Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ελεγχόμενη ανησυχία για τον κορωνοϊό στην Ξάνθη

Ελεγχόμενη ανησυχία για τον κορωνοϊό στην Ξάνθη

0

Σε ρυθμούς καθημερινότητας τα ψώνια στα μάρκετ – Παρατηρείται μόνο αύξηση στα απολυμαντικά χεριών – Δεν υπάρχουν ελλείψεις προϊόντων

 

Τι έδειξε η έρευνα του «Ε» στις γνωστές αλυσίδες μάρκετ

Εκδόθηκε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη λήψη μέτρων αποφυγής και τον περιορισμό διάδοσης του κορωνοϊού – Τι προβλέπει

 

 

Με σύνεση, νηφαλιότητα και προπαντός ψυχραιμία φαίνεται πως αντιμετωπίζει η τοπική κοινωνία την πιθανότητα της έλευσης και στην χώρα μας ή και στην πόλη μας του κορωνοϊού.

Δεν αδειάζουν τα ράφια στα σούπερ μάρκετ και στα παντοπωλεία ή καταστήματα τροφίμων της γειτονιάς ούτε έχουν διαπιστωθεί μαζικές αγορές τροφίμων μακράς διαρκείας μέχρι στιγμής. Όλα κυλούν ήρεμα και σε καθημερινούς ρυθμούς ωστόσο η ανησυχία του κόσμου διαφαίνεται από την μεγάλη και ασυνήθιστη ζήτηση στα απολυμαντικά!

Τι έδειξε η έρευνα του «Ε» στις γνωστές αλυσίδες μάρκετ

Η εικόνα από τα άδεια ράφια στα ιταλικά σούπερ μάρκετ που κάνουν τον γύρω του κόσμου ως ένδειξη πανικού έχει βάλει σε σκέψεις τους καταναλωτές χωρίς όμως να τους κινητοποιήσει να πράξουν ομοίως. Αυτό δείχνει σωστά αντανακλαστικά εφόσον το πρόβλημα παραμένει εκτός πυλών. Εκεί που θα δοκιμαστεί όμως η αντοχή τους θα είναι όταν ο κορωνοϊός κάνει την εμφάνισή του εντός των τειχών.

Ωστόσο η ραγδαία εξάπλωση του ιού και κυρίως τα θανατηφόρα κρούσματα στη γειτονική χώρα έχουν θορυβήσει τον επιχειρηματικό κόσμο, ο οποίος δεν κρύβει την ανησυχία του για την έκταση των πιθανών επιπτώσεων στην οικονομική δραστηριότητα.

Ψώνια καθημερινότητας – Αύξηση ζήτησης στα απολυμαντικά χεριών

«Καμιά αλλαγή συμπεριφοράς, καμιά έξαρση σε αγορές προϊόντων μακράς διαρκείας», διαπιστώνουν στο σουπερ μάρκετ «Γαλαξίας». Όπως μας είπε ο υπεύθυνος ο κόσμος κάνει τα συνήθη καθημερινά του ψώνια και χωρίς να δείχνουν ανήσυχοι ούτε φαίνεται να τους απασχολεί ιδιαίτερα». Σ’ ότι  αφορά τον ανεφοδιασμό: «Αυτός γίνεται κανονικά. Το μάρκετ μας έχει πολλά αποθέματα», επισήμανε ο υπεύθυνος του μάρκετ «Γαλαξίας».

Την ίδια εικόνα μας περιγράφει ο υπεύθυνος στο μάρκετ «Μασούτης» , με την εξής διαφορά: «Διαπιστώνουμε μια αύξηση της ζήτησης σε απολυμαντικά χεριών. Ωστόσο έχουμε αποθέματα και δεν θα έχουμε πρόβλημα. Οι πελάτες μας δείχνουν ότι τους απασχολεί το θέμα της εξάπλωσης του κορωνοϊού, το συζητάνε αλλά όχι σε βαθμό να αγοράζουν τρόφιμα για καιρό. Πιο πολύ τους ενδιαφέρει η πρόληψη γι αυτό και αγοράζουν απολυμαντικά».

Σε καθημερινούς ρυθμούς αγοραστικής κίνησης και το μάρκετ «Σκλαβενίτης». Σύμφωνα με όσα μας είπε ο υπεύθυνος ο κόσμος κάνει τα καθημερινά του ψώνια. Δεν παρατηρείται κάποια ένδειξη ανησυχίας ούτε υπάρχει κάποια έλλειψη σε προϊόντα».

Και μπορεί όλα να μοιάζουν ήρεμα ωστόσο αρκεί μια υποψία κρούσματος για να αλλάξει το τοπίο Γι αυτό και οι μεγάλες αλυσίδες του λιανεμπορίου παρακολουθούν στενά την υπόθεση και καταστρώνουν σε έκτακτες συσκέψεις τον τρόπο που θα αντιδράσουν για να μην παρουσιασθούν προβλήματα στην τροφοδοσία των καταστημάτων. Μάλιστα, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Έθνος» η Lidl (σ.σ. από το τοπικό κατάστημα αρνήθηκαν να μας μιλήσουν) έχει προχωρήσει ήδη στον σχεδιασμό ενός ολοκληρωμένου πλάνου σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο κρούσμα στην Ελλάδα ή υπάρξει υποψία κρούσματος ενώ άλλες έχουν φροντίσει να αυξήσουν τα αποθέματά τους.

Plan B για τις εισαγωγές από την Κίνα

Εναλλακτικά σχέδια (Plan B) έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται και οι εταιρείες που εισάγουν προϊόντα από την Κίνα. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι εναλλακτικοί τρόποι που θα μπορέσουν να προμηθευτούν τα απαραίτητα προϊόντα, στην περίπτωση που ο ιός εξακολουθεί να εμποδίζει τις θαλάσσιες μεταφορές προς την ευρωπαϊκή αγορά.

Αν και μέχρι στιγμής δεν έχουν παρατηρηθεί ελλείψεις η ανησυχία είναι μεγάλη καθώς κάποια στιγμή θα εξαντληθούν τα αυξημένα αποθέματα που φρόντισαν να προμηθευτούν πριν δυο μήνες ενόψει της κινεζικής πρωτοχρονιάς και θα χρειαστεί να κάνουν καινούργιες παραγγελίες. Να σημειώσουμε ότι οι εισαγωγές κινεζικών προϊόντων στη χώρα μας ακολουθούν ανοδική πορεία. Το 2019 παρουσίασαν αύξηση 33%, και διαμορφώθηκαν σε € 3,6 δισ., καταγράφοντας, επίσης, ιστορικό υψηλό. Τα κυριότερα κινεζικά προϊόντα που εξήχθησαν στην χώρα μας, ήταν ηλεκτρονικοί υπολογιστές και μέρη αυτών (16% του συνόλου, € 578,9 εκ.), ελάσματα αργιλίου (5% του συνόλου, € 164,9 εκ.), πλοία (4% του συνόλου, € 148,0 εκ.), συσκευές ενσύρματης τηλεφωνίας (4% του συνόλου, € 145,9 εκ.) και συσκευές κλιματισμού (3% του συνόλου, € 105,3 εκ.).

Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη λήψη μέτρων αποφυγής και τον περιορισμό διάδοσης του κορωνοϊού

Στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τη λήψη μέτρων αποφυγής και τον περιορισμό διάδοσης του κορωνοϊου προχωρά η κυβέρνηση, όπως γνωστοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Περιλαμβάνει πέντε βασικά άρθρα. Ειδικότερα:

– Η επιβολή προληπτικών ελέγχων σε σημεία εισόδου και εξόδου από τη χώρα μέσω αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.

– Ο προσωρινός περιορισμός, εν όλω ή εν μέρει, των αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.

– Η προσωρινή αναστολή της λειτουργίας σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, χώρων θρησκευτικής λατρείας, θεάτρων, κινηματογράφων, χώρων αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επιχειρήσεων, δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών, καθώς και γενικά περίκλειστων χώρων συνάθροισης κοινού.

–Ο περιορισμός της κυκλοφορίας μέσων μεταφοράς.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προσωρινά ελεύθεροι οι 49 συλληφθέντες του ΑΠΘ

Αναβλήθηκε η δίκη των 49 συλληφθέντων από την αστυνομική επιχείρηση στη Σχολή Θετικών Επισ…