Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Μια συγκινητική βραδιά για τη Χ. Μαργαριτοπούλου και τους Έλληνες Βλαχόφωνους της ΑΜΘ

Μια συγκινητική βραδιά για τη Χ. Μαργαριτοπούλου και τους Έλληνες Βλαχόφωνους της ΑΜΘ

0

Παρουσιάστηκε η ψηφιοποίηση του αρχείου και το υπό έκδοση βιβλίο της. Θερμές ευχαριστίες από την ίδια

 Για το εγχείρημα και την ίδια μίλησαν ο Θανάσης Μουσόπουλος, ο γραφίστας Γαβριήλ Τσαγγαράτος, η επ. καθηγήτρια Αικατερίνη Μάρκου και η Δρ Λαογραφίας Γαρυφαλλιά Θεοδωρίδου

Μια συγκινητική βραδιά έζησαν την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020 στο Ιστορικό  Λαογραφικό  Μουσείο Ξάνθης όσοι παραβρέθηκαν στην «Παρουσίαση και έκθεση», με αφορμή την ψηφιοποίηση του αρχείου και το υπό έκδοση βιβλίο της κας Χαρίκλειας – Σταματίας Ι.  Μαργαριτοπούλου.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν πριν πάρουν το λόγο οι ομιλητές, ο Απόστολος Τσότσος, πρόεδρος ΦΕΞ και ο Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Ξάνθης και Περιθεωρίου Αρχιμανδρίτης Σωφρόνιος Γκουτζίνης.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κος Θανάσης Μουσόπουλος, φιλόλογος – συγγραφέας όπου αναφέρθηκε στη ζωή και το  έργο της κας Χαρίκλειας – Σταματίας Ι.  Μαργαριτοπούλου. Όπως σημείωσε: «  Νιώθω ιδιαίτερα χαρούμενος και ευλογημένος που μου δίδεται τούτη η ευκαιρία να χαιρετίσω τη φίλη και συνοδοιπόρο  Χαρίκλεια Μαργαριτοπούλου. Με τις δημοσιεύσεις της μαθαίνουμε και το δεύτερο όνομά της Σταματία. Ασταμάτητη στην προσφορά και στην παρουσία της στην Ξάνθη, χαριτωμένο μαργαριτάρι, κλέος της Ηπείρου και της Θράκης. Με την ευκαιρία αποδίδω ευγνωμοσύνη στους Ηπειρώτες και στις Ηπειρώτισσες στους οποία πολλά οφείλει η περιοχή μας. Από μικρός στην αγορά και στους δρόμους της πόλης συναντούσα ηπειρώτες, τα μαγαζιά τους, τις επιγραφές στα χάνια. Από τους καστοριανούς συγγενείς μου συχνά άκουγα για τους μακεδόνες και ηπειρώτες μαστόρους που έρχονταν από πιο παλιά εδώ από κείνα τα μέρη, έχτιζαν και το χειμώνα έφευγαν στην πατρίδα τους. Αργότερα, καθώς μεγάλωνα όλα τούτα τα διάβαζα σε εργασίες ποικίλες και βιβλία. Έμαθα για το ρόλο των Ηπειρωτών στην απελευθέρωση της Ξάνθης το 1919.  Είχα την τύχη να γνωρίσω και να συνεργαστώ στη ΦΕΞ με το Θωμά Εξάρχου, που επίσης τόσα πρόσφερε στην πόλη μας. Θα μου επιτρέψετε να αναφέρω την Σούλα Πρωτόπαπα με την οποία συνεργαστήκαμε επίσης εδώ στη ΦΕΞ και τον Ζήση Μπρούμπη με τη βοήθεια του οποίου εργάστηκα στο χώρο της εκπαίδευσης. Έτσι γνώρισα τον αγαπητό Γιάννη Μεταλλινό. Κάτι που λέω δημόσια για πρώτη φορά. Όταν γεννήθηκα μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου ήταν ο Ιωακείμ Μαρτινιανός από τη Μοσχόπολη της Ηπείρου. Στις 10 Δεκεμβρίου 1953 έφυγε από τούτη τη ζωή. Ήμουν κοντά πέντε χρονών, θυμάμαι το σκήνωμά του να περνά μπροστά μας στη γωνία Καραολή και Τσιμισκή. Ο Ιωακείμ ήταν λόγιος. περίφημο είναι το βιβλίο του για τη Μοσχόπολη. Τη μεγάλη ηπειρώτικη παράδοση συνεχίζει η Χαρίκλεια Μαργαριτοπούλου. Είχα τη χαρά να συνεργαστώ μαζί της σε σημαντικές στιγμές αυτής τη δημιουργικής παρουσίας και προσφοράς».

Ο κος Γαβριήλ Τσαγγαράτος, γραφίστας, τόνισε μεταξύ άλλων, «μέσα από την ανάγνωση αυτού του κειμένου έμαθα εν πολλοίς την ιστορία της Ξάνθης και της ευρύτερης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η πολιτισμική, κοινωνική και η οικονομική τους δραστηριότητα έχει αφήσει εμφανώς τα σημάδια της και στην πόλη της Ξάνθης. Το γενεαλογικό ιστορικό της κας Μαργαριτοπούλου αποτυπώνει ακριβώς όλο το εύρος των παραπάνω δραστηριοτήτων. Οφείλω δε, να ομολογήσω ότι μετά από τις πολλαπλές αναγνώσεις του έργου της αισθάνομαι πλέον συγγενής».

Η Αικατερίνη Μάρκου, επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα των εργασιών αυτών: «το αρχείο και το έργο αποτελούν μια σοβαρή παρακαταθήκη για την πόλη και είμαστε ευγνώμονες απέναντι στην κα Μαργαριτοπούλου για αυτή την προσφορά της».

Το πάνελ των ομιλητών συμπλήρωσε η Γαρυφαλλιά Γ. Θεοδωρίδου, Δρ Λαογραφίας του ΔΠΘ, διδάσκουσα στο τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών ΔΠΘ που παρουσίασε μια (προ)επισκόπηση του αρχείου «Χαρίκλειας-Σταματίας Ιωάννου Μαργαριτοπούλου».

Η εκδήλωση έκλεισε με την κα Χαρίκλεια – Σταματία Ι.  Μαργαριτοπούλου συγκινημένη να ευχαριστεί από το βήμα τους συντελεστές αυτού του σπουδαίου έργου και καλώντας μας στο επόμενο Ραντεβού της παρουσίασης του τόμου «Έλληνες  Βλαχόφωνοι στην  Ανατολική  Μακεδονία  και  Θράκη».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ολοκληρώθηκε το Εργαστήρι για την «Αντιγόνη» με τον Γιώργο Φραντζολά στο ΙΘΤΠ

Σκοπός του Λογοτεχνικού αυτού Εργαστηρίου ήταν να αναδείξει το φιλοσοφικό, ψυχολογικό και …