Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Συμφώνησαν να “ξορκίσουν” τη μιζέρια οι σύλλογοι για τη ματαίωση του καρναβαλιού

Συμφώνησαν να “ξορκίσουν” τη μιζέρια οι σύλλογοι για τη ματαίωση του καρναβαλιού

0

Σε κλίμα απογοήτευσης, αλλά και κατανόησης οι σύλλογοι συζήτησαν με τη δημοτική αρχή για τις συνέπειες της ακύρωσης όλων των εκδηλώσεων και κυρίως της παρέλασης

 Τέθηκε η πρόταση αναπλήρωσης του καρναβαλιού την Πρωτομαγιά που είναι διήμερο-Όλοι οι σύλλογοι ενημέρωσαν ότι οι στολές μένουν για την επόμενη φορά

Σε κλίμα απογοήτευσης πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Οργανωτικής επιτροπής του καρναβαλιού το πρωί της Παρασκευής, με την παρουσία όλων των συλλόγων. Προεδρεύοντος του προέδρου του Κέντρου Πολιτισμού Ηλία Ασκαρίδη και με τη συμμετοχή των αντιδημάρχων Φανουράκη, Μπεκήρ Ογλού και Αμβροσιάδη, καθώς και του Βασιλιά του Καρναβαλιού συζητήθηκαν τα θέματα που ανακύπτουν λόγω της ματαίωσης όλων των εκδηλώσεων και κυρίως της μεγάλης καρναβαλικής παρέλασης.

Οι εκπρόσωποι των συλλόγων ενημερώθηκαν ότι θα μαζευτούν τα ηχεία της παρέλασης και θα παίζει μουσική σε Καραολή, Δαγκλή και 28ης Οκτωβρίου από 9.30 πμ έως 2.30 μμ και από 5.30 μμ έως 10 μμ για να διατηρηθεί το γιορτινό κλίμα. Όλες οι εκδηλώσεις του δήμου για καρναβάλι και Καθαρά Δευτέρα ακυρώνονται.

Την επόμενη εβδομάδα συζητούν για τα… ανοιξιάτικα καρναβάλια

Στους συλλόγους προτάθηκε να μεταφερθεί η διεξαγωγή του καρναβαλιού σε επόμενο χρόνο, με πιθανότερη ημερομηνία την Πρωτομαγιά που πέφτει σε τριήμερο. Για την εν λόγω ενέργεια εφόσον αποφασιστεί από την πλευρά της Ξάνθης, θα υπάρξει συντονισμός με άλλες καρναβαλικές διοργανώσεις της Ελλάδας (Πάτρα, Ρέθυμνο) ώστε να πραγματοποιηθεί σε κοινό χρόνο. Πάντως, από την πλευρά των συλλόγων υπήρξε επιφυλακτικότητα και πολλοί τάχθηκαν υπέρ της διεξαγωγής του καρναβαλιού κανονικά στις 14 Μαρτίου 2021. Το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου σε συνεδρίαση της Οργανωτικής την επόμενη εβδομάδα.

Κρατούν για την επόμενη διοργάνωση τις στολές οι καρναβαλιστές

Ως προς τις στολές, την προετοιμασία και τη ζημία των συλλόγων (πχ από απούλητες στολές), συμφωνήθηκε οι σύλλογοι να ενημερώσουν τα μέλη των πληρωμάτων τους ότι οι στολές θα χρησιμοποιηθούν στην επόμενη διοργάνωση, όποτε και αν πραγματοποιηθεί.

Μάλιστα, από πολλούς από τους συλλόγους μετά τη συνεδρίαση εκδόθηκε ανακοίνωση ενημέρωσης που αναφέρει: «Λόγω ματαίωσης του φετινού καρναβαλιού, ο σύλλογος μας με σεβασμό σε όσους μας εμπιστεύτηκαν και μας προτίμησαν, αποφάσισε κατόπιν συνεννόησεως και με άλλους συλλόγους τα εξής: Α) Η στολή θα είναι ίδια στην επόμενη παρέλαση Β) δεν επιστρέφονται χρήματα -στολές Γ) όσοι δώσατε προκαταβολές μπορείτε είτε να δώσετε τα υπόλοιπα χρήματα και να πάρετε τη στολή είτε σας την κρατάμε για του χρόνου. Ζητούμε συγνώμη αλλά δυστυχώς είναι κάτι πάνω από τις δυνάμεις μας και σίγουρα την διάθεση μας! Ευχαριστούμε για την κατανόηση που ήδη δείχνετε!».

Κανονικά διεξάγονται οι εκδηλώσεις των συλλόγων

Στη συνεδρίαση τέθηκε επίσης το θέμα των εκδηλώσεων των ίδιων των συλλόγων και κατά πόσο αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο της απαγόρευσης. Εκεί διευκρινίστηκε ότι οι ιδιωτικές εκδηλώσεις των συλλόγων μπορούν κανονικά να πραγματοποιηθούν και μάλιστα υπήρξε η ενθάρρυνση οι ίδιοι οι σύλλογοι να καταφέρουν να αντιστρέψουν το κλίμα απογοήτευσης που κατέκλυσε τους καρναβαλιστές. Χαρακτηριστικά, ο Θανάσης Ξυνίδης, εκπροσωπώντας το Διόνυσο σημείωσε: «είναι πολύ παλιό το καρναβάλι της Ξάνθης για να έχει πλήγμα από αυτή την εξέλιξη. Ας κρατήσουμε την ψυχολογία, να χαλαρώσουμε, να διασκεδάσουμε τα μέλη μας, να βγούμε, να στηρίξουμε τα μαγαζιά μας. Εμείς πρέπει να το κάνουμε, τα χέρια του δήμου είναι δεμένα».

Έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου χθες το απόγευμα

Στο επίπεδο της πολιτικής, τη χθεσινή μέρα αποφασίστηκε έκτακτη σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου το απόγευμα για τη ματαίωση των αποκριάτικων εκδηλώσεων και των εκδηλώσεων Καθαράς Δευτέρας λόγω άμεσου κινδύνου δημόσιας υγείας. Σχετικό αίτημα κατέθεσε το πρωί η παράταξη «Ξάνθη για Όλους», όπου ζητά να συζητηθεί η άμεση λήψη μέτρων ανακούφισης και στήριξης των επιχειρηματιών, καθώς και η υιοθέτηση μέτρων υγειονομικής κάλυψης των σχολικών μας μονάδων, των υπηρεσιών και των ιδρυμάτων που ανήκουν στην περιοχή ευθύνης του Δήμου Ξάνθης.

Αργά το απόγευμα οι παρατάξεις Μελισσόπουλου, Παπαχρόνη, Χατζηθεοδώρου και Λύρατζη υπέβαλαν αίτημα στο δημοτικό συμβούλιο για συνεδρίαση την Τετάρτη 3 Μαρτίου με μοναδικό θέμα: ««Μέτρα στήριξης των επιχειρηματιών και των πολιτιστικών συλλόγων του Δήμου μας που υπέστησαν αυτό το βαρύ  οικονομικό πλήγμα από τη ματαίωση των Καρναβαλικών εκδηλώσεων».

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …