Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ενδιαφέρουσα πρόταση από τον παλιό Συνεταιριστή Νίκο Τσούργιαννη

Ενδιαφέρουσα πρόταση από τον παλιό Συνεταιριστή Νίκο Τσούργιαννη

0

Να ιδρυθεί Τριτοβάθμια Συνεταιριστική Σχολή στην Σταυρούπολη

Οι τοπικοί άρχοντες οφείλουν ν’αγκαλιάσουν και ζητήσουν την υλοποίηση της πρότασης

Μία επιστολή με περιεχόμενο της μια σοβαρή πρόταση. Από έναν άνθρωπο που γνώρισε το Συνεταιριστικό κίνημα, που έζησε μέσα και αυτό και αγωνίστηκε με κάθε τρόπο να βοηθήσει τους αγρότες.

Την επιστολή μας έστειλε ο κ. Νίκος Τσούργιαννης και πέρα από τα εισαγωγικά που αφορούν τη γνωριμία με τον ιδρυτή της Εφημερίδας μας, περιλαμβάνει μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πρόταση που τίθεται υπ’ όψιν των αρμοδίων του τόπου για να την αγκαλιάσουν και υλοποιήσουν.

Η πρόταση αφορά την ίδρυση Τριτοβάθμιας Συνεταιριστικής Σχολής στη Σταυρούπολη.

Η επιστολή:

Παλιές και νέες γνωριμίες – Μία πρόταση

Γνώρισα τον Γιάννη Διαφωνίδη σχεδόν μόλις ίδρυσε και εξέδωσε την Ξανθιώτικη Εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ. Δεν τον ήξερα πιο μπροστά, τον γνώρισα σε ένα εφημερεύων φαρμακείο της οδού «Καβάλας» 28ης Οκτωβρίου.

Ένα ψηλό λεπτό παλληκάρι, ένας έφηβος με ανακατωμένα μαλλιά, θαρρώ φορούσε γυαλάκια και βαστούσε στη μασχάλη του ένα φάκελο με διάφορες κόλλες χαρτιού.

Από τα συγχαρητήρια του προσωπικού του φαρμακείου κατάλαβα ότι ήταν ο νέος που ίδρυσε την καινούργια εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ της Ξάνθης και του έδωσα την κάρτα μου και του ζήτησα να μου στείλει την εφημερίδα του, την οποία παραλαμβάνω καθημερινά μέχρι σήμερα.

Ίσως είμαι ο αρχαιότερος συνδρομητής, ή ένας από τους αρχαιότερους συνδρομητές του ΕΜΠΡΟΣ.  Τώρα έχω περάσει τα ογδόντα χρόνια, δεν μπορώ να διαβάσω ο ίδιος και μου τη διαβάζει η γυναίκα μου την εφημερίδα.

Κατά καιρούς το ΕΜΠΡΟΣ φιλοξένησε απόψεις μου και το 1982 μας τύπωνε την εφημερίδα του Αγροτικού Συλλόγου Ξάνθης ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΛΗ. Μια προφητική εφημερίδα για μελλούμενα της αγροτιάς τότε.

Προχθές συγκινήθηκα, όταν η γυναίκα μου, διάβασε στοιχεία του βιογραφικού της γιατρού μου, Σταυρούλας Παπαδοπούλου. Για την γιατρό, μου μίλησε ένας φίλος μου που είχε πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα σακχάρου από εμένα και μου είπε ότι μια καινούργια γιατρός η Σταυρούλα Παπαδοπούλου, στην οδό Βελισσαρίου 4-6 στον τελευταίο όροφο, του ρύθμισε το σακχάρου και πλέον το ελέγχει κανονικά.

Επισκέφτηκα τη γιατρό και σε εύλογο χρονικό διάστημα αντιμετώπισα τα προβλήματα που μου απασχολούσαν και έχω ρυθμίσει το σακχάρου μου κανονικά.

Συγκινήθηκα λοιπόν όταν έμαθα στοιχεία από το βιογραφικό της που δεν υποπτευόμουνα και με εξέπληξε. Αγαπώ την Σταυρούλα σαν κόρη μου, την θαυμάζω σαν επιστήμονα, την εκτιμώ σαν άνθρωπο και την θεωρώ πατριωτάκι μου μιας και κατάγεται όπως κι εγώ από την περιοχή της Σταυρούπολης.

Οι βουνίσιοι είναι σκληροτράχηλοι, έχουν πλατιά και καθαρά μυαλά και μεγάλη καρδιά, για αυτό αγαπούν όλο τον κόσμο. Άλλωστε με στενά μυαλά και μικρή καρδιά δεν μεγαλούργησε κανένας. Ίσως γι αυτό η Σταυρούπολη καμαρώνει για πολλά από τα παιδιά της.

Ο Αλέξανδρος Μπαλτατζής από τον Νεοχώρι, είναι ο πατέρας των Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Ο Κωνσταντίνος Χουρμουζιάδης από τον Δαφνώνα, είναι ο πατέρας των Καταναλωτικών Συνεταιρισμών Ελλάδος.

Η τωρινή Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι Σταυρουπολίτισσα.

Σαν δάσκαλος της Συνεταιριστικής Σχολής της Θεσσαλονίκης γνωρίζω πόσα προσέφεραν οι Συνεταιρισμοί σε μια εποχή χειρότερη από την σημερινή αμέσως μετά από την Μικρασιατική καταστροφή και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και πόσα θα μπορούσαν να προσφέρουν σήμερα σε μια εποχή που χωρίς Συνεταιρισμούς, χωρίς συνεργατικά εργαλεία και Αγροτική Τράπεζα μόνη της η αγροτιά παλεύει και προσπαθεί να επιβιώσει. Η Σταυρούπολη λοιπόν είναι η Χάλκη της Συνεταιριστικής Ιδέας και Πρακτικής. Θα πρότεινα το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, η Δημαρχία Ξάνθης που διαδέχθηκε την Ιστορική Δημαρχία της Σταυρούπολης, το Ίδρυμα Αλέξανδρος Μπαλτατζής, η ΣΕΚΕ, ο Αλέξανδρος Κοντός και όλοι οι Σταυρουπολίτες να ζητήσουμε την Ίδρυση Τριτοβάθμιας Συνεταιριστικής Σχολής στη Σταυρούπολη και να επιδιώξουμε τη δημιουργία της.

Ίσως να είναι το μοναδικό αναπτυξιακό όνειρο για την περιοχή. Εύχομαι η Σταυρουπολίτισσα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας να υπογράψει αυτό το όνειρο.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

Νικόλαος Λ. Τσούργιαννης

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτή την Τετάρτη η επίσημη έναρξη του 9ου φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων»

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στις 8 το βράδυ επί της κεντρικής πλατείας με τη συναυλία του …