Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Στα σκαριά νέο μοντέλο περιβαλλοντικής προστασίας

Στα σκαριά νέο μοντέλο περιβαλλοντικής προστασίας

0
erodioi vistonida

Προβλέπει έναν ενιαίο κεντρικό φορέα που θα εποπτεύεται από το υπουργείο. Προς ενοποίηση ή προς κατάργηση οι δύο Περιβαλλοντικοί Φορείς της περιοχής μας;

 

Πρόεδρος Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Γ. Γκαϊντατζής: Βασικά μειονεκτήματα είναι ότι θα χαθεί ο τοπικός χαρακτήρας και αυτοτέλεια του κάθε φορέα»

 

 

Τα πάνω κάτω έρχονται στη Διαχείριση Προστατευόμενων περιοχών με το νέο νομοσχέδιο που πρόκειται να τεθεί σε διαβούλευση αρχές Μαρτίου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που είδαν το φως της προωθείται νέο μοντέλο. Βάσει του νέου μοντέλου, επί της ουσίας καταργούνται οι φορείς Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων με τη μορφή που τους γνωρίζαμε έως σήμερα και θα υπάρχει ένας ενιαίος κεντρικός φορέας, ο οποίος θα εποπτεύεται από το υπουργείο και θα αποτελεί ουσιαστικά τη μετεξέλιξη του σημερινού Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΠΑΑ), ενώ θα οριστούν μέσω ΑΣΕΠ κατά τόπους υπάλληλοι αντικαθιστώντας επί της ουσίας τους φορείς.

Το σχέδιο, πάντως, συνάντησε ήδη τη σφοδρή αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που κάνει λόγο για «επιβολή αντιπεριβαλλοντικής πολιτικής» από «το επιτελικό κράτος της ΝΔ που θυσιάζει και τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών».

Προς ενοποίηση ή προς κατάργηση οι δύο Περιβαλλοντικοί Φορείς της περιοχής μας;

Το ερώτημα που προκύπτει τι θα γίνουν οι δύο Περιβαλλοντικοί Φορείς της περιοχής μας. Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Νέστου – Βιστονίδας – Ισμαρίδας και ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς της Ροδόπης.

Ιδιαίτερα για τον Φορέα Διαχείριση Εθνικού Πάρκου να σημειώσουμε πως λειτουργεί επί 20 χρόνια και απασχολεί 11 υπαλλήλους.

Πρόεδρος Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Γ. Γκαϊντατζής: Βασικά μειονεκτήματα είναι ότι θα χαθεί ο τοπικός χαρακτήρας και αυτοτέλεια του κάθε φορέα»

Σε στάση αναμονής οι υπάλληλοι του Φορέα με κυρίαρχο συναίσθημα την αβεβαιότητα και την ανησυχία για το εργασιακό τους μέλλον παρά το γεγονός ότι δεν έχουν κάποια ενημέρωση από το υπουργείο αλλά μόνο από δημοσιεύματα. Μιλώντας στο «Ε» ο πρόεδρος του Φορέα Εθνικού Πάρκου κ. Γιώργος Γκαϊντατζής τόνισε: «Αν ο τελικός σχεδιασμό είναι να επικρατήσει το μοντέλο λειτουργίας σε κεντρικό επίπεδο θεωρώ πως αυτό έχει αρκετά μειονεκτήματα. Πρώτα απ’ όλα θα χαθεί ο τοπικός χαρακτήρας δεδομένου ότι ο κάθε Φορέας διοικείται από ένα διοικητικό συμβούλιο που συμμετέχουν εκπρόσωποι φορέων της τοπικής κοινωνίας. Επίσης βασικό μειονέκτημα είναι ότι θα χαθεί η αυτοτέλεια του κάθε φορέα στον τομέα των περιβαλλοντικών δράσεων. Είναι γνωστό ότι οι αποφάσεις μας έχουν γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Υποβοηθούμε την δημόσια διοίκηση με εμπεριστατωμένες απόψεις, με βάση επιστημονικά δεδομένα για την προστασία του περιβάλλοντος. Ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου διαχειρίζεται επί 20 χρόνια τον μεγαλύτερο υδροτροπικό της χώρας. Διαθέτει επιστημονικό προσωπικό και έχει να παρουσιάσει σημαντικό έργο. Είμαστε σε αναμονή τι θα προβλέπει το νέο νομοσχέδιο. Έχουμε πληροφορίες για ενοποίηση με τον Φορέα Διαχείρισης Ροδόπης αλλά δεν γνωρίζουμε περαιτέρω…», σημειώνει εμφανώς προβληματισμένος ο κ. Γκαϊντατζής.

Τι προβλέπει το σχέδιο σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους»

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, ο Ενιαίος, κεντρικός φορέας θα έχει διοικητικό συμβούλιο, αλλά και όλη την αναγκαία στελέχωση προκειμένου να γίνεται μια σοβαρή διαχείριση, όπως προβλέπεται από το νόμο, τη Διεύθυνση Βιοποικιλότητας και με βάση τα διαχειριστικά σχέδια που εκπονούνται θα υπάρξουν αντίστοιχες περιοχές στη χώρα. Όπως επισημαίνεται σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου, στις προστατευόμενες περιοχές, αρκετοί από τους υφιστάμενους, εξειδικευμένους υπαλλήλους, θα λάβουν αναβαθμισμένο ρόλο.

Οι τρεις βασικές ρυθμίσεις του νέου ευρωπαϊκού μοντέλου Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών περιλαμβάνουν:

– Προγραμματική σύμβαση με τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις ή ό,τι αφορά στις αρμοδιότητες των Αποκεντρωμένων, με συγκεκριμένες υποχρεώσεις των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων για τα δάση, τα νερά και τη φύλαξη των προστατευόμενων περιοχών.

– Προγραμματική σύμβαση με τις Περιφέρειες με συγκεκριμένες υποχρεώσεις για τα έργα ήπιας, πράσινης, βιώσιμης ανάπτυξης.

– Δημιουργία Επιτροπών σε κάθε μία από τις προστατευόμενες περιοχές. Στις Επιτροπές θα συμμετέχει τόσο η τοπική κοινωνία όσο και η κοινωνία των πολιτών και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίες θα λειτουργούν συμβουλευτικά προς τον φορέα και τις τοπικά τμήματα.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΑΜΘ: Επιδότηση 50% για την Αναβάθμιση της Επιχείρησής σας

Δίπλα στις επιχειρήσεις η ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης με εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία Η Πε…