Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Δίωρες διακοπές ξεκινούν σήμερα διαμαρτυρόμενοι οι δικαστικοί υπάλληλοι

Δίωρες διακοπές ξεκινούν σήμερα διαμαρτυρόμενοι οι δικαστικοί υπάλληλοι

0
dikasthria_2-empros

Ο τοπικός σύλλογος συμμετέχει σε πανελλαδική κινητοποίηση ως την Παρασκευή

 Ζητά στελέχωση των δικαστικών υπηρεσιών Ξάνθης, συντήρηση του δικαστικού μεγάρου και θέτει θέματα ασφάλισης, επιμόρφωσης και ενίσχυσης της αμοιβής εργασίας των μελών του

Στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις συμμετέχει ο σύλλογος δικαστικών υπαλλήλων Ξάνθης που ξεκινά σήμερα, με ομόφωνη απόφαση, δίωρες διακοπές διαμαρτυρίας κατά τις ώρες 9.00-11.00. Οι κινητοποιήσεις θα διαρκέσουν έως την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου, με βάση την πανελλαδική πρόσκληση του δευτεροβάθμιου συνδικαλιστικού της οργάνου (ΟΔΥΕ).

Όπως σημειώνει ο τοπικός σύλλογος, «οι δικαστικοί υπάλληλοι των Δικαστικών Υπηρεσιών της Ξάνθης αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τον τεράστιο όγκο εργασίας, το πρόβλημα της υποστελέχωσης, το πρόβλημα με το μεταναστευτικό και τα αυτόφωρα που απασχολούν άπειρες εργατοώρες, τους πενιχρούς μισθούς μας για την ιδιαίτερη εργασία που προσφέρουμε ως δικαστικοί υπάλληλοι με τα ειδικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στον εργασιακό μας τομέα» και ζητούν από τους πολίτες να κατανοήσουν τον δίκαιο του αγώνα τους και να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις, καθώς έχουν σκοπό την εύρυθμη λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών, την αναβαθμισμένη εξυπηρέτηση των πολιτών αλλά και τις αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας των δικαστικών υπαλλήλων.

Οι διεκδικήσεις των δικαστικών υπαλλήλων

1)Άμεσες προσλήψεις δικαστικών υπαλλήλων για την πλήρωση όλων των κενών οργανικών θέσεων όλων των Δικαστικών Υπηρεσιών της Ξάνθης, προκειμένου να αποφεύγονται τα φαινόμενα των αναγκαστικών αποσπάσεων υπαλλήλων προς άλλη Υπηρεσία.

2)Άμεσες προσλήψεις δικαστικών υπαλλήλων στο Εφετείο και την Εισαγγελία  Θράκης προκειμένου να αποφευχθεί η αναγκαία μετακίνηση αποσπαζόμενων υπαλλήλων από άλλες Δικαστικές Υπηρεσίες του Εφετείου  Θράκης προς πλήρωση των αναγκών τους.

3)Επαναθεσμοθέτηση του επιδόματος ειδικών συνθηκών ως ελάχιστη έμπρακτη αναγνώριση εκ μέρους της Πολιτείας, των ιδιαίτερων, επικίνδυνων και ανθυγιεινών συνθηκών στις οποίες καθημερινά εργαζόμαστε.

4)Άμεση εφαρμογή του άρθρου 143 του νέου ΚΠΔ για την μαγνητοφώνηση και απομαγνητοφώνηση των πρακτικών των ποινικών Δικαστηρίων.

5)Πλήρη μηχανοργάνωση όλων των δικαστικών υπηρεσιών και τη διασύνδεσή τους με άλλους δημόσιους φορείς προκειμένου για τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών.

6)Γενικότερο εκσυγχρονισμό των υλικοτεχνικών υποδομών (κτηριακές εγκαταστάσεις, νέες τεχνολογίες κλπ) και την ψηφιοποίηση των Αρχείων για την εξοικονόμηση χώρων και για την εύκολη πρόσβαση σε παλιές αποφάσεις.

7)Αποζημίωση για τις υπερωρίες των δικαστικών υπαλλήλων.

8)Άμεση συντήρηση του Δικαστικού Μεγάρου Ξάνθης.

9)Επιμόρφωση όλων των δικαστικών υπαλλήλων κυρίως για τους νεοδιόριστους λόγω της ιδιαιτερότητας του αντικειμένου της εργασίας στις Δικαστικές Υπηρεσίες, ενώ για τους ήδη υπηρετούντες οι εξελίξεις στον εργασιακό τομέα είναι τόσο ραγδαίες που θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι και καταρτισμένοι.

10) Τη θεσμική αναβάθμιση του ρόλου μας με την προώθηση προς ψήφιση του σχεδίου Κώδικα Δικαστικών υπαλλήλων, για τον οποίο έχει ολοκληρωθεί το έργο της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής.

11) Τη δυνατότητα μετάταξης των δικαστικών υπαλλήλων σε άλλα Υπουργεία, όπως ισχύει στους λοιπούς δημοσίους υπαλλήλους.

12) Τη δυνατότητα για κανονικές άδειες των νεοδιόριστων υπαλλήλων, οι οποίοι σύμφωνα με τον ισχύοντα Κώδικα δεσμεύονται ώστε να συμπληρώσουν 12 μήνες στην Υπηρεσία και ύστερα να λάβουν άδεια, γεγονός το οποίο έρχεται σε αντίθεση με τα προσωπικά δικαιώματα των εργαζομένων, καθώς εξαντλεί τους υπαλλήλους και δημιουργεί κλίμα κόπωσης και δυσαρέσκειας, ενώ παράλληλα ισχύει σε όλο το δημοσιονομικό τομέα και εξαιρούνται για άλλη μία φορά οι δικαστικοί υπάλληλοι.

13) Τη δυνατότητα για συνυπηρέτηση με απόφαση απόσπασης του συζύγου υπηρετούντος στα σώματα ασφαλείας μετά από αίτησή του για όσο χρονικό διάστημα υπηρετεί ο σύζυγος σε έτερο νομό από αυτόν που υπηρετεί ο δικαστικός υπάλληλος με μόνη την απόφαση του Υπουργού και χωρίς τη σύγκληση των υπηρεσιακών συμβουλίων, όπως ισχύει και στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα (κατά το άρθρο 7 Ν.287/1976 σε συνδυασμό με άρθρο 21 Ν.2946/2001 και άρθρο 8 παρ.3 Ν.3257/2004), καθώς η απόσπαση των δικαστικών υπαλλήλων διαρκεί μόνον δύο έτη, ενώ λόγω της ιδιαιτερότητας του επαγγέλματος των σωμάτων ασφαλείας ο υπηρετών στα σώματα ασφαλείας ενδέχεται να παραμείνει για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στον τόπο όπου έχει μετατεθεί κι έτσι δημιουργούνται θέματα χωρισμού των οικογενειών χωρίς τη θέλησή τους, τα δε τέκνα να στερούνται της μέριμνας του ενός γονέα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

14) Την επαναλειτουργία του Ειδικού Λογαριασμού Αλληλεγγύης του πρώην Ταμείου Αρωγής για την ενίσχυση των δικαστικών υπαλλήλων που παρουσιάζουν προβλήματα υγείας.

15) Τη μη ψήφιση του νέου ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού νόμου που καθιστά σε πλήρη εξαθλίωση των εργαζομένων.

16) Την επαναθεσμοθέτηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας, κάτι που εφαρμόζεται στον ιδιωτικό τομέα.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προσωρινά ελεύθεροι οι 49 συλληφθέντες του ΑΠΘ

Αναβλήθηκε η δίκη των 49 συλληφθέντων από την αστυνομική επιχείρηση στη Σχολή Θετικών Επισ…