Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020

0

Αλλεπάλληλες συσκέψεις
Μόλις έγινε γνωστή η δήλωση Κικίλια ο δήμαρχος Ξάνθης συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη. Συμμετείχε ο αντιδήμαρχος κ. Φανουράκης, ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού κ. Ασκαρίδης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Μπούτος καθώς επίσης και άλλοι αντιδήμαρχοι.
Έγινε μια πρώτη συζήτηση και στην συνέχεια στις 3 το απόγευμα συγκάλεσε σύσκεψη των επικεφαλής των παρατάξεων. Να σημειώσουμε ότι σε  καμιά απ’  αυτές τις συσκέψεις δεν κλήθηκαν παραγωγικοί φορείς και άμεσα εμπλεκόμενοι με τον θεσμό . Όπως  ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης και η πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης. Μόνο προς το τέλος της σύσκεψης πήγαν κάποιοι από τον χώρο της εστίασης εκφράζοντας τις αντιδράσεις τους.
Μ.Ξ.


Έργα στην Πινακοθήκη
Φίλος τεχνικός, για την ακρίβεια Μηχανικός, συζητώντας προχθές για την Πινακοθήκη του δήμου, μου είπε πως το θαυμαστό αυτό κτίριο έχει ανάγκη συντήρησης.
Μου εξήγησε πως τα παλιά αυτά αρχοντικά που κουβαλάνε και πολλά χρόνια ζωής, έχουν ανάγκη συχνής φροντίδας.
Μάλιστα μου έλεγε πως το πρώτο και βασικό έργο που θα πρέπει να γίνει είναι στα κεραμίδια. Κι αυτό, διότι από κει ξεκινούν και δημιουργούνται τα προβλήματα.
Αυτά, κι ας τα λάβουν υπ’όψιν τους οι αγαπητοί της Τεχνικής Υπηρεσίας.
Γ.Δ.


Υπερβολικός λόγος
Βρέθηκε η ευκαιρία, δυστυχώς, με τα κρούσματα του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη, να δούμε και να ζήσουμε την υπερβολή του κάθε ματζίρη νεοέλληνα.
Μάλιστα, από τη στιγμή που έχει αποκτήσει ένα πληκτρολόγιο και τη δυνατότητα να λέει και να γράφει ό,τι του κατέβει, έχει ξεσαλώσει.
Γράφει ότι του κατέβει, βρίζει, κατηγορεί, χυδαιολογεί ανωνύμως. Για άλλη μια φορά κυριαρχεί ο υπερβολικός έως προσβλητικός λόγος, αγοραίες εκφράσεις και απόψεις για όλα, ημιμαθών ανθρώπων.
Γι’αυτό, ψυχραιμία κι όχι εμπιστοσύνη στις άσχετες φήμες που πανικοβάλουν. Με ηρεμία, επιφυλακή, τήρηση των κανόνων υγιεινής, θα ξεπεράσουμε την δοκιμασία.
Γ.Δ.


Το λιμάνι Αλεξανδρούπολης
Το έχουμε επισημάνει εδώ και αρκετό καιρό ότι το Λιμάνι Αλεξανδρούπολης τα επόμενα χρόνια θα εξελιχθεί και θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο.
Είναι γνωστό ότι η βόρεια πλευρά της Αλεξανδρούπολης συναντά την Βουλγαρία, Ρουμανία και από εκεί επεκτείνεται προς τα βόρεια. Οπότε, όπως γράφουν αρκετοί αναλυτές, «υπάρχει ανάγκη πρόσβασης οδικής, σιδηροδρομικής και θαλάσσιας συγκοινωνίας».
Παράλληλα το λιμάνι σχεδιάζεται ως ενεργειακός κόμβος κι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό.
Γ.Δ.


Τα «λουλούδια» που ψηφίζουμε
Από καιρού εις καιρόν ανθίζει (μάλλον κακοφορμίζει) και από κάποιο από τα «λουλούδια» που κάποιοι επιλέγουν ως εκπροσώπους τους σε αυτοδιοίκηση, βουλή και ευρωβουλή και μας αφήνουν έκπληκτους με το μέγεθος της βλακείας τους.
Τα κρούσματα πολλά και από όλους τους πολιτικούς χώρους. Πιο πρόσφατα είχαμε το φανατικό ξέσπασμα του ευρωβουλευτή- βαμμένου μπαοκτσή Ζαγοράκη, την άναρθρη «ομιλία» του Αλέξη Γεωργούλη στο Ευρωκοινοβούλιο κ.α.
Προχθές πάλι είχαμε τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και Ολυμπιονίκη –τρομάρα του- Αλέξανδρου Νικολαΐδη, που επιτέθηκε κατά της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό με χυδαιότητα, διατυπώνοντας την άποψη ότι ο κορωνοϊός έχει ταξικό χαρακτήρα:  «Ένα κρούσμα κορωνοϊού ανάμεσα στους πρόσφυγες, θα έλυνε πολλά προβλήματα για την κυβέρνηση. Δυστυχώς για αυτούς όμως (και για όλους μας εάν τελικά έρθει), τον ιό θα τον φέρουν στην Ελλάδα αυτοί που έχουν λεφτά για αεροπορικό εισιτήριο, όχι όσοι στοιβάζονται σε σκηνές».
Με όλα αυτά αναρωτιέται κανείς: “μα καλά, ποιοι πάνε και τους ψηφίζουν αυτούς;”
Κ.Κ.


Στόματα ερμητικά κλειστά
Στόματα ερμητικά κλειστά στα Νοσοκομεία της χώρα για ελέγχους και πιθανά νέα κρούσματα του κορωνοϊού. Διοικητές και προϊστάμενοι έχουν λάβει εντολή να μη δίνουν καμία πληροφορία και να προβαίνει σε ανακοινώσεις μόνο το Υπουργείο. Πιθανά κρούσματα ελέγχονται με απόλυτη διακριτικότητα.
Ωστόσο, η… φρενίτιδα που ανοίγει τα fake news δρόμο… ένδοξο και φήμες χωρίς τέλος, δημιουργούν ταραχή χωρίς λόγο. Άλλωστε, όπως απεδείχθη το υπουργείο ανακοινώνει αμέσως κάθε νέο κρούσμα ώστε να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα. Τα… κρούσματα λοιπόν, που το πρωί είναι μόλις ένα, μετά γίνονται τρία και το απόγευμα πέντε μη τα ακούτε.
Στο Νοσοκομείο μας μέχρι και χθες το απόγευμα δεν είχε υπάρξει κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα ούτε και αναμενόταν αποτέλεσμα για κάποιο ασθενή.
Ε.Δ.


Η ματαίωση των καρναβαλιών
Σοκ προκάλεσε ομολογουμένως η απόφαση της ματαίωσης του συνόλου των καρναβαλικών εκδηλώσεων της χώρας μετά την επιβεβαίωση τριών κρουσμάτων. Για κάποιους από μας μπορεί η απόφαση να φαίνεται, εκτός από στενάχωρη, και υπερβολική, ωστόσο ας κρατήσουμε στο μυαλό μας δύο τινά. Το πρώτο είναι ότι η απόφαση ελήφθη από ειδικούς επιστήμονες στο παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών και με βάση τις δυνατότητες που τα νοσοκομεία της χώρας έχουν να αντιμετωπίσουν μαζικά κρούσματα, κυρίως περιφερειακά. Το δεύτερο ότι αν εκδηλωνόταν κρούσματα συγκεντρωμένα σε κάποια περίπτωση, η κυβέρνηση θα ετίθετο στο στόχαστρο γιατί δεν έπραξε αρκετά…
Ε.Δ.


Ολιστική αντιμετώπιση
Στον αντίποδα βέβαια, η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της τον συνολικό τρόπο που διαχειρίζεται το ζήτημα των προληπτικών μέτρων για τον κορωνοϊό. Γιατί ακυρώνεις τα καρναβάλια, αλλά διεξάγονται κανονικά οι ποδοσφαιρικοί αγώνες; Αναρωτιούνται κάποιοι με νόημα. Γιατί δεν επιτρέπεις την εκδήλωση του δήμου, αλλά δίπλα τελείται γάμος με 500 άτομα; Λένε άλλοι.
Η ηγεσία του υπουργείου Υγεία οφείλει να αντιμετωπίσει ολιστικά τα μέτρα πρόληψης και να αποσαφηνίσει πώς θα διαχειριστεί μαζικές εκδηλώσεις και σημεία συνωστισμού.
Ε.Δ.


Η ανάπτυξη ευνοεί τους γύρω
Κάποιοι, ελάχιστοι, απορούν ή και δυσφορούν για την αναπτυξιακή προοπτική του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και απορούν για τη θετική μας θέση ως προς το θέμα αυτό.
Απαντούμε λοιπόν και υπενθυμίζουμε όσους δυσφορούν, πως το όλο θέμα είναι απλό, ιδιαίτερα απλό και εξηγώ.
Όταν σε μια γεωγραφική ενότητα όπως η Θράκη, αναπτύσσεται ένα τμήμα της, είναι φυσιολογική εξέλιξη από την ανάπτυξη αυτή να κερδίσουν, να ευνοηθούν και οι άλλες γειτονικές περιοχές.
Αυτή η άποψη δεν είναι τυχαία. Έτσι συμβαίνει πάντα στην ελεύθερη οικονομία. Με κέντρο μια περιοχή, η ανάπτυξη, η πρόοδος, διαχέεται και στις διπλανές.
Σας θυμίζω το τι γίνεται με τα ξενοδοχεία των γύρω πόλεων της Ξάνθης την περίοδο του Καρναβαλιού. Κομοτηνή και Καβάλα έχουν κόσμο εξαιτίας των εκδηλώσεων που υλοποιούνται στην Ξάνθη.
Η ίδια λογική θα ισχύσει και στην περίπτωση της ανάπτυξης της Αλεξανδρούπολης, όπου θα βρουν απασχόληση επιστήμονες και από την Ξάνθη, τοπικές επιχειρήσεις θα τροφοδοτήσουν τις εκεί με προϊόν που παράγεται μόνον στην Ξάνθη και άλλες τέτοιες περιπτώσεις.
Ανοιχτό μυαλό λοιπόν χρειάζεται και πνεύμα Περιφερειακής συνείδησης.
Γ.Δ.


Ας είμαστε σοβαροί και ας κρίνουμε με βάση το κοινωνικό όφελος κι όχι το προσωπικό μας
Άθελά μας γίναμε μάντεις κακών… Ο λόγος για την αναφορά μας σε σχόλιο της στήλης στο προηγούμενο φύλλο μας ως απευκταία πιθανότητα να ακυρωθεί το καρναβάλι μας όπως της Βενετίας. Πράγμα που συνέβη! Σαν «βόμβα» έπεσε στην πόλη μας η δήλωση του Υπουργού υγείας Βασίλη Κικίλια ότι ακυρώνονται όλες οι καρναβαλικές εκδηλώσεις της χώρας. Όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας η οικονομική ζημιά για την πόλη όπως και για τις άλλες πόλεις που διοργανώνουν καρναβάλι ή εκδηλώσεις και ξοδεύουν χρήμα με προσδοκώμενο όφελος, είναι τεράστια. Είναι γεγονός ότι αμέσως μόλις έγινε γνωστό άρχισαν οι ακυρώσεις  σε ξενοδοχεία. Επίσης ο κλάδος της εστίασης που είχε προετοιμαστεί για το τριήμερο αντιδρά και ζητά να γίνει κανονικά το Καρναβάλι. Αντιδράσεις εξέφρασαν και άλλοι δήμαρχοι όπως της Πάτρας, του Ρεθύμνου ενώ ο δήμαρχος Ξάνθης Μ. Τσέπελης επιφυλάχτηκε να δηλώνει ότι αυτό είναι μια βόμβα που πλήττει την οικονομία του νομού αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Το ζητούμενο όμως είναι ποιος απ’ όλους αυτούς θα αναλάβει την ευθύνη αν έχουμε εξάπλωση του κορωνοϊού και αρρωσταίνουν και πεθαίνουν άνθρωποι; Οι δήμαρχοι, οι ξενοδόχοι, ή οι εστιάτορες;
Ας μην είμαστε λοιπόν γραφικοί και πριν κάνουμε δηλώσεις ας σκεφτόμαστε με το κριτήριο το κοινωνικό όφελος που είναι πρωτίστως η προστασία της δημόσιας υγείας και όχι με τα συμφέροντα του κάθε κλάδου. Η υγεία υπεράνω όλων και για να πάρει αυτή την απόφαση ο υπουργός κάτι περισσότερο ξέρει… Αλλοίμονο αν την πήρε έτσι ελαφρά τη καρδία…
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 17 Απριλίου 2024

Ποιος βρωμίζει; Χρόνια τώρα παρακολουθώ όπως κι εσείς βέβαια τις φιλότιμες και αξιέπαινες …