Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020

0

Ένωση πνευματικών δημιουργών Ξάνθης
Σήμερα φιλοξενεί κι άλλη πρόταση η στήλη που βρίσκεται μάλλον σε έμπνευση. Μόνον που αυτή αφορά το πνεύμα κι όχι την ύλη.
Έτσι, προτείνουμε και δίνουμε την ιδέα να δημιουργηθεί στην Ξάνθη μια Ένωση Πνευματικών Δημιουργών. Δηλαδή να γίνει κατ’ αρχάς μια καταγραφή, που θα ξεκινήσει από την γνωριμία.
Πνευματικοί δημιουργοί, συγγραφείς, ποιητές, να γνωριστούν, να έρθουν κοντά, να συζητήσουν, να αποκτήσουν οντότητα ως μέλη της Ένωσης, να προβάλλεται το έργο όλων.
Ιδέα ρίχνω, ελπίζω να πέσει σε εύφορο έδαφος, να καρπίσει.
Γ.Δ.


Ανατολή ή Δύση;
Είναι ένα ερώτημα με πολλά επιμέρους. Τι είναι, που βρίσκεται η Ξάνθη; Στην Ανατολή ή στη Δύση;
Που πατάει;
Πού πάει;
Τι εκφράζει;
Είναι καίρια τα ερωτήματα και δύσκολα ν’απαντηθούν.
Το θέμα είναι μεγάλο, ο προβληματισμός ίδιος και βασανιστικός γιατί δεν ξεκαθαρίσαμε, δεν απαντήσαμε στα ερωτήματα.
Γ.Δ.


Χωρίς πλήξη
Εμμονική διαστροφή θα την χαρακτήριζα όλην αυτήν την καθημερινή ενασχόληση με το τι κάνει ο Φανουράκης και ο Ασκαρίδης, αλλά και ο Ιπποκράτης Καμαρίδης.
Από κοντά και ο Δημαρχόπουλος, που πότε είναι στα πάνω του και πότε χαντακωμένος. Από το κάδρο δεν λείπει και ο Τσέπελης, κυρίως για μειονοτικά θέματα. Με δυο λόγια, τραγέλαφος και χάος και άκρη δεν βγάζει κανείς.
Ο χθεσινός «φίλος» έχει γίνει εχθρός, αχάριστος, άφιλος, ήταν ένα λάθος που έβαλε τα στήθη γι’αυτόν.
Κωμωδία, τραγωδία, τι να πει κανείς, πού να βγάζεις συμπέρασμα.
Υπόθεση τρέχα-γύρευε και αίσθηση αδικίας, κυνηγητού.  Μονίμως επίκληση για παρέμβαση εισαγγελέα (φαντάζομαι θα απορούν οι άνθρωποι και θα γελούν με το φαινόμενο).
Ζούμε όντως σε μια πόλη που δεν σ’ αφήνει να πλήξεις. Που συχνά σε ξαφνιάζει δυσάρεστα με τα καμώματα κάποιων.
-Υπομονή όμως. Ο χρόνος τα θεραπεύει όλα αυτά…
Γ.Δ.


Οι «αρμοί της εξουσίας»
Η φράση του Αλέξη Τσίπρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει, όταν αναλάβει ξανά την κυβέρνηση, να ελέγξει τους «κρίσιμους αρμούς της εξουσίας», είναι χαρακτηριστική του πως οραματίζεται τη διακυβέρνηση της χώρας. Το είπε ξεκάθαρα ο άνθρωπος. Κερδίζεις τις εκλογές, αλλά δεν θέλεις μόνο τις κυβερνητικές θέσεις . Θέλεις να ελέγχεις τα πάντα. Με μία λέξη, ολοκληρωτισμός.
Αυτό που προξενεί έκπληξη είναι ότι έπειτα από την κυβερνητική του θητεία, το μόνο που αντιλαμβάνεται ως λάθος είναι ότι δεν κατόρθωσε να διαλύσει ολοκληρωτικά όλους τους δημοκρατικούς θεσμούς και να εξαφανίσει κάθε δικλίδα ασφαλείας του σύγχρονου δημοκρατικού πολιτεύματος. Αυτή είναι και η ευθύνη που επιρρίπτει στον εαυτό του, κάνοντας την  αυτοκριτική του!
Με τη φράση αυτή ξεκαθαρίζει τα πράγματα και για όσους συμπορεύονται μαζί του. Δεν μπορούν πια να κάνουν ότι δεν ξέρουν ποιες θα είναι οι επιδιώξεις της δεύτερης φοράς αριστερά…


Δεν σώζεται με τίποτε…
Θα το έχετε πληροφορηθεί. Το Ίδρυμα Νιάρχος προτίθεται να χρηματοδοτήσει τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τον εξοπλισμό τριών νέων νοσοκομείων: του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, του Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης και του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.
Η συμφωνία είναι αυτά να ανήκουν στο ΕΣΥ μεν, να έχουν διοικητική ευελιξία και αυτοτέλεια δε. Το δε κόστος μισθοδοσίας θα βαρύνει το δημόσιο.
Μέχρι εδώ καλά; Βεβαίως.
Όμως, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ αντιδρούν, ναι αντιδρούν διότι τίθενται, όπως υποστηρίζουν, με την υλοποίηση αυτή και χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Νιάρχος, «εν αμφιβόλω ο δημόσιος χαρακτήρας της Υγείας»!!
Σημειώνουμε πως η δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος για τα 3 Νοσοκομεία συζητήθηκε και σχεδιάστηκε την περίοδο κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που τώρα αντιδρά.
Το έχουμε πει: Τούτος ο τόπος δεν σώζεται με τίποτε, γιατί πάνω απ’όλα έχει δώσει αξία στον αντιπολιτευτικό ρόλο και αποστολή κι όχι το συμφέρον του τόπου.
Γ.Δ.


Βαρκάδα στη Βιστονίδα λίμνη
Τι θα λέγατε για μια όμορφη και ενδιαφέρουσα βαρκάδα στη Λίμνη Βιστονίδα; Με παράλληλη ενημέρωση για την ιστορία της λίμνης, τα χαρακτηριστικά της, όπως έκταση, βάθος, διαχείμαση πουλιών, είδη ψαριών και άλλων;
Ξέρω, σας ενθουσιάζει.  Κι όμως, κάτι που συμβαίνει σε όλες τις λίμνες, δεν συμβαίνει εδώ στη δική μας. Για να δοθεί η ευκαιρία γνωριμίας τόσο στους Ξανθιώτες όσο και τους επισκέπτες, να περιηγηθούν, μάθουν γι’αυτήν την σημαντική προσφορά της φύσης.
Επιτέλους, θα πρέπει να ξεκινήσει όλη αυτή η ιδέα. Από ανθρώπους που διαθέτουν ανάλογα μικρά καΐκια 10-15 ατόμων, που θα προσφέρουν έναντι κάποιου ποσού την χαρά και ικανοποίηση αυτής της βόλτας –γνωριμίας.
Στις άλλες λίμνες της χώρας, φυσικές ή τεχνητές, αυτές οι βόλτες στις λίμνες γίνονται από δεκάδες βαρκάρηδες. Εδώ γιατί όχι;
-Επιτέλους, ας προσπαθήσει κάποιος.
Γ.Δ.


Πώς περνούν τον Έβρο; Είναι τόσο εύκολο;
Θέμα των ημερών το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό που ενδιαφέρει παρά πολλούς και το οποίο συζητιέται στις παρέες.
Προχθές λοιπόν σε φιλική συνάντηση σε σπίτι, ανάμεσα στα θέματα που ξεχώρισε ήταν αυτό. Δείγμα πως απασχολεί την κοινωνία. Στην συζήτηση όμως τέθηκε ένα καίριο ερώτημα που δεν ήταν άλλο «πως περνούν τον  Έβρο. Είναι τόσο εύκολο να περάσει κανείς ομάδες ανθρώπων χωρίς να τον αντιληφθούν οι σκοποί στα διάφορα φυλάκια;
Κι αυτή η ερώτηση στηρίζεται στο γεγονός ότι δεκάδες κάθε μέρα εντοπίζονται και συλλαμβάνονται σε εθνικές οδούς ή την Εγνατία.
Για συλλήψεις εκεί στα σύνορα δεν μαθαίνουμε. Άρα όλοι αυτοί που συλλαμβάνονται στη διαδρομή, μπήκαν από τον Έβρο.
Κι έχουμε όλοι εμείς οι αφελείς το ερώτημα, πως στην ευχή περνούν τα σύνορα; Είναι τόσο εύκολο αυτό; Και ο Στρατός και οι συνοριοφύλακες τι αποστολή έχουν εκεί;
Είναι ένα ερώτημα που το έχουν πάρα πολλοί και μάλλον απάντηση δεν θα πάρουμε. Ίσως γιατί δεν συμφέρει…
Γ.Δ.


Αρκεί να μείνουν εκεί
Η είδηση δια στόματος Χρυσοχοΐδη μόλις προχθές. Είπε λοιπόν ο υπουργός πως θα προσληφθούν 400 συνοριοφύλακες που θα τοποθετηθούν όλοι στον Έβρο. Ακόμη, θα προσληφθούν άλλοι 800 που θα πάνε στα νησιά.
Κανένας Έλληνας δεν θα είχε αντίθετη άποψη για τις προσλήψεις αυτές. Έχουμε όμως μια παρατήρηση να εκφράσουμε συν μία ευχή. Πρώτον και βασικό. Οι 400 να μείνουν στον Έβρο και μόνον εκεί. Όχι να πάνε με ελαφρά πηδηματάκια σε γραφεία και σε πόλεις. Το ίδιο ισχύει και για τους οκτακόσιους.
Διότι η ελληνική πολιτική μας δίδαξε πως άλλα λέει και άλλα στο τέλος γίνονται για ψηφοθηρικούς λόγους με κομματικές παρεμβάσεις.
-Είμαστε εδώ να δούμε την εξέλιξη.
Γ.Δ.


Η Θράκη στην «Μηχανή του Χρόνου»
Αφιέρωμα στα 100 χρόνια Ελεύθερης Θράκης θα κάνει η εκπομπή «Μηχανή του Χρόνου» στο συνδρομητικό κανάλι History channel.  Οι συντελεστές της εκπομπής μαζί με τον δημοσιογράφο παρουσιαστή Χρίστο Βασιλόπουλο ήταν το Σαββατοκύριακο σε Ξάνθη και Κομοτηνή και συγκέντρωσαν υλικό μέσω συνεντεύξεων με ιστορικούς και άτομα που ασχολούνται με την συλλογή ιστορικού υλικού. Μεταξύ άλλων μίλησαν ο καθηγητής του ΔΠΘ Γιάννης Μπακιρτζής, ο συνταξιούχος οδοντίατρος και συλλέκτης κ. Νίκος Ιωσηφίδης, ο Τάσος Τεφρωνίδης, επίσης συλλέκτης όπως και ο Κώστας Μαυρομάτης που διαθέτει μια  πλούσια συλλογή από έγγραφα και φωτογραφικό υλικό. Η εκπομπή θα βγει στον αέρα μετά από ένα μήνα και θα παρουσιάσει μια ξεχωριστή ενότητα για την Θράκη με αναφορά στα γεγονότα της εποχής που επέδρασαν και προκάλεσαν την σύνδεσή της με τον εθνικό κορμό.
Να σημειωθεί πως η «Μηχανή του Χρόνου» είναι μια πολύ αξιόλογη εκπομπή με ένα μεγάλο κοινό και πολύχρονη παρουσία καθώς προσεγγίζει με σοβαρότητα και αντικειμενικότητα τα θέματα και παρέχει πληροφορίες για πολύ σημαντικά γεγονότα και προσωπικότητες που είχαν επίδραση στην διαμόρφωση του ιστορικού γίγνεσθαι.
Μ.Ξ.


Απεργία χωρίς απεργούς
Σε μηδενικά ποσοστά κινήθηκε η συμμετοχή των εργαζομένων του Δημοσίου στην Ξάνθη στην απεργία που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ. Μετρημένοι στα δάκτυλα και μόνο οι θεσμικοί εκπρόσωποι συλλόγων και σωματείων πήγαν στο …ραντεβού στην κεντρική πλατεία και φυσικά ούτε λόγος για πορεία.  Σε αντίθεση με το ΠΑΜΕ που όπως πάντα έχει ένα σταθερό αριθμό συνδικαλιστών που συνεχίζουν το …έθιμο!
Οι συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ για μια ακόμη φορά βρέθηκαν μόνοι τους χωρίς κοινό κι αυτό είναι κάτι που συμβαίνει επανειλημμένως στην Ξάνθη τα τελευταία χρόνια και πρέπει να προβληματίσει σοβαρά. Είναι ένα ηχηρό μήνυμα ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος της κινητοποίησης,  γιατί ο λόγος της απεργίας και συγκεκριμένα το ασφαλιστικό είναι ένα θέμα που αφορά όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο. Και είναι πολλοί αυτοί που θεωρούν ότι η κυβέρνηση κράτησε τον νόμο Κατρούγκαλου και δεν έκανε τις αλλαγές που είχε δεσμευτεί προεκλογικά. Το γεγονός ότι γυρνούν την πλάτη στην απεργία που συνεχίζει να είναι το μοναδικό όπλο των εργαζομένων δείχνει ότι κάτι άλλο φταίει. Και δεν μπορούμε να τα ρίξουμε όλα στους συνδικαλιστές. Ίσως μια αιτία να είναι η κούραση και η απογοήτευση ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε, ίσως και ο εφησυχασμός που απορρέει από την μονιμότητα και η τάση να κοιτά ο καθένας την πάρτη του και να μην θέλει να έχει απώλεια μισθού από την απεργία.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Στην 4η θέση η Ελλάδα Υπάρχει κι άλλος ένας τομέας που η χώρα μας κατά τις πληροφορίες από…