Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Σε οργανωτική ανασυγκρότηση ο ΣΥΡΙΖΑ με το βλέμμα στο συνέδριο του Μαΐου

Σε οργανωτική ανασυγκρότηση ο ΣΥΡΙΖΑ με το βλέμμα στο συνέδριο του Μαΐου

0

Την Ξάνθη επισκέφθηκαν ο Νίκος Παππάς και ο Στέργιος Καλπάκης. Παρουσίασαν την πρόταση του κόμματος για μια προοδευτική κυβέρνηση

 Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τα εθνικά θέματα. Ν. Παππάς: «έχουμε μία καθαρή οπισθοδρόμηση στη δυνατότητα υπεράσπισης των συμφερόντων της χώρας»

Πολιτικό και οργανωτικό περιεχόμενο είχε η εκδήλωση που διοργάνωσε η τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ με τον τομεάρχη οικονομίας του κόμματος Νίκο Παππά και τον Στέργιο Καλπάκη εκ μέρους της Προοδευτικής Συμμαχίας.

Με ορίζοντας το 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που θα πραγματοποιηθεί στις 16-17/5/2020 τα στελέχη του κόμματος πραγματοποιούν σειρά περιοδειών με κύριο σκοπό την ανασυγκρότηση και τη διεύρυνση της βάσης.

Στην Ξάνθη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής εκδήλωση με τίτλο «Η ανάγκη μίας προοδευτικής κυβέρνησης».

Ο Στέλιος Καλπάκης, μιλώντας πρώτος, τόνισε ότι το στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι να κάνει λαϊκίστικη και ανεύθυνη αντιπολίτευση, (εννοώντας, όπως έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης), αλλά «εποικοδομητική αντιπολίτευση, με συναίνεση, όπου χρειάζεται, όπως στα εθνικά θέματα». Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στη «χαοτική κατάσταση», όπως είπε για το προσφυγικό, αναγνωρίζοντας μεν τους γεωπολιτικούς λόγους, αλλά χρεώνοντας αποτυχία στη ΝΔ για τον τρόπο που διαχειρίστηκε ως σήμερα την κατάσταση, σχολιάζοντας ότι «με τραγελαφικές προτάσεις συνεχίζει το χάιδεμα του ακροδεξιού ακροατηρίου». Ακόμη, αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις γύρω από την τροπολογία για το ιδιοκτησιακό ΠΑΟΚ-ΑΟΞ και επέκρινε την κυβέρνηση που ανέλαβε «ρόλο διαιτητή ανάμεσα σε ολιγάρχες και οπαδικούς στρατούς».

Ως προς την οργανωτική προετοιμασία του ΣΥΡΙΖΑ, με σκοπό μία προοδευτική κυβερνητική πρόταση σημείωσε ότι αυτό θα επιτευχθεί με την εμπέδωση μίας σύγχρονης πρότασης για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, που θα επιτευχθεί μέσω περισσότερων και πιο δραστήριων τοπικών οργανώσεων, αλλά και μέσα από διάλογο με τη βάση για τα κορυφαία ζητήματα εντός των οργανώσεων.

Ακόμη πιο επικριτικός με την κυβέρνηση ήταν ο Νίκος Παππάς, που ξεκινώντας την ομιλία του ανέφερε ότι «η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με τα προεκλογικά της ψέματα», αναφέροντας τις περιπτώσεις του Μακεδονικού και του προσφυγικού. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να ασκεί χρήσιμη και δημιουργική αντιπολίτευση, με στόχο, όπως είπε, κυρίως στα εθνικά ζητήματα να αποτελεί «δύναμη ειρήνης». Ο ίδιος άσκησε επίσης αιχμηρή κριτική στον τομέα αρμοδιότητάς του, που είναι η οικονομία και οι επενδύσεις, υπεραμυνόμενος της διακυβέρνησης και των αποτελεσμάτων του ΣΥΡΙΖΑ και χρεώνοντας αποτυχία στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στον κρίσιμο αναπτυξιακό τομέα.

Σ. Καλπάκης: Κυβέρνηση συνεννόησης των αριστερών δυνάμεων με τον ΣΥΡΙΖΑ και την προοδευτική συμμαχία στον κορμό

Νωρίτερα σε δηλώσεις του στο «Ε» ο Στέργιος Καλπάκης τόνισε ότι «στόχος μας είναι να προκύψει μία κυβέρνηση συνεννόησης των αριστερών δυνάμεων με τον ΣΥΡΙΖΑ και την προοδευτική συμμαχία στον κορμό». Ειδικά για το κλίμα εντός του κόμματος στην κατεύθυνση της μετεξέλιξης του κόμματος, σχολίασε: «δεν υπάρχει ούτε μισό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ανώτερο, μεσαίο ή στέλεχος βάσης που να μην είναι υπέρ της διεύρυνσης. Βέβαια, σε μια τέτοια διαδικασία και πορεία προς το συνέδριο λογικό είναι να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και εκτιμήσεις, το θέμα είναι να συνθέτουμε προς την κοινή κατεύθυνση που όρισε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας μετά τις εκλογές», ενώ ως προς τη συνεργασία με τις σοσιαδημοκρατικές δυνάμεις της χώρας και το ΚΙΝΑΛ σημείωσε: «αυτή τη στιγμή ο κορμός της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης στη χώρα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία». Σε αυτή συμμετέχουν και δυνάμεις της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας και δυνάμεις της οικολογίας. Το θέμα είναι η σοσιαλδημοκρατία να δείξει ότι μπορεί να στραφεί κι αυτή προς τα αριστερά ώστε να υπάρξει μία τέτοια συμπόρευση».

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η Αννέτα Τσελεπή από την Ξάνθη στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς

Από την Κομοτηνή ο Αλή Αλή – Ανακοινώθηκαν οι 14 τελευταίες υποψηφιότητες Τις τελευτ…