Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Παρέμβαση της Διεύθυνση Υγείας ΠΑΜΘ για την ασφαλή κατανάλωση μανιταριών

Παρέμβαση της Διεύθυνση Υγείας ΠΑΜΘ για την ασφαλή κατανάλωση μανιταριών

0

Ενημερώνει για τα συμπτώματα δηλητηρίασης που εμφανίζουν τα δύο πιο επικίνδυνα είδη μανιταριών στην Ελλάδα

 Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας ΠΑΜΘ εξέδωσε οδηγίες για την ασφαλή χρήση μανιταριών, με δεδομένο ότι κάθε χρόνο καταγράφονται αρκετά κρούσματα δηλητηρίασης, λόγω άγνοιας ή μη ορθής αναγνώρισης των ειδών.

Οι οδηγίες αφορούν στην συλλογή και κατανάλωση άγριων μανιταριών και αναφέρουν: «Κάθε χρόνο καταγράφονται στην χώρα μας 80 έως 140 περιστατικά δηλητηριάσεων από άγρια μανιτάρια, λόγω της άγνοιας του πληθυσμού και της αδυναμίας  διάκρισης μεταξύ εδωδίμων και δηλητηριωδών, επειδή η διάκριση αυτή είναι πρακτικά αδύνατη χωρίς τις ειδικές μεθόδους ταυτοποίησης.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Κέντρου Δηλητηριάσεων , από αρχές Οκτωβρίου έως (12-12-2019) καταγράφηκαν 89 περιστατικά σοβαρών δηλητηριάσεων σε όλη τη χώρα.

Στην Ελλάδα φύονται περίπου 2.000 είδη μανιταριών , αλλά δύο είναι τα είδη (muscaria και phalloides),που προκαλούν δηλητηρίαση.

1) Τα muscaria με σχετικά γρήγορο χρόνο έναρξης συμπτωμάτων (μισή -δύο ώρες μετά το γεύμα). Τα συμπτώματα είναι έμετοι, διάρροιες, εφίδρωση, σιελόρροια, βραδυκαρδία ,μύση υπόταση. Από το είδος αυτό δεν έχουμε σοβαρές δηλητηριάσεις με επιπλοκές.

2) phalloides που προκαλούν την πιο επικίνδυνη δηλητηρίαση. Τα συμπτώματα αρχίζουν 6-24 ώρες μετά το γεύμα.

Αρχικά ο ασθενής παρουσιάζει εμέτους, διάρροιες , πυρετό, ταχυκαρδία, υπόταση, αφυδάτωση και οξέωση. Μετά από 24-48 ώρες παρατηρείται ύφεση των συμπτωμάτων του γαστρεντερικού συστήματος και εμφάνισης διαταραχών ηπατικής και νεφρικής λειτουργίας. Αν δεν χορηγηθεί κατάλληλη θεραπεία 3-5 ημέρες μετά από την κατανάλωση των ακατάλληλων μανιταριών , η ηπατική δυσλειτουργία μπορεί να εξελιχθεί σε ηπατική ανεπάρκεια.

Όσο γρηγορότερη είναι η έναρξη χορήγησης αντιδότου τόσο θετική είναι η εξέλιξη του περιστατικού και η μείωση της θνησιμότητας».

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η Ξάνθη τιμά τα 104α Ελευθέριά της

Αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων από την Δευτέρα 02/10 έως και την Τετάρτη 04/10 Η 4η Οκτωβρ…