Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πρόταση για δημιουργία δημοτικού ιατρείου στην Ξάνθη

Πρόταση για δημιουργία δημοτικού ιατρείου στην Ξάνθη

0

Προτείνει και αιτιολογεί η παράταξη «Αγάπη για την Ξάνθη μας». Αναφέρει και εργαλείο χρηματοδότησης

 Την πρόταση και την αναγκαιότητα λειτουργίας δημοτικού ιατρείου στο δήμο Ξάνθης καταθέτει η παράταξη «Αγάπη για την Ξάνθη μας». Στη σχετική δημόσια πρότασή της σημειώνει: «τα τελευταία χρόνια είναι έκδηλη η δυσχέρεια διαχείρισης ενός μεγάλου όγκου περιστατικών που επισκέπτονται το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης. Το ως άνω πρόβλημα καθίσταται δυσεπίλυτο καθώς τόσο οι Το.Μ.Υ. ως αποκεντρωμένες μονάδες όσο και το Κέντρο Υγείας Ξάνθης ως κεντρική δομή Πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας στην πόλη μας χρήζουν και αυτές ενίσχυσης.

Ο Δήμος Ξάνθης μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλία συνδράμοντας, εκτός άλλων, και ως πάροχος υπηρεσιών υγείας. Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί με την ίδρυση Νομικού Προσώπου του Δήμου και λειτουργία δι’ αυτού Δημοτικού Ιατρείου ή Πολυϊατρείου. Υπάρχουν πολλά επιτυχημένα παραδείγματα σε όλη την Ελλάδα, όπως στο Δήμο Αθηναίων, το Δήμο Νεάπολης-Συκεών κ.λ.π. Στο πρόσφατο 15ο Συνέδριο Υγιών Πόλεων του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας το συγκεκριμένο θέμα συζητήθηκε ως κεντρικός θεματικός άξονας με κορυφαία την εισήγηση του Δημάρχου Νεάπολης-Συκεών κ. Σίμου Δανιηλίδη, ο οποίος ανέπτυξε σε βάθος και με λεπτομέρεια τη δομή και τη λειτουργία του Δημοτικού Πολυϊατρείου του Δήμου του.

Όσον αφορά τη δυνατότητα χρηματοδότησης, στην ιστοσελίδα της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας ΑΜΘ υπάρχει αναρτημένη η «Πρόσκληση υπ’ αριθμ. 3830/ΑΜΘ83 για την Υποβολή Προτάσεων στο Ε.Π. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 2014 – 2020» σχετικά με τη «Δράση 9α.18.1 Ανάπτυξη / Αναβάθμιση Υποδομών Υγείας».

Η δράση αυτή απευθύνεται, εκτός άλλων, και σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου με συναφείς καταστατικούς σκοπούς και περιλαμβάνει παρεμβάσεις ανάπτυξης και αναβάθμισης του κτιριακού δυναμικού και του εξοπλισμού Υγείας σε όλες τις βαθμίδες, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα της Δημόσιας Υγείας. Ειδικότερα περιλαμβάνει κτιριακές παρεμβάσεις, εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού αλλά και ανάπτυξη εξειδικευμένων υπηρεσιών φροντίδας υγείας.

Στην πρόσκληση τονίζεται ότι θα ενισχυθούν κατά προτεραιότητα οι υποδομές υγείας περιοχών όπου εντοπίζεται σοβαρή υστέρηση και υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους κατοίκους τους. Νέες υποδομές και εξοπλισμός θα επιλέγονται μετά από αιτιολόγηση στη βάση της χαρτογράφησης των υφιστάμενων υποδομών και των αναγκών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και, σε συνεργασία με τον αρμόδιο φορέα τομεακής πολιτικής, Υπουργείο Υγείας, θα εξασφαλίζεται ότι είναι σύμφωνες με την ασκούμενη πολιτική. Ιδιαίτερη προσοχή θα δίνεται στη χωροθέτηση της υποδομής (προσβασιμότητα, εξυπηρετούμενος πληθυσμός, δυνατότητα επέκτασης) στη σχέση κόστους – οφέλους και στην εξασφάλιση του απαραίτητου προσωπικού για τη λειτουργία τους.

Οι προτάσεις που θα επιλεγούν προς ένταξη θα χρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α.) και από Εθνικούς Πόρους. Η παρούσα πρόσκληση αφορά στη χρηματοδότηση πράξεων συνολικής συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης 15.000.000 € με καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων την 15/05/2020.

Με βάση τα πιο πάνω, εκτιμούμε ότι η προοπτική δημιουργίας, στελέχωσης και λειτουργίας ενός Δημοτικού Ιατρείου ή Πολυϊατρείου στο Δήμο Ξάνθης θα ωφελήσει τα μέγιστα τους Δημότες και θα δώσει την ευκαιρία στο πολύπαθο Νοσοκομείο μας να ανασάνει και να επικεντρωθεί στο ρόλο του, που είναι αυτός ενός Δευτεροβάθμιου Νοσηλευτικού Ιδρύματος».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η κυβέρνηση υποχώρησε: Δεν θα επεκταθεί το ΚΥΤ Φυλακίου

Δήλωση από τη νέα κυβερνητική εκπρόσωπο   «Η απόφαση της κυβέρνησης είναι να μην αυξη…