Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020

0

Μειώθηκαν οι επιταγές στην αγορά
Φίλος, επιχειρηματίας πετυχημένος στο εμπόριο, μιλώντας προχθές χαλαρά μεταξύ μας για το πώς πάει η οικονομία και τις προοπτικές της, μου είπε μια παράμετρο που δεν την γνώριζα.
Επεσήμανε λοιπόν ότι η οικονομική κρίση «διόρθωσε» υποχρεωτικά το μπάχαλο με τις επιταγές.
Κάθε ένας έπαιρνε μπλοκ από τις τράπεζες και γέμιζε την αγορά με αυτές δημιουργώντας μια αρρωστημένη κατάσταση.
Η περίοδος της κρίσης λειτούργησε εξυγιαντικά. Οι τράπεζες σιγά-σιγά έγιναν πιο σφικτές, οι συναλλαγές με επιταγές μειώθηκαν, κυρίως οι μεταχρονολογημένες. Έτσι, επήλθε η μεγάλη μείωση της κυκλοφορίας επιταγών.
Σήμερα η αγορά λειτουργεί με πλέον σφιχτούς όρους μεν, αλλά πιο σωστούς.
Γ.Δ.


Απίστευτο
Μια κυρία, δικηγόρος, ειδική και στα εθνικά θέματα (!), (το πώς το εννοεί αυτό φαίνεται από την πρότασή της) εκλήθη και έκανε δηλώσεις σχετικά με τις προκλήσεις της Τουρκίας.
Η εν λόγω δικηγόρος, Μαρούπα το επώνυμό της, φέρεται να δήλωσε ότι θα πρέπει όλοι οι κάτοικοι της Θράκης να εξοπλιστούν!
Μας είναι αδύνατον να πιστέψουμε ότι έχει λεχθεί κάτι τέτοιο. Αν δε ελέχθη, τότε η κυρία Μαρούπα έχει πλήρη άγνοια της πραγματικότητας αν πιστεύει πως η άμυνα μιας περιοχής γίνεται με λιανοντούφεκα.
-Αλήθεια τι θ’ ακούσουμε ακόμη σ’ αυτόν τον τόπο…
Γ.Δ.


Νέος εκλογικός νόμος
Ψηφίστηκε λοιπόν ο νέος εκλογικός νόμος από Ν.Δ. και Ελληνική Λύση. Ένας νόμος που βρίσκεται στην ίδια περίπου σχέση μ’αυτόν που έγιναν οι τελευταίες εκλογές ενώ οι διαφορές είναι ελάχιστες.
Βέβαια ο νέος εκλογικός νόμος δεν έχει σχέση με την απλή αναλογική που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και με τον οποίο θα γίνουν οι επόμενες εκλογές όποτε αυτές γίνουν.
Πρόθεση της κυβέρνησης όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών που εισηγήθηκε τον νέο νόμο είναι να υπάρξει κυβερνησιμότητα στη χώρα κι όχι αντιπαραθέσεις και έλλειψη συναίνεσης που μοιραία οδηγεί σε καταστάσεις επικίνδυνες για το ίδιο το μέλλον της χώρας.
Τα «καλά» της απλής αναλογικής τα βλέπουμε, δυστυχώς, στον δήμο Ξάνθης. Φαντάζεται κανείς τα ίδια να ζει μια χώρα;
Γ.Δ.


Έλληνες στρατιώτες και αξιωματικός το 1940 με το πυροβόλο (Αρχείο Στ. Χρηστίδη)


Ο νέος αδέσποτος φίλος μας
Ο πρώτος κανελί αδέσποτος σκύλος, φίλος της γειτονιάς μας, έχει μέρες πολλές που δεν εμφανίζεται πλέον. Πιθανόν να του συνέβη κάτι ή λόγω ηλικίας να πέθανε.
Όμως η ζωή συνεχίζεται όπως λέμε και το κενό, όπως και στη φύση έχει καλυφθεί. Εμφανίστηκε νέος αδέσποτος φίλος που εγκαταστάθηκε και πλέον έγινε αποδεκτός, παρότι γαβγίζει περισσότερο.
Από το πρωί εμφανίζεται και την αράζει στο πεζοδρόμιο παρακολουθώντας κάθε κίνηση.
Τα δίκυκλα τον εξιτάρουν και τα γαβγίζει, πιθανόν λόγω κάποιας άσχημης εμπειρίας.
Ο νέος αδέσποτος σκύλος της οδού Σταθμού είναι μεγαλόσωμος με άσπρο και μαύρο χρώμα.
Γ.Δ.


Πώς μπαίνουν τόσο εύκολα;
Είναι ένα καίριο ερώτημα που το έχουν οι Έλληνες στο μυαλό τους και πλέον το λένε δυνατά. Είναι σύνορα αυτά; Είναι φύλαξη συνόρων όταν κατά μπουλούκια μπαίνουν στην χώρα μας εκατοντάδες άτομα; Κάπου κάτι βρώμικο υπάρχει ή κάποια δουλειά δεν γίνεται σωστά.
Και το φοβερό της υπόθεσης. Κάθε τόσο προσλαμβάνονται κι άλλοι συνοριοφύλακες αλλά το αποτέλεσμα είναι ίδιο και χειρότερο.
Συμπέρασμα: Κάποιοι μας κοροϊδεύουν, κάποιοι άλλοι βρήκαν τρόπο για πλουτισμό και η πολιτική ηγεσία είναι ανίκανη να βάλει μια τάξη.
Μάλιστα με τόσους συνοριοφύλακες που έχουν προσληφθεί, ανά δέκα μέτρα στα σύνορα θα υπήρχε όχι ένας, αλλά δυο-τρεις.
Άρα;
Κάτι άλλο συμβαίνει…
Γ.Δ.


Η δημόσια υγεία
Μέσα στις ευθύνες και τις υποχρεώσεις λειτουργίας μιας Πολιτείας ευνομούμενης είναι και η προσφορά δημόσιας υγείας στους κατοίκους. Δηλαδή, να προσφέρει πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια υγεία στους κατοίκους, δωρεάν φυσικά.
Όμως η σημερινή διοίκηση του υπουργείου Υγείας ξεκινάει μια νέα, ιδιαίτερα σοβαρή πρωτοβουλία με στόχο τη δημόσια υγεία αλλά σε τομείς που μέχρι τώρα είχαν παραμεληθεί.
Στρέφει λοιπόν το υπουργείο το ενδιαφέρον του στο να καταπολεμηθεί η παχυσαρκία κυρίως των νέων, η απαγόρευση χρήσης αλκοόλ από ανηλίκους και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός.
Δηλαδή θα δοθεί έμφαση στην πρόληψη για να μειωθούν τα προβλήματα Υγείας. Με παρεμβάσεις από τα σχολεία, τα Γυμνάσια, με ενημερώσεις και βέβαια ελέγχους αυστηρούς ως προς την εφαρμογή των κείμενων νόμων.
Η υγεία των κατοίκων είναι πρωτίστως ευθύνη του κράτους και δεν επαφίεται στην όποια διάθεση των ατόμων.
Γ.Δ.


Μέγιστο θέμα
Είναι γεγονός πως το Προσφυγικό –Μεταναστευτικό έχει καταστεί μέγιστο θέμα για την κυβέρνηση αλλά και τα νησιά υποδοχής τους.
Από την ώρα που δεν τολμάμε να ανασχέσουμε άμεσα και αποφασιστικά (σύλληψη όσων εισέρχονται παράνομα, περιορισμός τους και επαναπατρισμός) τις ροές των μεταναστών, βυθίζουμε την ελληνική επικράτεια σε μια αντιπαράθεση άρνησης υποδοχής τους και δημιουργίας δομών φύλαξης τους κλειστών.
Δύο απορίες, εκτός των άλλων εκφράζουν οι Έλληνες. Γιατί δεν οριστικοποιείται η αποπομπή των διαφόρων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων; Ήταν να γίνει έλεγχος αυτών. Γιατί καθυστερεί;
Τέλος, ποιος ο ρόλος και το έργο της Frontex;  Να κόβει βόλτες στο Αιγαίο;
Το μαχαίρι στο θέμα του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού από πλευράς Ελλάδος θα πρέπει να μπει μέχρι το κόκαλο.
Γ.Δ.


Όπως τότε και τώρα…
Πρώτο θέμα τις μέρες αυτές ο σεισμός στην Τουρκία και η συνεχιζόμενη προσπάθεια ανεύρεσης επιζώντων στα κτήρια που έχουν καταρρεύσει. Με αφορμή αυτές τις εικόνες ανακαλέσαμε από την μνήμη αντίστοιχες εικόνες όμως πριν 20 χρόνια πριν. Στον μεγάλο σεισμό των 7,6 της κλίμακας ρίχτερ στην Τουρκία και πάλι στις 17 Αυγούστου του 1999 με επίκεντρο την Σμύρνη που έγινε αισθητός μέχρι την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη. Έναν σεισμό που σύμφωνα με τις αρχές στοίχισε την ζωή σε 18.373 ανθρώπους και σχεδόν 50.000 τραυματίες. Ήταν τότε που οι δυο λαοί ήρθαν πολύ κοντά από την πολύ σημαντική βοήθεια που προσέφεραν οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας της χώρας μας που επιχειρούσαν επί μέρες. Και σ’ αυτή την δοκιμασία του τουρκικού λαού η χώρα μας εξέφρασε την επιθυμία δια του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να συνδράμει.
Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι στο ναδίρ σε τέτοια γεγονότα που μετρά μόνο η ανθρώπινη ζωή η βοήθεια του γείτονα είναι πάντα πολύτιμη.
Ο πόνος ενώνει τους ανθρώπους, ενώνει τους λαούς και οι λαοί έχουν τον τρόπο να συμβάλλουν στην εμπέδωση κλίματος ειρήνης και συνεργασίας.
Μ.Ξ.  


Θεμέλιο λίθος στον Μεθοριακό σταθμό του Ρουντοζέμ
Μπήκε ο θεμέλιος λίθος του μεθοριακού Σταθμού στο Ρουντοζέμ στην Βουλγαρία  την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου και καλεσμένοι ήταν πολλοί Ξανθιώτες. Η αλήθεια είναι ότι έχει καθυστερήσει τουλάχιστον 3 χρόνια από τότε που πρωτοανακοινώθηκε ότι θα γίνει το έργο και το οποίο τώρα ξεκινάει και θα είναι έτοιμο σε ένα χρόνο. Επίσης οι Βούλγαροι θα φτιάξουν και ένα μικρό κομμάτι δρόμου πού θα συνδέει το Ρουντοζέμ με το Δημάριο και αυτό θα συνδεθεί με όλο το υπόλοιπο οδικό τους δίκτυο που οδηγεί προς Φιλιππούπολη. Δεν θα μπουν δηλαδή σε μεγάλα έξοδα…
Σε κάθε περίπτωση είναι θετικό ότι προχωράει το έργο και από την δική μας πλευρά όπως επίσης σύμφωνα με δέσμευση της Εγνατίας μέσα στο 2020 θα δημοπρατηθεί και το κομμάτι Δημάριο – Μελίβοια.
Να σημειώσουμε ότι εκτός από τον τουρισμό το έργο έχει και εμπορική σημασία καθώς θα μπορούν να διέρχονται και βαρέα οχήματα που δεν διέρχονται από την δίοδο Αγ. Κωνσταντίνου.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Στηρίξτε το Φεστιβάλ Μουσικής Θα πρέπει να γίνει σε όλους τους Ξανθιώτες κατανοητό ένα πρά…