Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ 3 «καμπάνες» από τον αντικαπνιστικό στην Ξάνθη

3 «καμπάνες» από τον αντικαπνιστικό στην Ξάνθη

0

Έγραψαν στα τεφτέρια τους οι αστυνομικοί του Α.Τ. Ξάνθης που διενεργούν ελέγχους στα καταστήματα  – Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας δεν βρήκε παραβάσεις

 

Πρόεδρος ΟΕΒΕ Ξάνθης, Μ. Τσιακίρογλου: «Ο  νόμος τηρείται στα καταστήματα εστίασης»

Ο Α. Ιντζές καταγγέλλει παρανομίες συναδέλφων του και «στραβά μάτια» από τις υπηρεσίες ελέγχου

 

 

 

«Κι οι θεριακλήδες θέλουν την φοβέρα τους»! Έπιασε τόπο η «φοβέρα» από τα τσουχτερά πρόστιμα και η αυστηρή και απαρέγκλιτη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και στην Ξάνθη και όπως όλα δείχνουν η πλειονότητα των καταστημάτων εστίασης, καφέ – μπαρ έχουν συμμορφωθεί. Ευκολότερα οι χώροι εστίασης (εστιατόρια , ταβέρνες) και δυσκολότερα τα καφέ – μπαρ και καφενεία καθόσον παρότι ολοένα και κερδίζει έδαφος η διακοπή του καπνίσματος, η νυχτερινή διασκέδαση είναι (ακόμη) συνυφασμένη με ποτό και τσιγάρο!

 3 παραβάσεις έγραψαν στα τεφτέρια τους οι αστυνομικοί του Α.Τ. Ξάνθης

«Κυνηγητό» στην ανεύρεση απείθαρχων έχει εξαπολύσει το Αστυνομικό Τμήμα Ξάνθης που διενεργεί ελέγχους τις νυχτερινές ώρες. Παρότι οι πληροφορίες που μας δίνουν είναι με το σταγονόμετρο, αυτό που μπορέσαμε να μάθουμε επισήμως από την Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση είναι ότι έχουν καταγραφεί 3 παραβάσεις και ότι έχουν επιβληθεί 3 πρόστιμα. Να σημειώσουμε ωστόσο ότι η Αστυνομία είναι μία από τις 6 εμπλεκόμενες υπηρεσίες που έχουν την αρμοδιότητα να διενεργούν ελέγχους για τον αντικαπνιστικό νόμο και να επιβάλλουν πρόστιμα.

Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας δεν βρήκε παραβάσεις

Συναρμόδια υπηρεσία που διενεργεί ελέγχους κυρίως κατά τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες είναι η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π. Ε. Ξάνθης. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφόρησή μας δεν καταγράφηκαν παραβάσεις στους ελέγχους που έχουν διενεργηθεί από κλιμάκια των υπηρεσιών.

Πρόεδρος ΟΕΒΕ Ξάνθης, Μ. Τσιακίρογλου: «Ο  νόμος τηρείται στα καταστήματα εστίασης»

Την διαβεβαίωση ότι τηρείται απαρέγκλιτα ο νόμος στα καταστήματα εστίασης της Ξάνθης δίνει η πρόεδρος τη ΟΕΒΕ κα Μαίρη Τσιακίρογλου Παράλληλα εκφράζει τις ενστάσεις της για ορισμένα αδιευκρίνιστα σημεία του νόμου όπως λέει προκαλούν σύγχυση και πρέπει να διευκρινιστούν: «Μπορεί να είναι τα πρόστιμα, μπορεί ακόμη και μετά τις αντιδράσεις να ήρθε η συνειδητοποίηση, το βέβαιο είναι ότι στους χώρους εστίασης, μέσα στα μαγαζιά τηρείται απαρέγκλιτα ο αντικαπνιστικός νόμος. Ωστόσο έχουμε κάποιες ενστάσεις και θέσαμε κάποια ερωτήματα στο υπουργείο ως ΓΣΕΒΕ σε σχέση με τον νόμο που δεν απαντήθηκαν . Όπως τι οριοθετηθείτε ως ανοιχτός χώρος. Επίσης ζητήσαμε να οριστεί χώρος καπνιστών και μη καπνιστών όπως γίνεται σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και τέλος το πρόστιμο είναι εξοντωτικό για τα καταστήματα. Πρέπει να υπάρχει κάποια πρόβλεψη να γίνεται ισόποση κατανομή του προστίμου», επισημαίνει η κα Τσιακίρογλου.

Ο Α. Ιντζές καταγγέλλει παρανομίες συναδέλφων του και «στραβά μάτια» από τις υπηρεσίες ελέγχου

Τα πράγματα όμως δυσκολεύουν στα καφέ – μπαρ και τα καφενεία. Και στην Ξάνθη παρατηρείται τα φαινόμενο με τους θαμώνες να βγαίνουν έξω από το καταστήματα για να καπνίσουν αλλά και κάποια να έχουν κλείσει με πρόχειρες κατασκευές τον περιβάλλοντα χώρο για να δημιουργήσουν χώρο καπνιζόντων και να αποφεύγουν τα πρόστιμα. Ως προς τα πόσο όμως τηρούνται τα όσα προβλέπει ο νόμος εκφράζει ενστάσεις το μέλος του σωματείου καφέ – μπαρ Ανδρέας Ιντζές (σ.σ. Ο κ. Ιντζές μιλά ως εκπρόσωπος του σωματείου αφού ο πρόεδρος κ. Μπάμπης Δαργανάκης δεν απαντά ποτέ στις αλλεπάλληλες τηλεφωνικές κρούσεις μας)

«Δεν τηρείται απ’ όλα τα μαγαζιά ο αντικαπνιστικός νόμος στην Ξάνθη. Είναι αυτά που έχουν κλείσει τον έξω χώρο απ΄ όλες τις πλευρές και έβαλαν και σόμπες δημιουργώντας ένα δεύτερο κλειστό μαγαζί Ο νόμος όμως λέει ρητά ότι πρέπει ο εξωτερικός χώρος όπου επιτρέπεται το κάπνισμα να είναι ανοιχτός από δύο μεριές. Έχουμε χωριστεί στους νόμιμους και τους παράνομους. Αυτοί που το κάνουν αυτό δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό και παρόλα αυτά δεν τους επιβάλλονται πρόστιμα. Μάλλον οι υπηρεσίες κάνουν τα στραβά μάτια. Είναι 5 μαγαζιά όλα κι όλα αυτά που παρανομούν και το ξέρουν και οι ίδιοι όμως έχουν ευνοϊκή μεταχείριση. Την ίδια στιγμή τα μαγαζιά που είναι νόμιμα κινδυνεύουν να κλείσουν», επισημαίνει ο κ. Ιντζές, καταγγέλλοντας παράνομους συναδέλφους του που μάλιστα έχουν ευνοϊκή μεταχείριση από τις υπηρεσίες. Πρόκειται για μια καταγγελία που αν μην τι άλλο χρήζει διερεύνησης.

Ο καφετζής από το Αγρίνιο

Σ΄ ότι φορά τα καφενεία και εκεί η κατάσταση είναι δύσκολη ιδιαίτερα σ’ αυτά που έχουν άδεια για χαρτοπαιξία. Και επειδή όλα έχουν και την χιουμοριστική τους πλευρά, ενδεικτική είναι η φωτογραφία που αλιεύσαμε και αφορά μια ταμπέλα που έβαλε στο καφενείο του ένας καφετζής από τον Αγρίνιο!

Δεν ξέρουμε πως πάει στο Αγρίνιο η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, πάντως ο χαβαλές από ιδιοκτήτες καταστημάτων δίνει και παίρνει. Και σε μερικές περιπτώσεις παράγει άφθονο γέλιο.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προσωρινά ελεύθεροι οι 49 συλληφθέντες του ΑΠΘ

Αναβλήθηκε η δίκη των 49 συλληφθέντων από την αστυνομική επιχείρηση στη Σχολή Θετικών Επισ…