από την πλατεία Αλέξανδρου Μπαλτατζή οι σύλλογοι:

Ποντίων Ν. Ξάνθης, Ποντίων φοιτητών Ν. Ξάνθης, Ποντίων Χορευτών Ξάνθης ‘’Τραντέλλενες’’.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Γιορτές
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση της Παρασκευής: «Η χαμένη άνοιξη» του Στρατή Τσίρκα

Ιούλιος 1965. Ο Αντρέας, δεκαοχτώ χρόνια πολιτικός πρόσφυγας, επιστρέφει επιτέλους στην πα…