Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2019

0

Έχουν οικογενειακές και ιδιωτικές στιγμές
Χρόνια τώρα υποστηρίζαμε πως η παρουσία των βουλευτών, δημάρχων και εν γένει αξιωματούχων δεν μπορεί να θεωρείται απαραίτητη σε κάποιες εκδηλώσεις. Και υποστηρίζαμε πως κι αυτοί ως άνθρωποι έχουν τις δικές τους απαραίτητες οικογενειακές και ιδιωτικές στιγμές που δεν πρέπει να τις ξεχνάμε.
Εξάλλου κάποια πράγματα τελετουργικής μορφής η παρουσία απλώς τιμάει τη διαδικασία διότι ουσιαστικό ρόλο δεν προσφέρει.
Όπως και να’ χει και το να τριγυρνάει σαν μαϊντανός σε γάμους, βαπτίσεις, κηδείες και διάφορα άλλα ο βουλευτής δεν είναι και κάτι σοβαρό. Αλλού μετράει η παρουσία των αρχόντων μας, κυρίως από το παραγόμενο έργο κι όχι από τις απλές παρουσίες.
Γ.Δ.


Δεν μας βρήκε ο χιονιάς
Άλλο ένα κύμα κακοκαιρίας ήρθε και πέρασε χωρίς να μας βρει ως νομό. Μάλιστα ο χιονιάς που ταλαιπώρησε πάρα πολλά μέρη της χώρας, σε μας ήταν ένα ελαφρύ χιονάκι στα ψηλά.
Έτσι, εκτός από τον πολύ δυνατό αέρα δεν είχαμε κάτι άλλο αρνητικό για να μας δυσκολέψει και πάει πέρασε και ο Ηφαιστίωνας.
Γενικώς δε, πρέπει να το ομολογήσουμε πως είμαστε τυχεροί ως περιοχή. Μέχρι στιγμής τον βγάζουμε τον χειμώνα σχετικά ήρεμα κι ελπίζουμε έτσι να πορευτούμε μέχρι την Άνοιξη.
Γ.Δ.


Αναλυτική ενημέρωση
Τις ημέρες που διανύουμε η ΔΕΥΑΞ έχει ξεκινήσει ένα μεγάλο έργο αντικατάστασης κεντρικού δικτύου υδροδότησης του ανατολικού τμήματος. Για τον λόγο αυτόν, η υδροδότηση της πόλης θα γίνεται από τη δεξαμενή της Κυψέλης.
Μέχρι εδώ όλα σωστά και ωραία. Λείπει όμως  κάτι κι αυτό το κάτι δεν είναι άλλο από την ανάγκη πιο αναλυτικής ενημέρωσης των οδών της πόλης που κατά διαστήματα δεν θα έχουν νερό διότι θα κλείνουν οι βάνες.
Άρα, για ν’ αποφευχθούν προβλήματα από τη μείωση ή έλλειψη πίεσης κλπ στα πλυντήρια των σπιτιών, απαραίτητο είναι να διευκρινίζεται ποιοι δρόμοι θα έχουν πρόβλημα για να προλαμβάνονται πιθανά προβλήματα.
-Τυπικό μεν αλλά απαραίτητο.
Γ.Δ.


Τιμητικές διακρίσεις
Το προσεχές Σάββατο το Επιμελητήριο Ξάνθης, στο Ξενοδοχείο Ελισσώ, θα κόψει την βασιλόπιτά του. Καθιερωμένη γιορτή εδώ και χρόνια.
Κατά την εκδήλωση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα τιμηθούν επιχειρηματίες οι οποίοι προσφέρουν στον οικονομικό τομέα του τόπου. Ακόμη θα τιμηθούν και δύο συμπολίτες μας που διακρίνονται εδώ και αρκετά χρόνια στον τομέα της πνευματικής προσφοράς στην Ξάνθη. Πρόκειται για τους Πέτρο Γεωργαντζή και τον Θανάση Μουσόπουλο. Άξια τέκνα του τόπου και τα δύο με μέγιστη προσφορά και ως εκ τούτου πολύ σωστή και η τιμητική τους βράβευση.
Γ.Δ.


Επίκαιρα
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή. Το Ιράν ανακοίνωσε ότι σφυροκόπησε αμερικανικές βάσεις και ότι υπάρχουν 80 νεκροί αμερικανοί σαν αντίποινα της δολοφονίας του στρατηγού Σουλεϊμανί. Η Μέση Ανατολή φλέγεται και οι συνέπειες είναι απρόβλεπτες. Την ίδια στιγμή ο Αμερικανός πρόεδρος αντιμετωπίζει έλεγχο για καθαίρεση. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο έγινε η συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας μας Κυριάκο Μητσοτάκη και όπως φάνηκε από τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων δεν δόθηκε έμφαση στα θέματα που έθεσε ο πρωθυπουργός που αφορούν την προκλητικότητα που επιδεικνύει η Τουρκία στην περιοχή αφού ο κ. Τραμπ τήρησε σιγή ιχθύος. Τα αποτελέσματα της συνάντησης θα τα δούμε και θα τα αξιολογήσουμε και ας ελπίσουμε να μην περιορίζονται μόνο στην αγορά των F35!
Μ.Ξ.


Έλεγχοι για πυρασφάλεια από την Πυροσβεστική
Έντονη δραστηριότητα αναπτύσσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης. Δεν αρκείται μόνο στις παρεμβάσεις για κατασβέσεις πυρκαγιών και απεγκλωβισμούς ή αντλήσεις νερών σε περιπτώσεις πλημμυρών αλλά κάνει κι άλλες δουλειές. Όπως για παράδειγμα προληπτικές κοπές κλαδιών δέντρων την ημέρα των Θεοφανείων που είχαμε τα πολλά μποφόρ αλλά και έλεγχους για πυρασφάλεια σε καταστήματα της πόλης μας. Έτσι χθες το πρωί έγινε έλεγχος σε καταστήματα της οδού Καραολή όπως δείχνει και η φωτογραφία.
Γιατί η πρόληψη είναι το παν…
Μ.Ξ.


Αγάπη και φροντίδα για την Παλιά Πόλη
Δύο πολύπαθοι δρόμοι στην Παλιά Πόλη είναι οι οδοί Βιζυηνού και Φιλίππου. Οδόστρωμα πιο άσχημο δεν γίνεται στη Βιζυηνού που με την πρώτη βροχή γίνεται αδιάβατη ως οδός, έλλειψη πεζοδρομίων και το κυριότερο, έλλειψη ενδιαφέροντος από τις δημοτικές αρχές εδώ και αρκετά χρόνια.
Μάλιστα, οι κάτοικοι έχουν της εξής απλή απορία: Γιατί αυτή η διακριτική εις βάρος τους αντιμετώπιση;
Αισιοδοξούν πως η νέα δημοτική αρχή, επιτέλους θα παρέμβει και δώσει λύση.
Ως προς την Φιλίππου, πέρα από όλα τα άλλα, έχει  πρόβλημα φωτισμού.
Το καμάρι των Ξανθιωτών, η Παλιά Πόλη, θέλει φροντίδα και αγάπη. Ιδού ν’ αποδείξει ο δήμος ότι τα προσφέρει και τα δύο.
Γ.Δ.


Κάτι είναι κι αυτό
Για υψηλή πληρότητα για τα ξενοδοχεία της Θράκης την περίοδο της Πρωτοχρονιάς κάνει λόγω ο Πρόεδρος Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης Κώστας Χατζηκωνσταντίνου.
Το εορταστικό τετραημέρο των διακοπών συνέβαλε σημαντικά στην τόνωση της τουριστικής κίνησης, τόνισε σε δηλώσεις. Κι αυτό, οφειλόταν στο γεγονός πως το τετραήμερο επέτρεψε σε πολλούς να σχεδιάσουν καλύτερα τις διακοπές τους. Ενώ, όπως εξήγησε ο ίδιος, τα Χριστούγεννα η πληρότητα ήταν πιο περιορισμένη.
-Ομολογουμένως κάτι ήταν κι αυτό το διάλειμμα για τους ξενοδόχους μας.
Γ.Δ.


Κίνδυνος καρκίνου από τα τζάκια
Ξαφνικός και αναπάντεχος φετφάς που έστειλε η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία που ζητά με δυο λόγια, να απαγορευτούν τα τζάκια στις πόλεις.
Ιδού η σχετική αιτιολογία: «την νομοθετική απαγόρευση της καύσης ξύλων» σε αστικά κέντρα αλλά και την «απαγόρευση από την πολεοδομία έγκρισης για ανέγερση κατοικιών στο ευρύτερο λεκανοπέδιο της Αττικής (και σε άλλες πόλεις) όταν σ’ αυτά προβλέπεται η κατασκευή τζακιών» ζητά με δημόσια επιστολή της η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία.
Ειδικότερα οι επιστήμονες της Εταιρείας υπογραμμίζουν τους κίνδυνους που εγκυμονεί για την υγεία η ρύπανση που προκαλείται από την καύση ξύλων, καθώς εκλύονται «μεγάλες ποσότητες πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων (PAHs), βενζολίου, διοξινών και αιωρούμενων σωματιδίων, και μάλιστα των πιο μικρών, των γνωστών ως ΡΜ 2,5 μm, τα οποία διεισδύουν και εγκαθίστανται πολύ βαθιά στις κυψελίδες του πνεύμονα και από εκεί περνούν στην κυκλοφορία του αίματος και φτάνουν σε διάφορα όργανα του σώματος». Επιπρόσθετα στην ίδια δημόσια επιστολή επισημαίνεται ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση προβληματίζει πολλές υγειονομικές υπηρεσίες ανά τον κόσμο, με τους συντάκτες της να επικαλούνται ενδεικτικά τις διαπιστώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ότι προκαλεί πολλαπλασιασμό της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου αλλά και πληθώρας άλλων ασθενειών.»
Γ.Δ.


Ούτε θρίαμβος, ούτε φιάσκο, απλά στείλαμε το μήνυμα
Προτού τελειώσει η συνάντηση Μητσοτάκη –Τράμπ, η αντιπολίτευση είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον, ήταν ένα μεγάλο φιάσκο. Κι αυτό γιατί ο Τράμπ μονοπώλησε τις εισαγωγικές δηλώσεις με τους δημοσιογράφους και γιατί δεν πήραμε δημόσια στήριξη έναντι της Τουρκίας.
Για όσους γνωρίζουν τη συμπεριφορά Τράμπ με τους ξένους ηγέτες που υποδέχεται, δεν υπήρξε καμία έκπληξη. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός πριν λίγο καιρό, δεν άρθρωσε λέξη ο άνθρωπος, αλλά ούτε και η Μέρκελ και ο κατάλογος είναι πολύ μεγάλος. Όσον αφορά μια καταδίκη της Τουρκίας από τον Τράμπ, αυτό δεν αναμενόταν ούτως ή άλλως.
Εμείς πήγαμε για να παρουσιάσουμε στην αμερικανική διοίκηση –κυρίως-  και τον Τράμπ, την Ελλάδα ως σταθεροποιητικό παράγοντα σε μια δύσκολη περιοχή, την οποία αποσταθεροποιεί η Τουρκία και να στείλουμε το μήνυμα πως εάν ο Ερντογάν παραβιάσει τις «κόκκινες γραμμές», τις οποίες κάναμε γνωστές στους αμερικανούς, τότε θα υπάρξει αντίδραση, με ότι συνεπάγεται αυτό για την περιοχή. Πήγαμε να αναδείξουμε τις ενεργειακές δυνατότητες της χώρας και τις πολιτικές συμμαχίες στον ενεργειακό τομέα, που στηρίζει η Ουάσινγκτον, οι οποίες μπορεί να τεθούν σε κίνδυνο από την αλλοπρόσαλλη πολιτική του Ερντογάν. Πήγαμε για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων μας με εξοπλιστικά προγράμματα, πήγαμε για επενδύσεις.
Οι Αμερικανοί μάς άκουσαν, τα αποτελέσματα θα τα δούμε αργότερα και τότε θα κρίνουμε και την αποτελεσματικότητα της επίσκεψης. Αλήθεια όμως, γιατί κανείς από δεξιά, αλλά κυρίως από αριστερά, δεν ζητά και από τον Πούτιν να καταδικάσει τις πρακτικές Ερντογάν στη Μεσόγειο, αλλά περιμένουμε μόνο από τους αμερικανούς;
Α.Κ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Στηρίξτε το Φεστιβάλ Μουσικής Θα πρέπει να γίνει σε όλους τους Ξανθιώτες κατανοητό ένα πρά…