Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020

0

Επιλεκτικές ευαισθησίες
Η διαπίστωση δεν είναι μόνον δική μου, κάθε άλλο μάλιστα. Η κοινωνία του δήμου Ξάνθης μιλάει και αναφέρεται σε συχνές επιλεκτικές ευαισθησίες κάποιων. Ευαισθησίες κυρίως για το κόστος κάποιων εκδηλώσεων του δήμου που αυτοί, οι επαΐοντες τρομάρα τους, κρίνουν ότι είναι ακριβές!
Κανένα απολύτως ξάφνιασμα. Όταν δεν μπορείς να κρίνεις την ουσία του θέματος, ασχολείσαι με το εάν έσταξε και γιατί, η ουρά του γαϊδάρου ή κατά πώς το λέει και ο λαός μας, διυλίζουν το κουνούπι αλλά οι ίδιοι έχουν καταπιεί καμήλες και καμήλες…
Τερτίπια ετών, που βγαίνουν από τα συρτάρια ανάλογα το συμφέρον. Επιλεκτικές ευαισθησίες λοιπόν από τους γνωστούς διαδρομιστές της εξουσίας. Η οποία την περίοδο αυτή έχει χαθεί κι αυτό πονάει πάρα πολύ, γι’αυτό και οι αντιδράσεις και οι υπερβολές και υποκριτικές ευαισθησίες…
Γ.Δ.


Εντάσεις
Κυριακή βράδυ γύρω στις 8 και κάτι έξω από το 3ο Δημοτικό Σχολείο στην 28ης Οκτωβρίου. Ξαφνικά την ήσυχη νύχτα διακόπτουν γυναικείες φωνές, τσιρίδες και γενικώς ένταση.
Άτομα, άνδρες και γυναίκες που ήσαν μέσα, βγήκαν έξω στο πεζοδρόμιο, καμιά δεκαριά, συνεχίζοντας τη λεκτική αντιπαράθεσή τους. Οι μισοί έναντι των υπολοίπων.
Τραγέλαφος, σταμάτησε για λίγο η κυκλοφορία, οι περισσότεροι που βρέθηκαν εκεί επίσης. Αργότερα ξαναμπήκαν μέσα στο κτίριο του σχολείου και οι παριστάμενοι έμειναν με την απορία εάν ήταν δάσκαλοι ή γονείς του Συλλόγου.
Γ.Δ.


Είναι δύσκολη υπόθεση
Η ανησυχία είναι παγκόσμια πλέον για τη ραγδαία εξάπλωση του νέου κορωνοϊού. Ας μην το κρύβουμε, αυτή είναι η αλήθεια.
Κάθε μέρα που περνά αυξάνονται τα θύματα με γεωμετρικό ρυθμό, ενώ το ίδιο συμβαίνει με τα νέα κρούσματα που παρουσιάζουν επικίνδυνη αύξηση.
Από τον Δεκέμβριο που ξεκίνησε η επιδημία από την πόλη Ουχάν, αυτή βαίνει αυξανόμενη αλματωδώς, ενώ άρχισε να εμφανίζεται και σε πολλές χώρες σε παγκόσμιο επίπεδο.
Πάντως οι ειδικοί επιδημιολόγοι δεν είναι αισιόδοξοι, διότι θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος ακόμη έως ότου δημιουργηθεί το κατάλληλο εμβόλιο.
Ως προς τη χώρα μας, τα πράγματα είναι υπό έλεγχο ως προς τα δύο άτομα που ήρθαν από την Κίνα και προληπτικά βρίσκονται σε απομόνωση.
Γ.Δ.


Προς τους ηγέτες
Λίγα λόγια ως οδηγό για τους δικούς μας ανθρώπους που έχουν θέσεις και αξιώματα και διοικούν αυτόν τον τόπο. Από το όποιο πόστο.
Την ιστορία δεν τη γράφουν άνθρωποι φοβισμένοι. Ούτε άνθρωποι περιχαρακωμένοι στην εξουσία τους. Τη γράφουν πνεύματα ανήσυχα και τολμηρά. Πού δεν βρίσκονται εκεί που βρίσκονται για τους εαυτούς τους, αλλά για να υπηρετήσουν κάτι μεγαλύτερο από τους ίδιους. Αλλιώς, η εξουσία είναι αυτοσκοπός και στερείται νοήματος. Ενίοτε δε, αντί να συμβάλλει καθίσταται τελικά εμπόδιο στην ελευθερία ενός λαού και μιας χώρας.
Οι ηγεσίες, πολιτικές, στρατιωτικές, πνευματικές ή άλλες, δεν κατασκευάζονται. Ούτε βέβαια αρκούν οι βαθμοί ή οι ψήφοι γι’αυτές. Ηγέτης δεν γίνεται κάποιος άμα πάρει ψήφους. Γίνεται, αν γίνει, από το τι θα κάνει αφού τις πάρει.
Γ.Δ.


Ανεργία 18,7% στην Περιφέρειά μας
Τα στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΣΤΑΤ., η γνωστή Στατιστική υπηρεσία στην οποία ως γνωστόν επικεφαλής είναι ο ένας εκ των δύο γιων του Κ. Θανόπουλου, ο Θανάσης.
Λοιπόν σε σύνολο χώρας το ποσοστό ανεργίας τον Νοέμβριο του 2019 ήταν 16,5%.
Συγκεκριμένα, σε επίπεδο αποκεντρωμένων διοικήσεων της χώρας, στις τρεις πρώτες θέσεις βρίσκονται η Ήπειρος- Δυτική Μακεδονία (19,7% τον Νοέμβριο 2019 από 21,2% τον Νοέμβριο 2018), η Μακεδονία- Θράκη (18,7% από 19,3%) και Στερεά Ελλάδα (17,4% από  17,9%) με το Αιγαίο (17,4% από 19,7%). Ακολουθούν, η Πελοπόννησος- Δυτική Ελλάδα- Ιόνιοι Νήσοι (16,6% από 18,4%), η Αττική (15,3% από 19%) και η Κρήτη (12,7% από 14,3%).
Σύμφωνα με την έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, σε σύνολο χώρας οι άνεργοι ανήλθαν σε 772.614 άτομα και ο αριθμός τους μειώθηκε κατά 104.254 άτομα σε σχέση με τον Νοέμβριο 2018 (μείωση 11,9%) και κατά 8.701 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο 2019 (μείωση 1,1%).

Το σύνολο των απασχολουμένων εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.910.499 άτομα και αυξήθηκε κατά 76.463 άτομα σε σχέση με τον Νοέμβριο 2018 (αύξηση 2%), αλλά μειώθηκε κατά 6.990 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο 2019 (μείωση 0,2%).
Γ.Δ.


Έρχεται στην Ξάνθη ο Μητσοτάκης;
Τη νέα πτέρυγα του εργοστασίου «Γερμανός» στο Όλβιο αναμένεται να εγκαινιάσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 26 Φεβρουαρίου.
Η επίσκεψη στην Ξάνθη έχει σχεδιαστεί από καιρό, αλλά δεν έχει ανακοινωθεί κάτι επίσημα ούτε από την εταιρεία ούτε από το γραφείο του πρωθυπουργού.
Η επίσκεψη, εάν τελικά οριστικοποιηθεί, συμπίπτει χρονικά με τον αγώνα της Ξάνθης με τον ΠΑΟΚ στα Πηγάδια, και ίσως λόγω του άσχημου κλίματος που υπάρχει να μην θεωρείται και η καλύτερη χρονική συγκυρία.
Αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις…


 Το τελευταίο οχυρό…
Φαίνεται πως σ’ αυτή την πόλη διαβαίνουν τα σοκάκια της άνθρωποι με  περίσσια ευαισθησία και μεράκι.
Μεράκι για την τέχνη, για τον πολιτισμό. Εκεί στο σπίτι πολιτισμού της ΦΕΞ ήταν κόσμος πολύς. Νάταν κάποιοι απ’ αυτούς που διψάν; Κάποιοι απ’ όσους αντιστέκονται; Όποιοι κι αν ήταν, εκεί ήταν και οι μαστόροι του λόγου, της ποίησης και της μουσικής. Που τάχθηκαν θαρρείς, να βάλουν το δικό τους λιθαράκι, για να κρατηθεί όρθιο το τελευταίο μας οχυρό.
Απ’ το νησί των σφουγγαράδων η Καίτη Κουλιά με μιαν εξαίσια φωνή και ερμηνεία-όπως χρόνια τη γνωρίζουμε-ίσα με την κυρά του καπνού ο Γιώργος Φρατζολάς-ο “δάσκαλος” όπως τον γνωρίζουμε-και οι μουσικοί τους, με μιαν όστρια μακριά απ’ τ’ αλαλάζοντα κύμβαλα της επικαιρότητας,  “ήταν λιμάνι κι αγκαλιά και γλυκιά απαντοχή, αχ το σπιτάκι μας, κι αυτό είχε ψυχή” όπως θα λεγε ο άλλος μεγάλος μας ποιητής.
Η παρουσία τους το Σαββατόβραδο είχε πάλι ψυχή, είχε σεμνότητα, είχε σκληρή δουλειά “γιατί δε γίνεται αλλιώς όταν παλεύεις με το φως”. Είχε ομορφιά και δόσιμο.
Το δικό μας αντίδωρο(μακριά από παινέματα)με σεβασμό σε τούτο το δώρο, η αίσθηση και η βεβαιότητα πια πως ανάμεσα στ απέραντα χωράφια τα πνιγμένα στα ζιζάνια και στ’ αγριόχορτα των καιρών, ακόμα βλασταίνει μια αγκαλιά κατακόκκινες φωτεινές παπαρούνες..!
Χρύσα Μπαΐρα


Νέος Αστυνομικός Διευθυντής Ξάνθης ο Πασχάλης Γιώρης
Εποχή κρίσεων στα σώματα Ασφαλείας και στην Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης όπως όλα δείχνουν θα αναλάβει αστυνομικός Διευθυντής ο κ. Πασχάλης Γιώρης ο οποίος πήρε από πέρσι την προαγωγή αυτή.  Ο κ. Χρήστος Σταμπουλής φαίνεται πως τελικά μετατίθεται στην Διεύθυνση Αστυνομίας Καβάλας ως Υποδιευθυντής παρότι φημολογούνταν ότι θα παρέμενε και ότι δεν θα άλλαζε τίποτε στην Αστυνομική Διεύθυνση της Ξάνθης. Ο κ. Γιώρης είναι Ξανθιώτης και πολύ γνωστός στην κοινωνία της πόλης και με πολύ καλά δείγματα γραφής στον χειρισμό διαφόρων υποθέσεων. Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται την επόμενη εβδομάδα όταν ολοκληρωθεί και η διαδικασία των ενστάσεων.
Μ.Ξ.


Η αρχή έγινε
Την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου στην ίδια στήλη κάνουμε αναφορά στην ηθική υποχρέωση του δήμου Ξάνθης «Να τιμηθεί ο Θανόπουλος».
Αυτός ήταν ο λιτός τίτλος του σχολίου. Και εξηγούσαμε γιατί έπρεπε να γίνει αυτό ως ελάχιστη τιμή στον άνθρωπο αυτόν που συνέβαλε τα μέγιστα για να διασωθεί η Παλιά Πόλη και εν συνεχεία να μεταμορφωθεί στο σημερινό στολίδι με την ανάδειξή της.
Με ιδιαίτερη ικανοποίηση λοιπόν πληροφορηθήκαμε την άμεση αντίδραση της δημοτικής παράταξης «Πολίτες της Ξάνθης» στο σχόλιο για τον Κωνσταντίνο Θανόπουλο.
Πρόκειται για μια θετική αρχή, πρόκειται για την πρώτη ευαισθητοποίηση στο θέμα και βάσιμα ελπίζουμε πως το δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης θα αρθεί στο ύψος του με ομόφωνη απόφασή του να τιμήσει τον άνθρωπο εκείνον που οραματίστηκε και υλοποίησε μια μεγάλη και δύσκολη απόφαση η οποία έσωσε στην αρχή και ανέδειξε στη συνέχεια την αρχιτεκτονική αξία της Παλιάς Πόλης, για την οποία σήμερα εμείς οι Ξανθιώτες είμαστε υπερήφανοι και την έχουμε καμάρι μας και την δείχνουμε σε κάθε επισκέπτη μας.
Η αρχή έγινε λοιπόν, τα γεγονότα γνωστά, ο πρωταγωνιστής γνωστός μεν, απουσιάζει, αλλά υπάρχει το έργο του.
Γ.Δ.


Ο δήμος έχει συνέχεια και το Μονοπάτι πιστώνεται στον Δημαρχόπουλο
Επειδή ο δήμος έχει συνέχεια θα ήταν τεράστιο λάθος για την νέα δημοτική αρχή να μην συνεχίσει κάτι καλό που ξεκίνησε η προηγούμενη και θα ήταν άδικο να το αναγνωρίζει και να πιστώνει αυτό που της αναλογεί. Ο λόγος για το μονοπάτι «NESTOS – RODOPI TRAIL» για το οποίο αναφέρεται εκτενώς σε συνέντευξη του στην «Καθημερινή» ο δήμαρχος Μ. Τσέπελης όμως δεν βρήκε μια λέξη να πει για τον προηγούμενο δήμαρχο Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο που στήριξε το εγχείρημα. Να σημειώσουμε ότι το Μονοπάτι είναι το 13ο που υλοποιείται στην χώρα μας μέσω του  προγράμματος  «Μονοπάτια Πολιτισμού» της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού με την ευγενική δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», ένα πρόγραμμα που απέσπασε φέτος το μοναδικό Ευρωπαϊκό Βραβείο για την Πολιτιστική Κληρονομιά / Βραβείο Europa Nostra 2019 για τη χώρα μας!
Μάλιστα σε ειδική εκδήλωση στην κεντρική πλατεία στις 11 Ιουνίου του 2019 παραδόθηκε από τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Πεζοπόρων και την κα Καρρά η έγγραφη πιστοποίηση και αναγνώριση του μονοπατιού «NESTOS – RODOPI TRAIL» το οποίο και εντάσσεται στο χάρτη των αναγνωρισμένων μονοπατιών της Ευρώπης και παράλληλα η Ξάνθη στον χάρτη του περιπατητικού τουρισμού. Ενός είδους τουρισμού που αριθμεί 40.000.000 funs σ’ όλο τον κόσμο.
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…