Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Δύο Χιλιάδες Κεφαλούδια στη Λίμνη Βιστονίδα!

Δύο Χιλιάδες Κεφαλούδια στη Λίμνη Βιστονίδα!

0

Στις 30/1/2020 καταγράφηκαν 1.922 πάπιες Κεφαλούδι (Oxyura leucocephala) στη  λίμνη Βιστονίδα. Σύμφωνα με τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου, Βιστονίδας, Ισμαρίδας και Θάσου, η καταγραφή αυτή αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη καταγραφή ατόμων Κεφαλουδιών που διαχειμάζουν στη λίμνη Βιστονίδα μετά το 1997 όπου είχαν καταγραφεί 2.313 άτομα. Το είδος παρατηρείται κάθε χειμώνα στην λίμνη Βιστονίδα, με το διαχειμάζον πληθυσμό να κυμαίνεται από λίγες δεκάδες μέχρι και πάνω από 1.000 πουλιά.

Το Κεφαλούδι (Oxyura leucocephala), είναι ένα από τα πιο σπάνια πουλιά της Ευρώπης, περιλαμβάνεται στον κόκκινο κατάλογο της IUCN των ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση και στο «Κόκκινο βιβλίο των ζώων στην Ελλάδα». Στην Ελλάδα, το είδος έρχεται για να διαχειμάσει και παρατηρείται σχεδόν αποκλειστικά στη Λίμνη Βιστονίδα και περιστασιακά στις Λίμνες Κερκίνη, Βόλβη και Ισμαρίδα κ.α. Σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας το 2-10% του παγκόσμιου πληθυσμού του διαχειμάζει στη χώρα μας. Το Κεφαλούδι είναι μια σχετικά μικρόσωμη πάπια με μεγάλο και ογκώδες κεφάλι, χαρακτηριστικό γαλάζιο ράμφος και ανασηκωμένη και μακριά ουρά. Το αρσενικό  ξεχωρίζει από το θηλυκό λόγω του άσπρου κεφαλιού με μια μαύρη γραμμή στην κορώνα.

Απαντάται σε σχετικά ρηχές, ευτροφικές λίμνες με πλούσια βλάστηση, κάτι το οποίο εξηγεί και προτίμηση του στη λίμνη Βιστωνίδα. Τη βασικότερη απειλή του είδους σε παγκόσμιο επίπεδο, αποτελεί ο υβριδισμός του με το Αμερικανικό Κεφαλούδι (Oxyura jamaicensis) το οποίο έφτασε στην Ευρώπη το 1930, αλλά και η αποξήρανση πάνω από το 50% των περιοχών αναπαραγωγής του. Στη χώρα μας απειλείται κυρίως από τη ρύπανση και την υποβάθμιση των υγροτόπων, την τυχαία παγίδευσή του σε δίχτυα ψαράδων και την λαθροθηρία.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Με «σφιχτές» προθεσμίες η δημοπράτηση του β’ τμήματος του κάθετου άξονα

Δημοπρατείται τέλη Μαΐου Τα υποτμήματα του έργου και τα τεχνικά χαρακτηριστικά Με σφιχτές …