Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020

0

Σωστή πρωτοβουλία
Ιδού και ένα θετικό νέο που μας γεμίζει με αισιοδοξία πως μπορεί το θέμα με τα αδέσποτα στο νομό να βρει μια λύση προς τη σωστή κατεύθυνση. Σήμερα Τετάρτη, στο χώρο του Επιμελητηρίου, θα πραγματοποιηθεί Ημερίδα από τα φιλοζωικά Σωματεία και Συλλόγους της Ξάνθης.
Στην Ημερίδα που έχουν προσκληθεί δήμαρχοι και άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς, κύριο θέμα αυτής θα είναι η φροντίδα και προστασία των αδέσποτων ζώων μέσω της ίδρυσης και λειτουργίας καταφυγίων.
Προσωπικά εκτιμώ ως ιδιαίτερα θετική την πρωτοβουλία των φιλοζωικών σωματείων διότι έχουν προτάσεις για την επίλυση ενός σοβαρού θέματος, αυτού με τα αδέσποτα του νομού.
Αδέσποτα που κινδυνεύουν από φόλες και ασθένειες, ενώ ενίοτε προκαλούν και φόβο στους πολίτες όταν λειτουργούν ως αγέλη.
Γ.Δ.


Νέο εκλογικό σύστημα
Αλλάζει λοιπόν ο εκλογικός νόμος της απλής αναλογικής κι αυτό είναι πλέον δεδομένο. Είτε συμφωνήσουν είτε όχι τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προχωρήσει και θα ψηφίσει το νέο νόμο.
Ο τόπος χρειάζεται ένα εκλογικό σύστημα ενισχυμένης αναλογικής. Χρειαζόμαστε ισχυρές κυβερνήσεις που δεν θα παραπαίουν πίσω από το παραβάν φθηνών συμφωνιών, όπου δεν θα λέει άλλα ο Κοκός και άλλα η Κική.
Το εκλογικό σύστημα που φέρνει η κυβέρνηση είναι εκείνο με το οποίο έγιναν οκτώ βουλευτικές εκλογές από το 2004 έως το 2019 και τις οποίες κέρδισαν τρία διαφορετικά κόμματα και μεταξύ αυτών… εδοξάσθη το 2015 και η Αριστερά.
Αντιλαμβάνομαι την αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ να υπάρξουν υποτυπωδώς, αλλά φιλτάτη είναι η σταθεροποίηση της χώρας. Δεν μου έλειψε και καθόλου η στολή παραλλαγής του ακομβίωτου Καμμένου.
Γ.Δ.


Αντιδράσεις
Δεν είναι ευχάριστο, κάθε άλλο. Μάλιστα θα λέγαμε ότι είναι ιδιαίτερα δυσάρεστο για τις μικρές κοινωνίες οι οποίες είχαν συνηθίσει στην παρουσία τους και την εξυπηρέτησή τους.
Για την σταδιακή απόφαση αποχωρήσεων γραφείων ΕΛΤΑ, Τραπεζών, ΑΤΜ και άλλων υπηρεσιών.
Πρόκειται για μια δοκιμασία, μια αλλαγή που από άποψη οικονομική είναι ζημιογόνος για τους Οργανισμούς και Επιχειρήσεις. Κι αυτό βέβαια είναι συνάρτηση με την μείωση του πληθυσμού στις μικρές αυτές περιοχές, ορεινές ή πεδινές.
Τα δεδομένα πλέον αλλάζουν, έχουν ήδη αλλάξει και μερικές φορές με τραγικό τρόπο που κάποιοι δυσκολεύονται να αντιληφθούν. Βέβαια υπάρχουν αντιδράσεις αλλά το ρολόι της εποχής δεν γυρίζει πίσω…
Γ.Δ.


Καρναβάλια στην Ξάνθη στη γειτονιά μας το 1928 (Αρχείο Στ. Χρηστίδη)


Πόντιος Πιλάτος η Ε.Ε.
Θα μιλήσουμε ρεαλιστικά όπως αρμόζει στην περίσταση κι είμαστε βέβαιοι ότι οι περισσότεροι θα συμφωνήσετε. Βιώνουμε ως χώρα (αλλά και η Κύπρος επίσης)  μια επιθετική πολιτική εκ μέρους της Τουρκίας.
Το δυστύχημα είναι ότι ευνοείται από τις διεθνείς συνθήκες, από την επαμφοτερίζουσα και εν πολλοίς ασταθή στάση της Δύσης. Οι περισσότερες των υπερδυνάμεων αλλά και οι φύσει σύμμαχοί μας στην Ευρώπη, ενεργούν περισσότερο κατά τα συμφέροντά τους, παρά με γνώμονα τις αρχές που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η σύνοδος του Βερολίνου με αντικείμενο τη λιβυκή κρίση και ο ελληνικός αποκλεισμός από αυτήν επιβεβαιώνουν ακριβώς τα παραπάνω.
Δικαίως λοιπόν διαμορφώνεται η πεποίθηση στη χώρα μας ότι τη διαφαινόμενη εξωτερική, τούτη τη φορά, κρίση θα τη διαχειριστούμε κατά βάση μόνοι μας ή καλύτερα θα πρέπει να προσαρμοζόμαστε για κάτι τέτοιο.
Γ.Δ.


Είναι ώρα να τιμήσουμε τον Δημόκριτο στην Ξάνθη
Το θεάρεστο έργο της προβολής και της ανάδειξης της ιστορίας του τόπου μας έχει αναλάβει προσωπικά ο μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων. Στο πλαίσιο αυτό σ’ όποιες εκδηλώσεις είναι καλεσμένος κατά το χαιρετισμό του επαναλαμβάνει την πρότασή του να στηθεί ανδριάντας του Δημόκριτου στην είσοδο της πόλης που τώρα «κοσμεί» (υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις επ΄αυτού αλλά δεν είναι της παρούσης) το έργο «Ξάνθη η πόλη με τα χίλια χρώματα». Το είπε στην εκδήλωση του Επιμελητηρίου και καταχειροκροτήθηκε το είπε και σ’ άλλες εκδηλώσεις όπως την εκδήλωση εορτασμού για τα 20 χρόνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Αβδήρων και η πρόταση του έγινε δεκτή με ενθουσιασμό και θερμό χειροκρότημα. Είναι πραγματικά αξιέπαινο αυτό που κάνει ο μητροπολίτης μας και αποδεικνύει πως είναι ένας θρησκευτικός ταγός της Ξάνθης.  Επιτέλους είναι καιρός να τιμήσουμε το πένταθλο φιλόσοφο τον Δημόκριτο τον Αβδηρίτη και μαζί του όλους τους φιλοσόφους, τον Λεύκιππο, τον Πρωταγόρα τον μαθηματικό Βίωνα. Να φωτίσουμε το έργο τους, να δώσουμε κίνητρα στους νέους μας αλλά και στους επισκέπτες μας να γνωρίσουν το έργο τους και το αποτύπωμά τους στην σημερινή επιστήμη και τεχνολογία.
Δεν αρκεί βέβαια ένας ανδριάντας αλλά δίνει το έναυσμα, την πληροφορία στον ξένο ότι βρίσκεται στην χώρα του Δημόκριτου. Και σε κάθε περίπτωση είναι ντροπή να έχουμε τόσους ανδριάντες πολιτών και να μην έχουμε τον σπουδαιότερο φιλόσοφο τον θεμελιωτή της σύγχρονης φυσικής και μαθηματική σκέψης.
Ας ελπίσουμε τώρα που θα γίνει η ανάπλαση της δυτικής εισόδου της Ξάνθης να μεριμνήσει η δημοτική αρχή για να βρει τη θέση του ένας ανδριάντας του Δημόκριτου.
Μ.Ξ.


20 χρόνια λειτουργίας του μουσείου Αβδήρων
Εξαιρετική η εκδήλωση των 20 χρόνων λειτουργίας του Αρχαιολογικού μουσείου Αβδήρων που διοργάνωσε η Ε.Φ.Α. Ξάνθης. Το παρών έδωσε ο μητροπολίτης κ. Παντελεήμων, ο τοποτηρητής της Μουφτείας κ. Μπιλάλ, ο  περιφερειάρχης Χ. Μέτιος ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ.  Ευφραιμίδης,  ο δήμαρχος Αβδήρων κ. Τσιτιρίδης, ο   βουλευτής Χ. Ζεϊμπέκ, ο πρόεδρος του ΕΒΕ κ. Μωραΐτης. Οι χαιρετισμοί των επισήμων και οι ομιλίες του κ. Τριαντάφυλλου Διαμαντή,  Επίτιμου Εφόρου Αρχαιοτήτων και της κας Καλλιντζή, Προϊσταμένης της ΕΦΑ Ξάνθης  συνέδεσαν το “τότε” με το “τώρα” αποδίδοντας σεβασμό και ευαισθησία την ιστορία του Μουσείου. Να σημειώσουμε πως η εκδήλωση έκλεισε με την συναυλία των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης.
Μ.Ξ.


 Προειδοποίηση μεν αλλά…
Σε χιλιάδες έντυπα έχει γραφεί, εκατομμύρια χείλη το έχουν πει, κορυφαία δε κρούση εν όψει του επερχόμενου κινδύνου και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).
Και τι είπαν όλοι αυτοί;
Τι έγραψαν τα πλέον έγκυρα έντυπα;
Ένα και μοναδικό. Ότι η κλιματική αλλαγή στον πλανήτη μας θα δημιουργήσει εντός του τρέχοντος έτους ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα.
Βέβαια, ο ΟΗΕ και κάθε διεθνής οργανισμός, θα πρέπει να στρέψει το ενδιαφέρον του στις γνωστές χώρες που δεν σέβονται το περιβάλλον και απεναντίας το μολύνουν και επιβαρύνουν συνέχεια. ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Ινδία και άλλες χώρες αρνούνται να ενεργήσουν θετικά απέναντι στο υπαρκτό πρόβλημα συνεχίζοντας την καταστροφή, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις.
Να μιλήσει κανείς για αναισθησία; Για ενδιαφέρον μόνο για το κέρδος; Για αγνόηση της ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων;
-Είναι σίγουρο και είναι δυσάρεστο που αλόγιστα καταστρέφουν. Πιστεύουν άραγε ότι οι χώρες τους δεν θα πληγούν από τα ακραία φυσικά φαινόμενα που ήδη έχουν έρθει;
Γ.Δ.


Ένα σενάριο
Παρότι σενάρια δεν είναι εύκολο να δημιουργούμε εμείς εδώ από αυτήν τη γωνιά, όμως σκέψεις κάνουμε ότι είναι πολύ πιθανόν η κυβέρνηση μετά την εκλογή της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές με επίκληση των εθνικών θεμάτων και συγκεκριμένα όσα προέρχονται από την επιθετικότητα της τουρκικής κυβέρνησης.
Με ψηφισμένο τον επόμενο εκλογικό νόμο πριν το τέλος του Ιανουαρίου, η κυβέρνηση δεν αποκλείει τη διενέργεια πρόωρων εκλογών το αμέσως επόμενο διάστημα, έστω και αν αυτές οι εκλογές θα γίνουν με τον ισχύοντα νόμο της απλής αναλογικής.
Η ΝΔ θεωρεί ότι και με απλή αναλογική θα είναι πρώτο κόμμα κι ο σχηματισμός συμμαχικής κυβέρνησης ή μη θα εξαρτηθεί και από τα ποσοστά των άλλων κομμάτων –του ΣΥΡΙΖΑ μη αποκλειομένου. Στην περίπτωση που δεν καταστεί εφικτή η συμμαχική κυβέρνηση, η ΝΔ ελπίζει ότι θα αντιμετωπίσει χωρίς άγχος και νέες εκλογές με το «δικό της» εκλογικό νόμο που θα ψηφιστεί τον Ιανουάριο.
Το σενάριο των πρόωρων εκλογών δείχνει να κερδίζει έδαφος στο κυβερνητικό στρατόπεδο προκειμένου να αντιμετωπίσει την φθορά από την άνοιξη και μετά, καθώς θα αρχίσουν και πάλι να αυξάνονται οι μεταναστευτικές ροές προς τα ελληνικά νησιά και η ελληνοτουρκική κρίση δεν θα έχει μειωθεί.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Στην 4η θέση η Ελλάδα Υπάρχει κι άλλος ένας τομέας που η χώρα μας κατά τις πληροφορίες από…