Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Σαββατοκύριακο στις Θρακικές Λαογραφικές Εορτές

Σαββατοκύριακο στις Θρακικές Λαογραφικές Εορτές

0

Εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους σε κάθε γωνιά της πόλης. Την Κυριακή η Παιδική Καρναβαλική Παρέλαση

 Πλήθος εκδηλώσεων με κορυφή την παιδική καρναβαλική παρέλαση την Κυριακή προγραμματίζονται αυτό το σαββατοκύριακο στο πλαίσιο των ΘΛΕ.Αναλυτικά:

Χορευτικά λαογραφικών συλλόγων

Σάββατο, Πλατεία Δημοκρατίας, ώρα 11:30.

Ο χορός, η μουσική και οι παραδόσεις κάθε λαού αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής του κληρονομιάς. Οι λαογραφικοί σύλλογοι της πόλης, ως συνεχιστές της παράδοσης, παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα με πλούσιες μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις απ όλες τις περιοχές της Ελλάδας.

Συμμετέχουν οι σύλλογοι: Ευμοίρου, Χορευτικό τμήμα του μουσικογυμναστικού συλλόγου Σιδηροδρομικών Θεσσαλονίκης «Ο Θερμαϊκός», Κρητική Αδελφότητα Ξάνθης, Βλάχων Σιδηροκάστρου, τμήμα παραδοσιακών χορών Ι.Ν. Τριών Ιεραρχών Ευόσμου, Νέας Μηχανιώνιας.

 Bazaar με τους φιλόζωους

Σάββατο και Κυριακή, Πλατεία Δημοκρατίας, ώρα 10:00.

Bazaar. Αδέσποτοι Φίλοι Ξάνθης- Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Ζωοφιλικός Σύλλογος.

Στο γνωστό στέκι της κεντρικής πλατείας με μακιγιάζ για τους μικρούς φίλους και με bazaar χειροποίητων ειδών για την ενίσχυση των δράσεών του συλλόγου.

 10ο Φεστιβάλ Φωνητικών Συνόλων Παραδοσιακής Μουσικής

Σάββατο, Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης, ώρα 19:00

Το φεστιβάλ φωνητικών συνόλων παραδοσιακής μουσικής έχει σκοπό την παρουσίαση στο αστικό κοινό τραγουδιστικών τεχνικών και ηχοχρωμάτων, που αναπτύσσονται στον ελληνικό χώρο ή στις ανά τον κόσμο ελληνικές κοινότητες και συνθέτουν τον ελληνικό μουσικό λαϊκό πολιτισμό. Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν το Ερευνητικό Κέντρο Ελληνικού Τραγουδήματος (ΕΡ.Κ.Ε.Τ.) και η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης (Φ.Ε.Ξ.) και το Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης.

Οι σύλλογοι που συμμετέχουν θα παρουσιάσουν χορούς και τραγούδια από τις παρακάτω περιοχές:

•Γκαγκαβούζηδες Οινόης (Έβρος), λαογραφικός πολιτιστικός σύλλογος Οινόης Ορεστιάδας «Το Κρασοχώρι»,

•Μακρά Γέφυρα (Ανατολική Θράκη), εκπολιτιστικός λαογραφικός σύλλογος «Τα Δίδυμα Τείχη»,

•Μάρηδες (Έβρος), Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης,

•Μεταξάδες (Έβρος), πολιτιστικός σύλλογος Μεταξάδων,

•Νέα Βύσσα (Έβρος), σύλλογος γυναικών Νέας Βύσσας,

•Πεντάλοφος (Έβρος), σύλλογος γυναικών Πενταλόφου.

 Μπαλνταφάν με το παιδικό μουσικό θέατρο της ΦΕΞ

Σάββατο και Κυριακή, Σπίτι Πολιτισμού ΦΕΞ, ώρα 17:00

«Νέες Αποκριάτικες περιπέτειες ΙΙΙ»

Γενική είσοδος 3€, με χυμό ή καφέ, οικονομική ενίσχυση του Μουσείου.

 Συναυλία Γιώργος Γιαννιάς

Σάββατο, Πλατεία Δημοκρατίας, ώρα: 19:30

Ένας από τους πιο καταξιωμένους καλλιτέχνες της γενιάς του, εμφανίζεται στην κεντρική σκηνή, με μία δυναμική μπάντα που θα μας ανεβάσει στα ύψη.

Τη βραδιά ανοίγουν στις 18:30 οι Cultera, μια νεοσύστατη τετραμελής μπάντα από την Ξάνθη. Αποτελούνται από τους Φίλιππο Παϊτάρη φωνητικά και κιθάρα, Πάρη Μουρβάτη ηλεκτρική κιθάρα, Βασίλη Τσιακούλια μπάσο και Γιάννη Καλεντερίδη τύμπανα.

 «Με του φανού τα ανάμματα, τραγούδια και πειράγματα»

Χορευτικός Όμιλος Ξάνθης, Ηρώων και Βλαχοπούλου, άνωθεν Δημ. Πάρκινγκ, Σάββατο, ώρα:20:00

Μια ζωντανή Διονυσιακή γιορτή από την Κοζάνη , που επαναλαμβάνεται τους τελευταίους τρεις αιώνες, έρχεται στην «αυλή» του Χορευτικού Ομίλου Ξάνθης. Ο πολιτιστικός σύλλογος Κοζάνης «Οι Μακεδνοί» θα μεταφέρει την παραδοσιακή Κοζανίτικη Αποκριά στις Θρακικές Λαογραφικές Εορτές. Πιασμένοι χέρι – χέρι, άντρες και γυναίκες γύρω από την φωτιά, θα μας πουν τραγούδια της λεβεντιάς, της αγάπης, τραγούδια με έντονο το στοιχείο του αυτοσαρκασμού, της καθημερινότητας αλλά και σκωπτικά τραγούδια της Αποκριάς.

Το έθιμο των Φανών της Κοζάνης στηρίζεται στην αυθόρμητη συμμετοχή του κόσμου. Ο Χορευτικός Όμιλος Ξάνθης παρέα με τους «Μακεδνούς» σας προσκαλούν να συμμετέχετε και εσείς στο έθιμο των Φανών και στο υπαίθριο γλέντι με παραδοσιακή ορχήστρα, που θα ακολουθήσει αμέσως μετά. Είσοδος ελεύθερη.

 Ετήσιος χορός του Λυκείου των Ελληνίδων Ξάνθης

Αίθουσα δεξιώσεων – εκδηλώσεων «Απόλλων», Σάββατο, ώρα 21:30

Ένα παραδοσιακό γλέντι με την οκταμελή ορχήστρα «Μπάντα Τέτοια» αποτελούμενη από τον Γκεράκη Τσαρμαντίδη, στο κλαρίνο, το καβάλι και την τσαμπούνα, τον Γιώργο Παραπέρογλου , στο ακορντεόν και το τραγούδι, τον Μελέτη Παντελίδη, στα κρουστά, τον Στάθη Γκαντίρη, στη Γκάιντα και το τραγούδι, τον Χάρη Τσιπουρίδη, στο βιολί, τον Σάκη Χατζηανδρέα και τον Αναστάσιο Κουτσαμπασίδη, στη τρομπέτα, εμπλουτισμένο και από αφιέρωμα στον ελληνικό κινηματογράφο. Τιμή εισόδου 17 ευρώ για ενήλικες και 8 ευρώ για παιδιά με πλήρες μενού και ποτό.

 Παιδική καρναβαλική παρέλαση

Κυριακή, Πλατεία Δημοκρατίας, ώρα 12:00

Έχει καθιερωθεί πλέον τα τελευταία χρόνια ως το μεγαλύτερο παιδικό αποκριάτικο ξεφάντωμα. Το πιο ξέφρενο χρωματιστό ποτάμι για μαθητές όλων των τάξεων. Νηπιαγωγείου, δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου, όλων. Αποτελεί την κορυφαία στιγμή όχι μόνο της Αποκριάς, αλλά και όλης της χρονιάς για παιδιά και γονείς. Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, μουσική στη διαπασών θα δίνει το ρυθμό από τον dj Andreas Pap και οι γλυκύτατοι μικροί καρναβαλιστές θα έχουν τα πιο λαμπερά χαμόγελα. Η γιορτή συνεχίζεται μπροστά στην κεντρική σκηνή, ενώ κορυφαία στιγμή είναι η συναυλία που ακολουθεί αμέσως μετά. Ραντεβού στην αφετηρία, διασταύρωση 28ης Οκτωβρίου και Καβάλας.

Σε περίπτωση κακοκαιρίας η παιδική καρναβαλική παρέλαση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου και ώρα 15:30.

 «Ο κακός ο λύκος που έγινε καλός»

Κυριακή, Υπαίθριο Δημοτικό Αμφιθέατρο κεντρικής πλατείας, ώρα 11:00

Σύλλογος Γυναικών Ν. Ξάνθης. Το μουσικοθεατρικό παιχνίδι θα απευθύνεται κυρίως σε παιδιά νηπιακής και βρεφικής ηλικίας, τα οποία δεν συμμετέχουν στην παρέλαση λόγω ηλικίας. Στο χώρο του υπαίθριου αμφιθέατρου (σε ένα ασφαλές περιβάλλον, με συνοδεία γονέων) θα ενωθούν όλες οι κοκκινοσκουφίτσες, τα κατσικάκια και τα γουρουνάκια, για να δώσουν στο κακό λύκο ένα μάθημα… και … αφού βάλει μυαλό ο λύκος, και αποφασίσει να γίνει καλός θα παίξουν και να ξεφαντώσουν όλοι μαζί…

Με μουσική, πολλά παιχνίδια και χορό θα διασκεδάσουν οι μικροί μας φίλοι, μέχρι να τερματίσουν οι μικροί καρναβαλιστές στη κεντρική πλατεία.

 Συναυλία με τους «Άνω Κάτω»

Κυριακή, Πλατεία Δημοκρατίας, ώρα 13:30

Οι «Άνω Κάτω» είναι μια λαϊκή μπάντα με βάση την Θεσσαλονίκη και προορισμό όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

 «Είναι αρρώστια τα τραγούδια»

Κυριακή, Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης, ώρα 20:00

Μουσική παράσταση με το φωνητικό συγκρότημα της Ξάνθης «Αρίων»

Το φωνητικό συγκρότημα Αρίων γιορτάζει φέτος τα 30 χρόνια από την πρώτη του εμφάνιση στις Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές του 1990. Από το 1990 μέχρι το 2014 με διευθυντή τον Γιάννη Παπαδόπουλο και στη συνέχεια με διευθυντή τον Τριαντάφυλλο Σφυρή συμμετέχει ανελλιπώς σε όλες τις Θρακικές Λαογραφικές Εορτές, δίνοντας την δική του άποψη για το χορωδιακό τραγούδι.

Φέτος επέλεξε να παρουσιάσει την περσινή παράσταση «Είναι αρρώστια τα τραγούδια», που είχε σημειώσει πολύ μεγάλη επιτυχία, με κάποιες μικρές αλλαγές. Στην παράσταση αυτή, στην οποία συμμετέχουν 38 μέλη ως χορωδοί, τραγουδιστές και μουσικοί, τα μέλη του Αρίωνα και οι φίλοι τους που τους πλαισιώνουν, θα μας δώσουν την δική τους άποψη πάνω σε μερικά από τα τραγούδια που άφησαν ανεξίτηλα τα ίχνη τους την ιστορία της ελληνικής μουσικής.

 Παράσταση Καραγκιόζη

Κυριακή, Κτήριο του Λυκείου των Ελληνίδων Ξάνθης (Αγ. Γεωργίου 1, ισόγειο), ώρα 18:00

Παράσταση Καραγκιόζη.

Ο Θίασος Σκιών «Τα παραμύθια του Καραγκιόζη» παρουσιάζει την παράσταση «Οι τρεις βλάκες». Ο αρραβώνας του Γιάννη με τη Μαρία διαλύεται γιατί η νύφη και οι γονείς της αποδεικνύονται κουτοί. Ο κυρ-Θόδωρος, πατέρας της Μαρίας, είναι απαρηγόρητος και ο γαμπρός αμετάπειστος. Για να παντρευτεί τη Μαρία πρέπει να βρεθούν τρεις πιο κουτοί. Ο Καραγκιόζης αναλαμβάνει να βρει τους τρεις βλάκες και να σώσει τον αρραβώνα. Θα τα καταφέρει… Στη συνέχεια ακολουθεί αφήγηση ελληνικών παραμυθιών, στο πνεύμα των ημερών, από το Δημήτρη Αβούρη και τους Παραμυθοθράκες. Είσοδος ελεύθερη.

 «Πάρτι κρουστών και Ballroom Latin της ΦΕΞ»

Κυριακή, Σπίτι Πολιτισμού ΦΕΞ, ώρα 22:00

Η ομάδα κρουστών της ΦΕΞ ‘’bb5 percussion system’’ σε μία ξεχωριστή παράσταση. Μαζί μας το εργαστήρι Ballroom Latin της ΦΕΞ, θα χορέψει στους ρυθμούς μας και θα μας παρασύρει στη μαγεία των λατινοαμερικάνικων χορών!

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

O Toquel live στην Ξάνθη

Θα παρουσιάσει τον νέο του δίσκο «1111» στο Misirlou την Παρασκευή 5 Απριλίου Ο Toquel παρ…