Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα Την στάση της κοινωνίας της ΑΜΘ απέναντι στις ξένες επενδύσεις εξετάζουν οι ΗΠΑ

Την στάση της κοινωνίας της ΑΜΘ απέναντι στις ξένες επενδύσεις εξετάζουν οι ΗΠΑ

0

Επίσκεψη εκπροσώπων της αμερικανικής κυβέρνησης σε Αλεξανδρούπολη και Καβάλα.

Συζήτησαν με τους δημάρχους και τον περιφερειάρχη

 Οι δυνατότητες αμερικανικών επενδύσεων στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη σε τομείς όπως η ενέργεια, οι υποδομές και η τεχνολογία συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια συνάντησης του Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χρήστου Μέτιου με τον κ. Caleb McCarry, σύμβουλου του εκτελεστικού διευθυντή της τράπεζας DFC Development Finance Corporation, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου κ. Δημήτρη Πέτροβιτς, του Γενικού Προξένου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη κ. Gregory Pfleger Jr. και του συμβούλου Οικονομικών Υποθέσεων της αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα κ. William Laitinnen.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το πρωί στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης πριν τη μετάβαση του κ. Μέτιου στη Σαμοθράκη.

Ο κ. McCarry ενδιαφέρθηκε να γνωρίσει τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και επεσήμανε ότι η περιοχή παρουσιάζει αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Από την πλευρά του ο κ. Μέτιος τόνισε ότι η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων αποτελεί κεντρικό αναπτυξιακό στόχο της Διοίκησής του και ότι στηρίζει κάθε πρωτοβουλία που κινείται στην κατεύθυνση της βιώσιμης, πραγματικής ανάπτυξης.

Την ίδια μέρα, συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Γιάννη Ζαμπούκη στο Δημαρχείο. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης, ο Οικονομικός Ακόλουθος της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα, κ. Chip Laitinen, η ειδική σύμβουλος σε θέματα πολιτικής και οικονομίας του Γενικού Προξενείου των Η.Π.Α. στη Θεσσαλονίκη, κα Ξένη Κοσμίδου και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αλεξανδρούπολης, Ιωάννης Μπόγδης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στις προοπτικές ανάπτυξης της Αλεξανδρούπολης, στο πλαίσιο επενδυτικών πρωτοβουλιών της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ακόμη, κατά την επιστροφή οι εκπρόσωποι της Αμερικανικής κυβέρνησης συναντήθηκαν με το δήμαρχο Καβάλας Θεόδωρο Μουριάδη από τον οποίο ζήτησαν να μάθουν αν η τοπική κοινωνία διάκειται θετικά στις ξένες επενδύσεις και δη σ’ αυτές που αφορούν τους τομείς της Ενέργειας και των Υποδομών, τονίζοντας με έμφαση ότι οι ιδιωτικές εταιρίες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή, ενδιαφέρονται για τα λιμάνια της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, καθώς και για την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου της Νότιας Καβάλας.

Ο κ. Μουριάδης, απαντώντας στις ερωτήσεις των συνομιλητών του, υπογράμμισε πως η πλειοψηφία των καβαλιώτων τάσσεται υπέρ των ιδιωτικών επενδύσεων, σημειώνοντας ότι οι όποιες ενστάσεις προβλήθηκαν στο παρελθόν από τους τοπικούς φορείς, είχαν ως στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και τη διασφάλιση της τουριστικής προοπτικής της Καβάλας.

Ο κ. McCarry ανέφερε ότι η τράπεζα που εκπροσωπεί έχει λάβει ειδική άδεια χρηματοδότησης αμερικανικών επενδύσεων στη γηραιά ήπειρο, ενώ άφησε να φανεί πως η άποψη που θα εκφράσει η νέα δημοτική αρχή για τα αναπτυξιακά projects της επόμενης περιόδου, θα επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό την επενδυτική στρατηγική του DFC.

Ο Δήμαρχος Καβάλας υποστήριξε ότι με εξαίρεση το κομμάτι της χερσαίας ζώνης που βρίσκεται στο λιμάνι «Απόστολος Παύλος», το οποίο διεκδικεί ο Δήμος από το ΤΑΙΠΕΔ, συνεπικουρούμενος από την ΚΕΔΕ, δεν υπάρχει κανενός είδους αντίρρηση ούτε για την αξιοποίηση του υπολοίπου τμήματος του επιβατικού λιμένα, ούτε και για την ιδιωτικοποίηση του εμπορικού λιμανιού της Νέας Καρβάλης, Φίλιππος Β’.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται, ποιοι το δικαιούνται

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το δώρο του Πάσχα Έως τη Μεγάλη Τετάρτη 1 Μαΐου θα πρέπει …